Μετά το staycation, που έγινε viral φέτος το καλοκαίρι, μία νέα τάση έρχεται να κατακτήσει τα κοινωνικά δίκτυα και τα ψυγεία μας: Το fridgescaping, που συνδυάζει την πρακτικότητα, την αισθητική, αλλά και τις νευρώσεις του σύγχρονου καταναλωτή. Η ιδέα ξεκίνησε από την ανάγκη για μια πιο οργανωμένη και βιώσιμη προσέγγιση στην αποθήκευση τροφίμων, αλλά και την επιθυμία για όμορφα, τακτοποιημένα και φωτογενή εσωτερικά στο ψυγείο μας.

Τα χαρακτηριστικά του fridgescaping

Οργάνωση με λειτουργικότητα: Τα τρόφιμα κατηγοριοποιούνται στα ράφια και στις θήκες του ψυγείου ανάλογα με το είδος τους (π.χ. γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, κρέατα), επιτρέποντας την εύκολη πρόσβαση και συμβάλλοντας στην μείωση της σπατάλης. Τα δοχεία αποθήκευσης είναι διαφανή για να βλέπεις το περιεχόμενο και συχνά είναι τοποθετημένα σε σειρές, ομαδοποιημένα με βάση το μέγεθος ή τη χρήση. Αυτό επιτρέπει την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα στο ψυγείο, διατηρώντας τα τρόφιμα φρέσκα για περισσότερο καιρό.

Εμφάνιση και αισθητική: Η συμμετρική τοποθέτηση των προϊόντων και η τακτοποίηση με βάση τα χρώματα προσδίδουν στο ψυγείο ένα οργανωμένο και ελκυστικό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα σε ψυγεία με γυάλινη, διαφανή πόρτα κάτι που, επίσης, είναι μία νέα τάση στην αγορά «λευκών» συσκευών. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά τοποθετούνται συνήθως στα πιο ορατά σημεία για να προσελκύσουν την προσοχή, ενώ τα φαγητά ή τα συσκευασμένα τρόφιμα αποθηκεύονται πιο διακριτικά.

Υγιεινή και βιωσιμότητα: Οι οπαδοί του fridgescaping ισχυρίζονται ότι προάγει την υγιεινή διατροφή, αφού η οργάνωση με έμφαση στα φρέσκα προϊόντα ενθαρρύνει την κατανάλωσή τους πριν χαλάσουν.
Συμβάλλει, επίσης, στην μείωση της σπατάλης, αφού τα πάντα είναι ορατά, άρα γνωρίζεις ακριβώς τι υπάρχει και τι λείπει.

Μακροπρόθεσμος αντίκτυπος: Η σωστή οργάνωση του ψυγείου όχι μόνο βελτιώνει την αισθητική, αλλά μπορεί να συμβάλει και στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Όταν τα προϊόντα είναι τοποθετημένα σωστά και υπάρχει αρκετός χώρος για την κυκλοφορία του αέρα, το ψυγείο λειτουργεί πιο αποδοτικά και δεν πιάνει πάγο.

Τάση στα social media: Το fridgescaping έχει γίνει δημοφιλές στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram και το Pinterest, με χρήστες να μοιράζονται εικόνες του οργανωμένου τους ψυγείου. Hashtags, όπως #fridgescaping, #fridgegoals και #fridgeorganization συγκεντρώνουν δημοσιεύσεις με ιδέες, συμβουλές και παραδείγματα όμορφα οργανωμένων ψυγείων.

Τρόποι για να ξεκινήσεις το δικό σου fridgescaping

Εκκαθάριση: Ξεκίνα αδειάζοντας το ψυγείο και ξεκαθαρίζοντας προϊόντα που δεν χρειάζεσαι ή που έχουν λήξει.

Επένδυσε σε διαφανή δοχεία, πολύχρωμα μπωλ, βαζάκια και καλαθάκια: Χρησιμοποίησε δοχεία αποθήκευσης, που ταιριάζουν μεταξύ τους για να κρατάς τα προϊόντα οργανωμένα και ορατά.

Ομαδοποίησε ανά κατηγορία: Οργάνωσε τα τρόφιμα ανάλογα με τηn χρήση τους ή το είδος τους.

Πρόσεξε την αισθητική: Προσπάθησε να τακτοποιήσεις τα τρόφιμα με βάση χρώματα, σχήματα ή ακόμα και υλικά συσκευασίας.

Το fridgescaping ενσωματώνει την τάση για τακτοποιημένους και όμορφους χώρους ακόμα και στα πιο καθημερινά σημεία του σπιτιού, μετατρέποντας το ψυγείο από έναν απλά πρακτικό χώρο σε ένα οργανωμένο, αισθητικά ευχάριστο σημείο κάτι που μπορεί να επηρεάσει θετικά τηn διατροφή και την ευεξία σου. Άλλοι πάλι επιμένουν ότι δεν είναι παρά μία ακόμη νεύρωση του σύγχρονου ανθρώπου.

[mc4wp_form id="278"]