Διακοπές, μια έξοδος με φίλους, το βράδυ μετά από μια δύσκολη μέρα στην δουλειά, με το φαγητό, σε μια στιγμή χαλάρωσης… είναι όλα τους συνδεδεμένα με ένα ποτήρι κρασί, ένα κοκτέιλ, μία μπύρα. Πώς όμως αυτή η συνήθεια επηρεάζει τον οργανισμό μας;

Ένα ποτό, και δύο και τρία, είναι για πολλούς ανθρώπους μία «αθώα» συνήθεια. Ωστόσο, για τον οργανισμό μας, μάλλον, πρόκειται για μία συνήθεια, που μπορεί να έχει πολλές αρνητικές συνέπειες. Σύμφωνα με έρευνες στις ΗΠΑ, οι επιπτώσεις του αλκοόλ, στον οργανισμό μας, ξεκινούν μόλις 10 λεπτά μετά από την πρώτη γουλιά ποτού, που θα πιούμε. Τότε, αρχίζει να προκαλείται αφυδάτωση κι αν κάποιος συνεχίσει με περισσότερα ποτά, ο οργανισμός του καταβάλλεται, αφού η ισορροπία των ηλεκτρολυτών και της γλυκόζης στον οργανισμό του έχει χαθεί.

«Ωστόσο, είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του αλκοόλ εκείνες, που θα πρέπει να μας ανησυχούν περισσότερο. Σύμφωνα με έρευνες, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία διαφορετικών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του στόματος, του οισοφάγου, του λάρυγγα, του ήπατος, και του μαστού. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει σοβαρές βλάβες σε όλα σχεδόν τα βασικά όργανα του σώματος. Ειδικά εάν συνδυάζεται με το κάπνισμα, τότε η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη», εξηγεί η Δρ. Αναστασία Μαργούτα, Ειδική Παθολόγος.

Τα 5 όργανα που… υποφέρουν όταν το παρακάνουμε με το αλκοόλ

Συκώτι

Το συκώτι είναι ευρέως γνωστό πως επηρεάζεται πιο σοβαρά από κάθε άλλο όργανο από την κατανάλωση αλκοόλ. Η κίρρωση του ήπατος είναι η αιτία για ανάγκη μεταμόσχευσης στο 48% των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση ήπατος. Μία από τις συχνότερες αιτίες κίρρωσης ήπατος είναι η αλκοολική κίρρωση, δηλαδή η καταπόνηση του ήπατος από την συνεχόμενη – άνω του επιτρεπτού ορίου – κατάχρηση αλκοόλ.

Πάγκρεας

Εκτός από το ήπαρ, το αλκοόλ είναι επιβλαβές και για το πάγκρεας. Αυτό εξηγείται, καθώς η κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί το πάγκρεας να παράγει ένζυμα στο εσωτερικό του, τα οποία, όταν συσσωρεύονται, επέρχεται η φλεγμονή, η οποία είναι γνωστή ως παγκρεατίτιδα. Τα συμπτώματα της οξείας παγκρεατίτιδας είναι σοβαρά και η κυριότερη αιτία της είναι η κατάχρηση αλκοόλ. Πρόκειται για μία κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο ή να γίνει χρόνια παγκρεατίτιδα και να δημιουργεί μεγάλη ταλαιπωρία για τον ασθενή.

Νεφρά

Λόγω της διουρητικής δράσης, που έχει, το αλκοόλ προκαλεί αύξηση της ποσότητας των ούρων, που παράγει το σώμα. Σε αυτή την συνθήκη, τα νεφρά δεν είναι σε θέση να ρυθμίσουν την ποσότητα των ούρων και των υγρών του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής του νατρίου, του καλίου και των ιόντων χλωρίου. Αυτό μπορεί, με την σειρά του, να διαταράξει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό μας. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι η δεύτερη κύρια αιτία της νεφρικής ανεπάρκειας.

Καρδιά

Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αρχίζει να εξασθενεί τον καρδιακό μυ με αποτέλεσμα να υπάρχει ανωμαλία στη ροή του αίματος. Οι αλκοολικοί συχνά πάσχουν από μια κατάσταση γνωστή ως μυοκαρδιοπάθεια. Οι άνθρωποι με αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια συχνά καταλήγουν σε καρδιακή ανεπάρκεια σοβαρού βαθμού. Αυτό, φυσικά, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα επηρεασμένης κακής ποιότητας ζωής στο μέλλον. Το αλκοόλ μπορεί, επίσης, να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο κι, όπως αναφέρθηκε, υπέρταση.

Εγκέφαλος

Η αιθανόλη, που περιέχεται στα αλκοολούχα ποτά, μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου. Η παρατεταμένη βλάβη στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου μπορεί να οδηγήσει σε απότομες αλλαγές συμπεριφοράς και διάθεσης, όπως κατάθλιψη, άγχος, απώλεια μνήμης, και επιληπτικές κρίσεις.

Στο πυρ το εξώτερον το αλκοόλ;

Προφανώς, το μέτρον άριστον είναι η πιο σωστή επιλογή, τόσο για το αλκοόλ όσο και για πολλά ακόμη στη ζωή μας. Για τους υγιείς ενήλικες, η κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ (1 μερίδα την ημέρα για τις γυναίκες και 2 για τους άντρες) δεν θεωρείται επιβλαβής. Ακόμη καλύτερα, βέβαια, αν μπορούμε να το περιορίσουμε ακόμη περισσότερο ή και να το κόψουμε εντελώς, αφού το μόνο που τελικά μας δίνει είναι κενές θερμίδες.

[mc4wp_form id="278"]