Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου τιμά τον Γερμανό σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Ζωής. Ο Βέντερς, ο οποίος έχει προταθεί για τρία Όσκαρ και ένα Γκράμι, είναι γνωστός για έργα όπως η τριλογία Road Movie (1974-1976), Παρίσι, Τέξας (1984) και Wings of Desire (1987).

«Με αυτό το βραβείο, γιορτάζουμε το εξαιρετικό έργο του Βιμ Βέντερς που συνεχίζει να εξερευνά και να πειραματίζεται με περίεργεια και ανοιχτό μυαλό», δήλωσε ο Matthijs Wouter Knol, Διευθύνων Σύμβουλος και διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. «Ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Πρόεδρός της επιτροπής από το 1990 έως το 1995 και Πρόεδρος μέχρι το 2020, ο Βιμ Βέντερς έχει ισχυρή σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και είμαστε επιπλέον στην ευχάριστη θέση να γιορτάσουμε αυτή του τη δέσμευση και να τον ευχαριστήσουμε».

Ο Wenders ξεκίνησε την καριέρα του ως κριτικός κινηματογράφου για διάφορες γερμανικές εκδόσεις και αργότερα ήταν ιδρυτικό μέλος της εταιρείας διανομής ταινιών Filmverlag der Autoren.

Το 1975 ξεκίνησε τη δική του εταιρεία παραγωγής στο Βερολίνο, την Road Movies. Συχνά υποδεχόμενος ως ένας από τους σημαντικότερους Γερμανούς σκηνοθέτες στη διεθνή σκηνή, ο Βέντερς έχει συγκεντρώσει μυριάδες διεθνή βραβεία, όπως το Γερμανικό Βραβείο Κινηματογράφου για την τριλογία Road Movie, τον Χρυσό Λέοντα για την Κατάσταση των Πραγμάτων και τον Χρυσό Φοίνικα και BAFTA για το Παρίσι, Τέξας.

Έχει κάνει επίσης πολλά ντοκιμαντέρ, όπως Lightning Over Water, Tokyo-Ga και Notebook on Cities and Clothes. Το πιο διάσημο ντοκιμαντέρ του, Buena Vista Social Club (1999), για μια ομάδα θρυλικών Κουβανών μουσικών, κέρδισε ένα Ευρωπαϊκό Βραβείο Κινηματογράφου και προτάθηκε για Όσκαρ, όπως και το ντοκιμαντέρ χορού του 3D Pina το 2011. Ακολούθησε άλλη μια υποψηφιότητα για Όσκαρ το 2015 για το The Salt of the Earth για τον Βραζιλιάνο φωτογράφο Sebastião Salgado.

Το 2012, μαζί με τη σύζυγό του Donata Wenders ίδρυσαν το Ίδρυμα Wim Wenders, συγκεντρώνοντας όλο το δημιουργικό του έργο και καθιστώντας το μόνιμα προσβάσιμο στο κοινό. Ο Βέντερς ήταν ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου από το 1996 έως το 2020. Έλαβε το Leopard of Honor στο Λοκάρνο (2005), μια Τιμητική Χρυσή Άρκτο το 2015 και το Βραβείο Lumiere στη Λυών το 2023.

Το 2023, ο Βέντερς επέστρεψε στις Κάννες με δύο ταινίες: το 3D ντοκιμαντέρ Anselm για τον Γερμανό ζωγράφο και γλύπτη Anselm Kiefer και την ταινία μεγάλου μήκους Perfect Days με τον Kōji Yakusho ως καθαριστή τουαλέτας του Τόκιο, η οποία κέρδισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στις Κάννες και στη συνέχεια προτάθηκε για Όσκαρ.

Ο Βέντερς θα είναι επίτιμος καλεσμένος και θα λάβει την τιμή του στην 37η Τελετή Απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου στις 7 Δεκεμβρίου στη Λουκέρνη.

Πηγή: The Hollywood Reporter

[mc4wp_form id="278"]