Η capsule γκαρνταρόμπα είναι μια συλλογή από προσεκτικά επιμελημένα, εύκολα εναλλάξιμα αντικείμενα που έχουν σχεδιαστεί για να μεγιστοποιούν τον αριθμό των ρούχων που μπορείτε να δημιουργήσετε. Με μια capsule ντουλάπα, μπορείτε να επιτύχετε μια ποικιλία διαφορετικών εμφανίσεων με μια μικρή επιλογή ρούχων.

Η ιστορία της capsule wardrobe

Οι capsule ντουλάπες χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970. Η ιδέα προήλθε από τη Susie Faux, την ιδιοκτήτρια μιας μπουτίκ στο Λονδίνο που ονομάζεται Wardrobe. Σύμφωνα με την Faux, μια τέτοια γκαρνταρόμπα περιέχει μερικά απαραίτητα και διαχρονικά αντικείμενα, όπως φούστες και παντελόνια, που μπορούν να συμπληρωθούν με εποχιακά κομμάτια.

Η ιδέα απογειώθηκε το 1985 με την πρώτη capsule collection της σχεδιάστριας Donna Karan που ονομάζεται “Seven Easy Pieces”. Η συλλογή περιελάμβανε κορμάκι, φούστα, ραμμένο σακάκι, φόρεμα, κάτι δερμάτινο, λευκό πουκάμισο και πουλόβερ από κασμίρ. Σχεδιάστηκε για να μεταφέρει μια γυναίκα από μια μέρα στο γραφείο σε μια βραδινή έξοδο.

Σήμερα, οι capsule wardrobes επιστρέφουν σε μεγάλο βαθμό λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος του κοινού για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της βιομηχανίας της μόδας και της μεγαλύτερης ζήτησης για μια πιο βιώσιμη και υπεύθυνη κατασκευή.

Πλεονεκτήματα μιας minimal capsule wardrobe

Υπάρχουν τόσα πολλά πλεονεκτήματα στο να έχεις μια τέτοια γκαρνταρόμπα! Ας τα απαριθμήσουμε:

Λιγότερη κούραση

Λιγότερες επιλογές, λιγότερες αποφάσεις! Το να ντυθείτε είναι εύκολο και ευχάριστο όταν έχετε μια μικρή γκαρνταρόμπα με ρούχα που αγαπάτε, ξέρετε πώς να φοράτε, σας εφαρμόζουν καλά και σας κάνουν να νιώθετε αυτοπεποίθηση.

Εξοικονομήστε χρήματα

Με μια capsule ντουλάπα, θα ψωνίζετε πολύ λιγότερα επειδή τα ρούχα σας θα είναι ευέλικτα, υψηλής ποιότητας και πραγματικά τα αγαπημένα σας. Θα ψωνίζετε πιο σκόπιμα, θα αγοράζετε λιγότερα ρούχα που δεν χρειάζεστε ή δεν αγαπάτε πραγματικά και θα εξοικονομήσετε σημαντικά χρήματα.

Πιο βιώσιμη γκαρνταρόμπα

Η αγορά λιγότερων ρούχων έχει σημαντικά μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Λιγότερα ρούχα σημαίνει λιγότερα χημικά στο νερό και τους ωκεανούς μας, λιγότερα ρούχα στους χώρους υγειονομικής ταφής και μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα.

Περισσότερος χρόνος

Σκεφτείτε τον χρόνο που αφιερώνετε για ψώνια, προσπαθώντας, επιστρέφοντας, ανταλλάσσοντας, ράβοντας, ξεπλένοντας, οργανώνοντας, καθαρίζοντας και αποφασίζοντας τι θα φορέσετε. Όταν έχετε μια minimal capsule wardrobe, ξοδεύετε πολύ λιγότερο χρόνο και ενέργεια σε όλα αυτά τα πράγματα, τον οποίο μπορείτε στη συνέχεια να ξοδέψετε σε πιο σημαντικά πράγματα.

Ρούχα υψηλότερης ποιότητας

Όταν σταματήσετε να αγοράζετε ρούχα που δεν χρειάζεστε, θα μπορείτε επίσης να επενδύσετε σε διαχρονικά, υψηλής ποιότητας κομμάτια. Τα καλά κατασκευασμένα ρούχα από ποιοτικά υφάσματα θα εφαρμόζουν καλύτερα, θα κρατούν το σχήμα τους περισσότερο, θα καθαρίζονται ευκολότερα και θα διατηρούνται και για τις επόμενες σαιζόν.

Πηγή: Modern Minimalism

[mc4wp_form id="278"]