Η ενδομητρίωση, μια συνήθης γυναικολογική διαταραχή –κατά την οποία το ενδομήτριο αναπτύσσεται εκτός της μήτρας, συνήθως στις ωοθήκες, τις σάλπιγγες ή άλλες περιοχές της πυέλου– συνδέεται με υψηλότερους κινδύνους για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία βασίστηκε σε ανάλυση δεδομένων τεσσερισήμισι δεκαετιών περίπου.

Η ενδομητρίωση (ανάλογα με την βαρύτητά της) μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής της γυναίκας και, σε μερικές περιπτώσεις, να προκαλέσει υπογονιμότητα. Η αρνητική επίπτωσή της, ωστόσο, στην εκδήλωση καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου δεν ήταν, μέχρι τώρα, γνωστή. Στην συγκεκριμένη μελέτη, ερευνητές στην Δανία συνέκριναν ιατρικά δεδομένα 60.508 γυναικών με διάγνωση ενδομητρίωσης, μεταξύ 1977 και 2021, με 242.032 γυναίκες της ίδιας ηλικίας χωρίς διάγνωση της επώδυνης πάθησης. Κατά την διάρκεια της παρακολούθησης για έως και 45 χρόνια, το 17,5% των γυναικών με ενδομητρίωση υπέστη είτε έμφραγμα είτε εγκεφαλικό, λόγω φραγμένης αρτηρίας, σε σύγκριση με το 15,3% των γυναικών χωρίς ενδομητρίωση.

Το ποσοστό κινδύνου των γυναικών με ενδομητρίωση

Αφού συνυπολογίστηκαν άλλοι μεμονωμένοι παράγοντες κινδύνου, οι γυναίκες με ενδομητρίωση είχαν περίπου 20% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού. Τα δεδομένα αυτά θα παρουσιάσουν οι ερευνητές στην συνάντηση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, στο Λονδίνο. Όταν τα ποσοστά αυτών των συμβάντων αναλύθηκαν χωριστά, οι γυναίκες με ενδομητρίωση είχαν περίπου 20% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και περίπου 35% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Οι γυναίκες με ενδομητρίωση διέτρεχαν, επίσης, υψηλότερο κίνδυνο για εκδήλωση καρδιακής ανεπάρκειας.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η ενδομητρίωση ήταν η αιτία αυτών των πρόσθετων προβλημάτων υγείας. Ωστόσο, τα ευρήματα συνηγορούν πως ειδικοί παράγοντες κινδύνου για τις γυναίκες –όπως η ενδομητρίωση, ο διαβήτης κύησης και η προεκλαμψία– θα πρέπει να ενσωματωθούν σε μοντέλα πρόβλεψης του καρδιαγγειακού κινδύνου, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Eva Havers-Borgersen, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Rigshospitalet της Κοπεγχάγης.

Εν τω μεταξύ, «προτείνουμε στις γυναίκες με ενδομητρίωση να υποβάλλονται σε αξιολόγηση κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου», τόνισε η Δρ. Havers-Borgersen.

[mc4wp_form id="278"]