Μια σκυλίτσα που πιστεύεται ότι έπεσε από έναν γκρεμό σε ένα νησί, στο Co Donegal, βρέθηκε περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά την εξαφάνισή της, να στέκεται σε μια στενή προεξοχή στη μέση του γκρεμού, έχοντας προφανώς επιζήσει πίνοντας νερό της βροχής.

Η Μάλι, ένα σκυλί του βουνού από τη Βέρνη, το είχε σκάσει από τους Γερμανούς ιδιοκτήτες της κοντά στον φάρο στο νησί Arranmore στις 16 Αυγούστου, πυροδοτώντας μια τεράστια έρευνα από νησιώτες που διήρκεσε για μέρες. Ο φόβος ήταν ότι η Μάλι, που θα κλείσει τα δύο της χρόνια στα τέλη Οκτωβρίου, είχε τρέξει κατευθείαν από τους επιβλητικούς γκρεμούς κοντά στο φάρο. Όμως, το βράδυ του Σαββάτου, εντοπίστηκε στα μισά του δρόμου κάτω από τα βράχια από μια ομάδα που ψάρευε.

Η ιδιοκτήτρια της Μάλι, Sarah Recinos Ralda, η οποία ζει στο Trier της Γερμανίας, είπε ότι η ανακάλυψη και η διάσωση του σκύλου της μετά από περισσότερες από δύο εβδομάδες ήταν απροσδόκητη. «Είμαστε συγκλονισμένοι», είπε η Sarah. «Είμαστε έκπληκτοι. Την είχα ήδη αφήσει να φύγει. Απλώς σκέφτηκα ότι αν είχε περάσει πάνω από τον γκρεμό, αν ήταν νεκρή, ήλπιζα ότι θα ήταν γρήγορο και ανώδυνο».

Η Sarah η οποία περνούσε το καλοκαίρι στην Ιρλανδία με τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά τους, είπε ότι η περίοδος μετά την εξαφάνιση της Μάλι ήταν «συναισθηματική» και «αρκετά βαριά». Σε τακτικά μηνύματα προς την κοινότητα στο Facebook καθώς η έρευνα συνεχιζόταν, περιέγραψε τις διάφορες προσπάθειες για τον εντοπισμό της και μέχρι τις 22 Αυγούστου είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τρία σενάρια ήταν πιθανά: ότι είχε χαθεί στο νησί, το οποίο περιέγραψε ως «πολύ απίθανο», ότι είχε πέσει στη θάλασσα ή ότι ήταν κολλημένη σε μια προεξοχή, προσθέτοντας: «Δεν ερευνήθηκαν όλοι οι βράχοι, οπότε ίσως υπάρχει μια ευκαιρία. Δεν ακούστηκε ποτέ γάβγισμα, αλλά με αυτόν τον καιρό… ποιος ξέρει».

Ο άνδρας που ειδοποίησε τις αρχές ήταν ο John Paul Baska, ο οποίος τράβηξε και το βίντεο της δραματικής διάσωσης. Ο John Paul, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της North West Charters, με έδρα το κοντινό Burtonport, εντόπισε το σκυλί ενώ ψάρευε κοντά στον φάρο στο Arranmore το βράδυ του Σαββάτου και μετά μετά τη διάσωση, επανένωσε τη Μάλι με τους ιδιοκτήτες της στην προβλήτα στην άλλη πλευρά του νησιού.

«Ήμουν έξω για ψάρεμα, περάσαμε έξω από τον φάρο και ένα από τα παλικάρια [στη βάρκα] είπε «νομίζω ότι ακούω έναν σκύλο να γαβγίζει», είπε ο John Paul. «Νόμιζα ότι αστειευόταν». Όταν τελικά την εντόπισε στην άκρη του γκρεμού, κάλεσε τον σταθμό Glenn Head Coast Guard, ο οποίος στη συνέχεια επικοινώνησε με τη ναυαγοσωστική λέμβο.

Ο John Paul είπε ότι το λουράκι της Μάλι είχε παγιδευτεί στην επιφάνεια του γκρεμού, κάτι που μπορεί να την εμπόδισε να σκαρφαλώσει σε ασφαλές σημείο, αλλά μπορεί επίσης να την εμπόδισε να πέσει. Η στενή προεξοχή είχε μια περιοχή κάλυψης και τόσο ο John Paul όσο και η Sarah είπαν ότι πίστευαν ότι οι λίμνες βροχής στην προεξοχή σήμαιναν ότι ο σκύλος ήταν σε θέση να αποφύγει την αφυδάτωση.

Ερωτηθείς αν δάκρυσαν όταν ο σκύλος επανενώθηκε με τους ιδιοκτήτες του, ο John Paul είπε: «Ήρθαν πολλοί ντόπιοι για να δουν τον σκύλο».

Η Sarah και η οικογένειά της πρόκειται να επιστρέψουν στο σπίτι σε δύο εβδομάδες και είπε ότι η Μάλι ήταν «καλά» παρά τη δοκιμασία της, χωρίς πυρετό και όρεξη για φαγητό που τώρα προσπαθούσαν να διαχειριστούν σωστά αφού έμεινε τόσο καιρό χωρίς φαγητό. Είπε ότι τις τελευταίες ημέρες ήταν οι πρώτες μέρες με καλό καιρό στην περιοχή για εβδομάδες και ότι αυτό πιθανότατα αύξησε τις πιθανότητες να εντοπιστεί τελικά η Μάλι. «Ήταν τόσο χαρούμενη που σώθηκε», είπε η Sarah.

Πηγή: The Irish Times

[mc4wp_form id="278"]