Μια ιρλανδική βάρκα 40 ετών που αποκαταστάθηκε από κρατούμενους της φυλακής Mountjoy, έχει χαριστεί στην καθολική φιλανθρωπική οργάνωση κοινωνικών υπηρεσιών Crosscare, για να τη χρησιμοποιήσει στη δουλειά της με περιθωριοποιημένους νέους.

Το currach, που κατασκευάστηκε για πρώτη φορά στο δυτικό Clare από τον ντόπιο Carraignaholt Derry Hedderman το 1984, έπλευσε στον ποταμό Liffey στο Garda Boat Club σε μια τελετή το πρωί του Σαββάτου. Σε μια προηγούμενη ζωή, το παραδοσιακό σκάφος οδηγούταν από τον Martin Keating από την Κομητεία Wexford, τη δεκαετία του 1980.

Ο Brian Cahill, επικεφαλής της Εκπαιδευτικής Μονάδας του Mountjoy, είπε ότι το έργο ανέλαβαν κρατούμενοι στο Ανδρικό υπόστεγο της φυλακής. «Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό», είπε ο κ. Cahill. «Ενεπλάκησαν πολλοί άνδρες εδώ». Είπε ακόμα ότι το όνομα του σκάφους “Spleodar” ταίριαζε. «Είναι ιρλανδικό και σημαίνει έξαρση ή χαρά. Και νιώσαμε ότι ταίριαζε με το σκάφος, γιατί πραγματικά εν μέσω αυτού του αισθήματος το ανέλαβε ο κόσμος που ασχολήθηκε πραγματικά με αυτό».

Ο κ. Holland, ο γλύπτης και καλλιτέχνης, είπε ότι οι κρατούμενοι αποκόμισαν πολλά από τη διαδικασία αποκατάστασης. «Περάσαμε τους τελευταίους οκτώ μήνες δουλεύοντας στη Μονάδα Εκπαίδευσης Mountjoy, δουλεύοντας με έξι ή οκτώ από τους κρατούμενους του Men’s Shed για να αποκαταστήσουμε αυτό το σκάφος από ένα ναυάγιο, ένα σκάφος –που συνήθιζε να αγωνίζεται στο δυτικό Clare και στο Wexford– και που τώρα επέστρεψε στο ποτάμι», είπε ο κ. Holland. «Θα χρησιμοποιηθεί από παιδιά στην κοινότητα του Δουβλίνου», πρόσθεσε.

Σε μια δήλωσή του, ο Chris Killeen, από την ομάδα Outdoor Learning της Crosscare είπε ότι το πρόγραμμα σπουδών θα αφορά προγράμματα βασισμένα σε δημιουργικές δραστηριότητες μαζί με όσους χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους. «Είμαστε πολύ ευγνώμονες που έχουμε αυτό το currach ως μια μοναδική προσθήκη στη δουλειά μας», είπε.

Πηγή: The Irish Times

[mc4wp_form id="278"]