Νέα, αυστηρότερα μέτρα ανακοινώθηκαν προχθές (Πέμπτη, 29 Αυγούστου) στις ΗΠΑ, από τον FDA, σε μία προσπάθεια των υγειονομικών Αρχών να μειωθεί το κάπνισμα, κυρίως στις νεότερες ηλικιακές ομάδες. Έτσι, οι καπνιστές κάτω των 30 ετών χρειάζονται ταυτότητα με φωτογραφία για να αγοράσουν προϊόντα καπνού, σύμφωνα με την απόφαση του αμερικανικού ελεγκτικού οργανισμού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταπολεμούν, τα τελευταία χρόνια, την χρήση του καπνού για να περιορίσουν τους θανάτους, που μπορούν να προληφθούν από το κάπνισμα, καθώς και να σταματήσουν τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων από ανηλίκους. Στην χώρα που, για αρκετές δεκαετίες, το κάπνισμα διαφημίστηκε, προωθήθηκε, έγινε μόδα, τώρα, έχοντας συνειδητοποιήσει την τεράστια βλάβη που προκαλεί στον οργανισμό, επιβάλλονται αυστηρές απαγορεύσεις για την πώληση καπνικών προϊόντων κυρίως σε ανήλικα και νεαρά ενήλικα άτομα, παράλληλα με τις εκστρατείες ενημέρωσης για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Ειδικότερα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έδωσε εντολή τα άτομα έως 30 ετών (έως τώρα ίσχυε έως 27 ετών) να επιδεικνύουν αστυνομική ταυτότητα ή άλλο μέσο ταυτοποίησης με τη φωτογραφία τους, όταν αγοράζουν προϊόντα καπνού. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τις 30 Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με την ανακοίνωση του FDA.

Ζωτικής σημασίας ο περιορισμός χρήσης προϊόντων καπνού

Η αύξηση κατά τρία χρόνια (από την έως τώρα ισχύουσα), αποτελεί μέρος ενός κανόνα που οριστικοποιήθηκε από τον Οργανισμό την Πέμπτη, με τον FDA να απαιτεί τώρα από τους λιανοπωλητές να επαληθεύουν την ηλικία οποιουδήποτε κάτω των 30 ετών, όταν προμηθεύεται προϊόντα καπνού, ενώ ταυτόχρονα, επιβάλλεται απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού μέσω αυτόματων μηχανημάτων σε μέρη, όπου βρίσκονται ή συχνάζουν ή επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα κάτω των 21 ετών, όπως σχολεία, πανεπιστήμια, συναυλιακοί χώροι. Έως πρόσφατα, η απαγόρευση ίσχυε για τις ηλικίες κάτω των 18 ετών. «Δεκαετίες επιστημονικής έρευνας και γνώσης έχουν δείξει ότι η διατήρηση των προϊόντων καπνού μακριά από τη νεολαία είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που τελικά εθίζονται στα προϊόντα αυτά», δήλωσε ο Brian King, διευθυντής του Κέντρου Προϊόντων Καπνού του FDA.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε δηλώσει τον Μάιο του 2024 ότι οι καπνοβιομηχανίες προσπαθούν να εθίσουν τη νέα γενιά στη νικοτίνη, μέσω των social media, των αθλητικών και μουσικών φεστιβάλ. Ο FDA είχε αυξήσει την ελάχιστη ηλικία για χρήση καπνού στα 21 έτη από τα 18 που ήταν έως το 2019.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Πνευμόνων (American Lung Association – ALA), το κάπνισμα σκοτώνει περισσότερους από 480.000 ανθρώπους ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθιστώντας το την κύρια αιτία θανάτου, που μπορεί να προληφθεί στην χώρα.

Τα μέτρα στην Ελλάδα

Και στην χώρα μας, υπάρχει διεθνής δέσμευση μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να εμποδίζεται η πώληση τσιγάρων στα παιδιά, αλλά είμαστε ακόμα πολύ πίσω από την εφαρμογή αντίστοιχων περιορισμών. Βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο των προτάσεων για σχετικούς περιορισμούς στην πώληση κι επαλήθευση της ηλικίας μέσω ταυτότητας, αν και οι προτάσεις αφορούν κυρίως σε ανήλικα άτομα.

Συγκεκριμένα, την άνοιξη του 2024, ο Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κι Επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Παναγιώτης Μπεχράκης, αναφερόμενος στους κινδύνους για την υγεία από τη χρήση προϊόντων καπνού και ηλεκτρονικού τσιγάρου, τόνισε ότι η αγορά τσιγάρων στο περίπτερο θα έπρεπε να γίνεται με επίδειξη ταυτότητας, καθώς πρέπει να μπουν εμπόδια στην ανεξέλεγκτη πώληση για άτομα κάτω των 18 ετών, εξηγώντας πως σχετική πρόταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναμένεται να προωθηθεί καταλλήλως.

Έτσι, ενώ η Αμερική αποφασίζει να μην πουλά τσιγάρα σε άτομα κάτω των 30 ετών, εμείς ακόμα σκεφτόμαστε πώς θα επιβάλλουμε μέτρα να μην πωλούνται προϊόντα καπνού σε ανήλικους.

[mc4wp_form id="278"]