Η National Portrait Gallery διόρισε την πρώτη της γυναίκα διευθύντρια, η οποία είπε ότι είναι «τιμή της» που έχει την ευκαιρία να βοηθήσει στη συγγραφή του επόμενου κεφαλαίου στην ιστορία της.

Ο διορισμός της Victoria Siddall, η οποία έχει πάνω από δύο δεκαετίες ηγετική πείρα στον κόσμο της τέχνης, ανακοινώθηκε την Τετάρτη (28 Αυγούστου) αφού εγκρίθηκε από τον πρωθυπουργό Sir Keir Starmer. Η εμπειρία της περιλαμβάνει τη συνίδρυση των φιλανθρωπικών οργανώσεων Gallery Climate Coalition και Murmur, που ενθαρρύνουν την αυξημένη περιβαλλοντική ευθύνη στον κόσμο της μουσικής και της τέχνης και τη θέση της ως διευθύντρια της παγκόσμιας έκθεσης τέχνης Frieze Masters.

Το ραντεβού της κας Siddall έρχεται επίσης στον απόηχο της τριετούς ανακαίνισης της γκαλερί, ύψους 41,3 εκατομμυρίων λιρών, – η μεγαλύτερη στην ιστορία του κτιρίου – υπό τον αναγνωρισμένο Nicholas Cullinan, ο οποίος έφυγε για να ηγηθεί του Βρετανικού Μουσείου. Η ανακαίνιση περιελάμβανε τη δημιουργία μιας νέας, πιο προσβάσιμης εισόδου και ενός νέου Κέντρου Εκμάθησης εξοπλισμένου με πόρους για μαθητές όλων των ηλικιών.

Η κα Siddall είπε σχετικά με το διορισμό της: «Είναι πραγματικά τιμή μου που έχω την ευκαιρία να ηγούμαι της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων, ένα μουσείο που διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή πορτρέτων στον κόσμο και είναι μοναδικό ως προς την αναφορικότητά του στους ανθρώπους. Η τέχνη μέσα στα τείχη της αφηγείται ιστορίες για τα ανθρώπινα επιτεύγματα και τι μας ενώνει ως κοινωνία, εμπνέοντας και διαμορφώνοντας την άποψή μας για τον κόσμο και τη θέση μας σε αυτόν».

«Αυτή είναι ίσως η πιο συναρπαστική στιγμή στην ιστορία του NPG, μετά την πρόσφατη επαναλειτουργία και το έργο Inspiring People που η ομάδα παρέδωσε τόσο άψογα υπό την ηγεσία του Nicholas Cullinan. Η τέλεια σκηνή έχει χτιστεί και είμαι ενθουσιασμένη που θα συνεργαστώ με τους νέους μου συναδέλφους, τους διαχειριστές και τους υποστηρικτές του μουσείου και φυσικά τους καλλιτέχνες, καθώς κοιτάμε το μέλλον και ξεκινάμε ένα νέο κεφάλαιο».

Ο David Ross, πρόεδρος των διαχειριστών της National Portrait Gallery, δήλωσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσω τη Victoria Siddall ως τη νέα διευθύντρια της National Portrait Gallery. Οι δυνάμεις της ως πολιτιστική ηγέτιδα είναι σημαντικές, όπως και οι γνώσεις της για τον κόσμο της τέχνης, την κατανόηση του κοινού και το διεθνές προφίλ. Γνωρίζω ότι έχει το όραμα και την αποφασιστικότητα να βασιστεί στις πρόσφατες επιτυχίες μας και να ηγηθεί του επόμενου σταδίου της ανάπτυξηςς της γκαλερί και ανυπομονώ πολύ να συνεργαστώ μαζί της».

Η γκαλερί άνοιξε για πρώτη φορά το 1856, κατέχει μια μοναδική θέση στην παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή και πιστεύεται ευρέως ότι είναι η πρώτη γκαλερί στον κόσμο που είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στα πορτρέτα.

Πηγή: Independent

[mc4wp_form id="278"]