Ερευνητές στη Ζυρίχη βρήκαν έναν τρόπο να μεταμορφώσουν δυνητικά την παραγωγή σοκολάτας χρησιμοποιώντας το φλοιό και τη σάρκα του λοβού του κόκκου κακάο για να δημιουργήσουν ένα ζαχαρούχο σιρόπι.

Κάνοντας ρεπορτάζ για το BBC από τη Γενεύη, η Imogen Foulkes περιγράφει την παραγωγή σοκολάτας σαν να μαζεύεις ένα μήλο, να βγάζεις τους σπόρους και να πετάς τους υπόλοιπους στα σκουπίδια. Οι κόκκοι κακάο, το βασικό συστατικό της σοκολάτας, είναι ακριβώς αυτό – οι κόκκοι του φυτού. Ο μεγάλος λοβός σε μέγεθος παπάγιας και οι σωροί λευκής γαλακτώδους σάρκας στο εσωτερικό του, πετιούνται για να σαπίσουν στον ήλιο, παράγοντας χιλιάδες τόνους μεθανίου, ένα ισχυρό, βραχύβιο αέριο θερμοκηπίου.

Στο διάσημο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, ο επιστήμονας Kim Mishra και η ομάδα του απόσταξαν τον χυμό που περιείχε η σάρκα σε συμπυκνωμένο σιρόπι. Στη συνέχεια, αναμειγνύοντας τον πολτό ως πυκνωτικό, ακόμη και τον φλοιό, παρήγαγαν ένα σοκολατένιο τζελ που είναι ιδανικό για την παρασκευή σοκολάτας ή για γλυκαντικό και το οποίο περιέχει 14% απλά σάκχαρα κατά βάρος.

Ο Mishra και η ομάδα του εξηγούν ότι η καλλιέργεια κακάο αντιμετωπίζει πολλά ενδημικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της φτώχειας στην οποία ζουν συχνά οι αγρότες και της συνεχώς αυξανόμενης τιμής των κόκκων. «Αντί να τσακώνεστε για το ποιος παίρνει πόση ποσότητα από το κέικ, κάνετε την τούρτα μεγαλύτερη και κάνετε όλους να επωφεληθούν», είπε Mishra στο BBC.

«Οι αγρότες αποκτούν σημαντικά επιπλέον εισόδημα μέσω της χρήσης πολτού κακάο, αλλά και από τη σημαντική βιομηχανική επεξεργασία που γίνεται στη χώρα προέλευσης. Έχουμε ακόμα δημιουργία θέσεων εργασίας, δημιουργία αξίας που μπορεί να διανεμηθεί στη χώρα προέλευσης».

Όπως συμβαίνει συχνά σε παλιές βιομηχανίες, το τζελ κακάο είναι πιο ακριβό από τη ζάχαρη – 9 φορές ακριβό κατά την εκτίμηση του Mishra. Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις που διαχειρίζονται μεγάλες εγχώριες βιομηχανίες ζαχαροκάλαμου επιδοτούν γενναιόδωρα την παραγωγή της λευκής σκόνης του διαβόλου. Εάν αφαιρούνταν οι επιδοτήσεις, το τζελ κακάο θα ήταν πολύ πιο ανταγωνιστικό.

Ο Mishra είπε στο BBC ότι φορείς της βιομηχανίας σοκολάτας από τρεις ηπείρους έχουν ήδη επικοινωνήσει μαζί του με ενδιαφέρον για την εφεύρεσή του και είναι βέβαιο ότι θα λάβει κάποιο ενδιαφέρον από τις ελβετικές σοκολατοποιίες.

Πηγή: Good News Network

[mc4wp_form id="278"]