Εάν η φουσκωμένη κοιλιά στην εμμηνόπαυση σας ενοχλεί, οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν. Φυσικά, εάν έχετε συμβιβαστεί με κάποιες μικρές αλλαγές στο σώμα σας μεγαλώνοντας, είμαστε μαζί σας.

Μπορεί να αποφασίσετε ότι μια μικρή αλλαγή στο βάρος και την εμφάνισή σας δεν είναι και τόσο σημαντική σε αυτήν τη φάση της ζωή σας κι αυτό είναι more than ok, εάν το νιώθετε. Εάν όμως έχετε συνηθίσει μία συγκεκριμένη εικόνα για το σώμα σας και οι αλλαγές, που προκαλούν οι ορμονικές διακυμάνσεις σας ενοχλούν, τότε ναι, υπάρχουν τρόποι να μην πάρετε κιλά και να απαλλαγείτε από τη φουσκωμένη κοιλίτσα. Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί περισσότερη πειθαρχία και χρόνος για να τα καταφέρετε.

Προσπαθούμε να περιορίσουμε το άγχος

Το άγχος μας πρήζει, επηρεάζει τις ορμόνες και δεν μας βοηθά να μένουμε πιστοί στις υγιεινές συνήθειες, που έχουμε αποφασίσει να ακολουθούμε. Βέβαια, εύκολα λέμε ότι πρέπει να το μειώσουμε, δύσκολα γίνεται πράξη. Τι μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του άγχους;

• Να βάλουμε στην καθημερινότητά μας προτεραιότητες και να μην προσπαθούμε να τα χωρέσουμε όλες στις περιορισμένες 24 ώρες της ημέρας.
• Η επαφή με την φύση έχει βρεθεί ότι δρα κατευναστικά στο νευρικό μας σύστημα, μας αποφορτίζει και υποσυνείδητα μας κάνει να νιώθουμε ότι τα προβλήματά μας είναι μικρά σε σχέση με την απεραντοσύνη και το μεγαλείο της.
• Δίνουμε στο σώμα μας τον χρόνο ξεκούρασης, που χρειάζεται αφού όλες αυτές οι οργανικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης το απορρυθμίζουν και το εξαντλούν.
• Δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας, στα χόμπι, τους φίλους, τις εξόδους, τα ταξίδια. Σκεφτείτε το, τόσα χρόνια έχετε δώσει τα πάντα στη δουλειά, το σπίτι, την οικογένεια… δεν είναι δίκαιο να κάνετε σε αυτήν τη φάση το ίδιο και για τον εαυτό σας;

Βελτιώνουμε τις διατροφικές μας συνήθειες

Και δεν το κάνουμε μόνο για να χάσουμε τα κιλά της εμμηνόπαυσης ή να φύγει η κοιλίτσα. Προσπαθούμε να τρώμε καθημερινά περισσότερα φρούτα και λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη, σπιτικό φαγητό και να πίνουμε πολύ νερό ώστε να είμαστε γεμάτες ενέργεια, να προσφέρουμε στον οργανισμό μας βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που θα μας βοηθήσουν να παραμείνουμε δραστήριες και υγιείς για πολλά χρόνια ακόμη.

Επιπλέον, κάποια θρεπτικά συστατικά έχουν συνδεθεί με πιο συγκεκριμένα οφέλη κατά την εμμηνόπαυση οπότε καλό είναι να τα εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή:

• Φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και συμβάλλουν στον κορεσμό. Κρίθινα παξιμάδια, δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά με τη φλούδα τους είναι όλα πλούσια σε φυτικές ίνες και πολλά άλλα ωφέλιμα συστατικά.
• Αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες που περνά το σώμα μας κατά την μεταβατική αυτήν περίοδο της εμμηνόπαυσης. Τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής, το ελαιόλαδο, οι ελιές, τα αρωματικά βότανα, τα φρούτα του δάσους τύπου berries ακόμη και η μαύρη σοκολάτα αποτελούν καλές πηγές αντιοξειδωτικών.
• Ασβέστιο που υποστηρίζει την οστική πυκνότητα ενώ όπως διαβάζουμε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Mid-Life Health μπορεί, μαζί με τον σίδηρο, να συμβάλει στην ανακούφιση ορισμένων από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως οι εξάψεις και οι εναλλαγές της διάθεσης. Τα σκληρά τυριά, όπως είναι η γραβιέρα και η παρμεζάνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, όπως και αρκετοί ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, ενώ πλούσιες τροφές σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας και τα εντόσθια.
• Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και σίδηρομπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση κάποιων από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι αλλαγές στη διάθεση και οι εξάψεις, έχει βρει έρευνα που δημοσιεύεται στο Journal of Mid-Life Health.
• Τέλος, η μείωση της κατανάλωσης καφεΐνης και αλκοόλ συμβάλλουν, επίσης, στην διαχείριση των εξάψεων κι έτσι βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου που είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τον έλεγχο του βάρους στην εμμηνόπαυση αλλά και για τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό.

Βάζουμε τη φυσική δραστηριότητα στο πρόγραμμα

Έχει βρεθεί ότι ένας από τους λόγους που οι γυναίκες παίρνουμε κιλά στην εμμηνόπαυση είναι επειδή θεωρούμε ότι είμαστε πια «μεγάλες» και κουρασμένες. Όσες γυναίκες γυμνάζονται τακτικά γνωρίζουν ότι η άσκηση είναι το καλύτερο αντίδοτο για τη μειωμένη ενεργητικότητα: όσο περισσότερο κινούμαστε τόσο περισσότερη ενέργεια έχουν, σαν επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

Επιπλέον, η φυσική δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο μπουστάρει την παραγωγή της βιταμίνης D στον οργανισμό μας, μιας βιταμίνης απαραίτητη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού -και όχι μόνο- από την οποία οι περισσότεροι έχουμε έλλειψη.

Η φυσική δραστηριότητα είναι, επίσης, μία εξαιρετική αφορμή για να βελτιώσουμε την κοινωνική μας ζωή και να τονώσουμε τις φιλικές μας σχέσεις. Οι επιλογές είναι πολλές: μπορείτε να γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο στην γειτονιά σας, να βγαίνετε για περπάτημα με μια φίλη σας, να γραφείτε σε έναν σύλλογο πεζοπορίας. Οτιδήποτε θα σας βγάλει από το σπίτι και θα σας κάνει να κινείστε περισσότερο είναι καλή ιδέα!

[mc4wp_form id="278"]