Η Ingrid Bergman ήταν μια εμβληματική ηθοποιός που άφησε ανεξίτηλο σημάδι στη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ. Γνωστή για το ταλέντο, την ομορφιά και την αξιοσημείωτη ευελιξία της, μαγνήτισε το κοινό με τις ερμηνείες της σε αμέτρητες ταινίες. Από τον πρωταρχικό ρόλο της στην “Casablanca” μέχρι τις βραβευμένες με Όσκαρ ερμηνείες της στα “Gaslight”, “Anastasia” και “Murder on the Orient Express”, η καριέρα της Μπέργκμαν διήρκεσε πάνω από πέντε δεκαετίες και παρουσίασε το εξαιρετικό της φάσμα ως ηθοποιός. Ενώ η παρουσία της στην οθόνη ήταν εκθαμβωτική, υπάρχουν πολλά εκπληκτικά γεγονότα για την ηθοποιό που μπορεί να μην γνωρίζουν όλοι και θα τα διαβάσουμε στη συνέχεια.

Η Ingrid Bergman γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1915 στην Στοκχόλμη της Σουηδίας. Το όνομά της ήταν Ingrid Bergman Svensson και γεννήθηκε από πατέρα Σουηδό και Γερμανίδα μητέρα. Μεγαλώνοντας στη Στοκχόλμη, ανέπτυξε το πάθος της για την υποκριτική σε νεαρή ηλικία. Έπαιξε σε περισσότερες από 50 ταινίες σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της. Από τις κλασικές ταινίες του Χόλιγουντ μέχρι τις διεθνείς παραγωγές, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στον κινηματογράφο. Μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες ταινίες της περιλαμβάνουν τους τίτλους “Casablanca”, “Notorious” και “Gaslight”.

Η Ingrid Bergman πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες του Ingmar Bergman. Δεν είχαν σχέση. Η ηθοποιός συνεργάστηκε με τον διάσημο Σουηδό σκηνοθέτη σε ταινίες όπως “Autumn Sonata” και “Cries and Whispers”. Η συνεργασία τους είχε ως αποτέλεσμα εκπληκτικά κινηματογραφικά αριστουργήματα.

Ήταν γνωστή για τη φυσική ομορφιά της κι έτσι μαγνήτισε το κοινό όχι μόνο με την υποκριτική της δεινότητα αλλά και με τη φυσική της ομορφιά. Είχε ένα αστραφτερό χαμόγελο και μια διαχρονική κομψότητα που την έκανε αληθινή εικόνα του Χόλιγουντ.

Ήταν πολύγλωσση. Μιλούσε άπταιστα πολλές γλώσσες, όπως σουηδικά, αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά και γαλλικά. Οι γλωσσικές της δεξιότητες τη βοήθησαν να περιηγηθεί απρόσκοπτα στη διεθνή κινηματογραφική βιομηχανία.

Η ηθοποιός παντρεύτηκε τρεις φορές, με τους ηθοποιούς Petter Lindström, Roberto Rossellini και Lars Schmidt. Κάθε γάμος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προσωπική της ζωή και επηρέασε τις επαγγελματικές της επιλογές. Είχε τέσσερα παιδιά και ήταν αφοσιωμένη μητέρα, συμπεριλαμβανομένης της ηθοποιού Isabella Rossellini. Παρά την πολυάσχολη καριέρα της, πάντα έβρισκε χρόνο για την οικογένειά της. Η σχέση της με τον Ιταλό σκηνοθέτη Roberto Rossellini στα γυρίσματα της ταινίας «Stromboli» προκάλεσε σκάνδαλο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό οδήγησε σε δημόσια αντίδραση και επηρέασε ακόμη και την καριέρα της για ένα χρονικό διάστημα.

Έκανε μια θριαμβευτική επιστροφή στο “Anastasia”. Μετά τη διαμάχη γύρω από την προσωπική της ζωή, επέστρεψε θριαμβευτικά στη μεγάλη οθόνη με τον ρόλο της στην “Anastasia”. Η συναρπαστική της ερμηνεία της χάρισε άλλο ένα Όσκαρ.

Συνεργάστηκε και με τον θρυλικό σκηνοθέτη Alfred Hitchcock σε πολλές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ταινίας “Notorious” που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Η συνεργασία τους είχε ως αποτέλεσμα μερικές από τις πιο αξέχαστες εμφανίσεις της.

Έγραψε ιστορία καθώς έγινε η πρώτη ηθοποιός που έλαβε Όσκαρ για ξενόγλωσσο ρόλο στην ταινία “Gaslight”. Επιπλέον, εκτός από την κινηματογραφική της δουλειά, η Ingrid Bergman είχε και μια επιτυχημένη σκηνική καριέρα. Έλαβε την αναγνώριση των κριτικών για τις ερμηνείες της σε έργα όπως η «Ιωάννη της Λωρραίνης» και «Ένας μήνας στη χώρα». Το ταλέντο της επεκτάθηκε και στην τηλεόραση καθώς μεταπήδησε στην τηλεόραση τα τελευταία χρόνια της καριέρας της, πρωταγωνιστώντας σε αναγνωρισμένες παραγωγές όπως το “A Woman Called Golda” και το “Murder on the Orient Express”.

Ήταν μια αγαπημένη ανθρωπίστρια μιας και είχε αφιερωθεί σε διάφορους φιλανθρωπικούς σκοπούς σε όλη της τη ζωή. Υποστήριξε ενεργά οργανισμούς όπως η UNICEF και εργάστηκε ακούραστα για να βοηθήσει όσους είχαν ανάγκη.

Η ηθοποιός έλαβε πολλές διακρίσεις για τη δουλειά της. Η συνεισφορά της στην κινηματογραφική βιομηχανία αναγνωρίστηκε με πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων ένα αστέρι στο Hollywood Walk of Fame και ένα Βραβείο Lifetime Achievement από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

Έφυγε από τη ζωή στις 29 Αυγούστου 1982, στα 67α γενέθλιά της. Η κληρονομιά της συνεχίζει να ζει, ακόμη και χρόνια μετά τον θάνατό της. Ο αντίκτυπός της στον κινηματογράφο και οι διαχρονικές ερμηνείες της διασφαλίζουν ότι θα τη θυμόμαστε πάντα ως μια από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς όλων των εποχών.

Τα προσωπικά της ημερολόγια, που δίνουν μια ματιά στην ιδιωτική της ζωή και τις σκέψεις της, δημοσιεύτηκαν μετά θάνατον και προσφέρουν μια μοναδική εικόνα για τη γυναίκα πίσω από τους εμβληματικούς κινηματογραφικούς ρόλους. Ακόμα, της απονεμήθηκε μετά θάνατον το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας σε αναγνώριση της συνεισφοράς της στις τέχνες και τις ανθρωπιστικές της προσπάθειες, ένα μετάλλιο που αποτελεί την υψηλότερη πολιτική διάκριση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κληρονομιά της συνεχίζει να εμπνέει κινηματογραφιστές και ηθοποιούς. Ο αντίκτυπος του έργου της Ίνγκριντ Μπέργκμαν μπορεί ακόμα να φανεί στον σύγχρονο κινηματογράφο. Το ταλέντο, η χάρη και οι διαχρονικές ερμηνείες της χρησιμεύουν ως υπενθύμιση της διαρκούς κληρονομιάς της.

Είναι σίγουρο λοιπόν, ότι θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας ως σύμβολο στον κόσμο του κινηματογράφου και θα συνεχίσει να εμπνέει γενιές και γενιές.

Πηγή: Facts.net

[mc4wp_form id="278"]