Ο πατέρας της Dolly Parton μεγάλωσε φτωχός και δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να μάθει να διαβάζει. Εμπνευσμένη από την ανατροφή της, η 78χρονη θρύλος της κάντρι μουσικής έχει θέσει ως αποστολή της τις τελευταίες τρεις δεκαετίες να βελτιώσει την εκπαίδευση μέσω του προγράμματος της Imagination Library που προσφέρει δωρεάν βιβλία.

Έχει επεκταθεί σε όλη την πολιτεία σε μέρη όπως το Μιζούρι και το Κεντάκι, δύο από τις 21 πολιτείες όπου όλα τα παιδιά κάτω των 5 ετών μπορούν να εγγραφούν για να λαμβάνουν βιβλία στα σπίτια τους κάθε μήνα. Για να γιορτάσει, έκανε στάσεις την Τρίτη και στις δύο πολιτείες για να προωθήσει το πρόγραμμα και να αφηγηθεί την ιστορία του πατέρα της, Robert Lee Parton, ο οποίος πέθανε το 2000. «Στα βουνά, πολλοί άνθρωποι δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να πάνε σχολείο επειδή έπρεπε να δουλέψουν στα αγροκτήματα», είπε στο Folly Theatre στο Κάνσας Σίτι του Μιζούρι. «Έπρεπε να κάνουν ό,τι χρειαζόταν για να συντηρήσουν την υπόλοιπη οικογένεια».

Η Parton, το τέταρτο από τα 12 παιδιά από μια φτωχή οικογένεια, είπε ότι ο πατέρας της ήταν ένας από τους πιο έξυπνους ανθρώπους που γνώρισε ποτέ, αλλά ντρεπόταν που δεν μπορούσε να διαβάσει. Και έτσι αποφάσισε να βοηθήσει άλλα παιδιά, ξεκινώντας αρχικά το πρόγραμμα σε μία μόνο κομητεία στην πολιτεία της, το Τενεσί, το 1995. Εξαπλώθηκε γρήγορα από εκεί και σήμερα αποστέλλονται πάνω από 3 εκατομμύρια βιβλία κάθε μήνα. Από την έναρξη του προγράμματος, έχουν σταλεί βιβλία σε περισσότερα από 240 εκατομμύρια παιδιά σε παιδιά στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την Αυστραλία.

Το Μιζούρι καλύπτει το πλήρες κόστος του προγράμματος, το οποίο ανήλθε συνολικά σε 11 εκατομμύρια δολάρια το τελευταίο οικονομικό έτος. Τα περισσότερα από τα άλλα κράτη αποκομίζουν χρήματα μέσω ενός μοντέλου επιμερισμού κόστους. «Τα παιδιά άρχισαν να με αποκαλούν «κυρία των βιβλίων», είπε η τραγουδίστρια. «Και ο μπαμπάς ήταν πιο περήφανος για αυτό παρά για το ότι ήμουν σταρ. Αλλά ο μπαμπάς ένιωσε ότι είχε κάνει πραγματικά κάτι σπουδαίο και ο ίδιος».

Στο Κεντάκι, η Imagination Library προσεγγίζει παιδιά και στις 120 κομητείες, όπως είπε ο κυβερνήτης Andy Beshear σε εκδήλωση την Τρίτη μαζί με την Parton. Περισσότερα από 120.000 παιδιά από το Κεντάκι – σχεδόν τα μισά από όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στην πολιτεία – είναι εγγεγραμμένα για να λάβουν βιβλία μέσω του προγράμματος, όπως ανέφερε η πρώτη κυρία Britainy Beshear. Τόνισε ότι ενθαρρύνει τις οικογένειες να διαβάζουν μαζί και επιτρέπει στα παιδιά να έχουν τη δική τους προσωπική βιβλιοθήκη πριν ξεκινήσουν το νηπιαγωγείο, χωρίς κόστος για τις οικογένειές τους. «Είναι πραγματικά ένας πολύ καλός τρόπος να διδάξετε στα παιδιά όταν είναι πολύ μικρά να μάθουν να αγαπούν τα βιβλία και να μαθαίνουν να διαβάζουν», είπε η σταρ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο Λέξινγκτον του Κεντάκι.

Η Parton, η οποία κέρδισε το βραβείο Grammy Lifetime Achievement Award πριν από μια δεκαετία, είπε ότι τελικά θέλει να δει το πρόγραμμα σε κάθε πολιτεία. Ενώ υπάρχει παρουσία σε όλες αυτές, 21 έχουν νομοθεσία που διασφαλίζει ότι όλα τα παιδιά κάτω των 5 ετών μπορούν να εγγραφούν. Είπε ότι είναι περήφανη που ο μπαμπάς της έζησε αρκετό καιρό για να δει το πρόγραμμα να απογειώνεται.

Η Parton είναι συγγραφέας και η ίδια, οι τίτλοι της οποίας περιλαμβάνουν το παιδικό βιβλίο του 1996 «Coat of Many Colors», το οποίο αποτελεί μέρος του προγράμματος δωρεάς βιβλίων. Καθώς ετοιμαζόταν να τραγουδήσει το διάσημο τραγούδι της με το ίδιο όνομα, εξήγησε ότι πρόκειται για ένα παλτό που της έφτιαξε η μητέρα της από ένα συνονθύλευμα αταίριαστου υφάσματος, καθώς η οικογένεια ήταν πολύ φτωχή για να αντέξει οικονομικά ένα μεγάλο κομμάτι από ένα μόνο ύφασμα. Η Πάρτον ήταν περήφανη γι’ αυτό γιατί η μητέρα της το παρομοίασε με το πολύχρωμο παλτό για το οποίο λέει και η Βίβλος — ένα φανταστικό δώρο από τον Ιακώβ στον γιο του Τζόζεφ. Οι συμμαθητές της όμως γέλασαν μαζί της. Για χρόνια, είπε ότι η εμπειρία ήταν μια «βαθιά, βαθιά πληγή». Είπε ότι γράφοντας και ερμηνεύοντας το τραγούδι η πληγή την άφησε. Έλαβε επιστολές με τα χρόνια από ανθρώπους που έλεγαν ότι έκανε το ίδιο πράγμα για αυτούς.

«Το γεγονός», εξήγησε, «ότι αυτό το μικρό τραγούδι σήμαινε τόσα πολλά όχι μόνο για μένα, αλλά για πολλούς άλλους ανθρώπους για τόσους πολλούς διαφορετικούς λόγους, το κάνει το αγαπημένο μου τραγούδι».

Ερωτηθείσα στο Κεντάκι για τη μόνιμη κληρονομιά της, η Parton είπε ότι θα ήθελε να τη θυμούνται ως «ένα καλό κορίτσι» που εργάστηκε σκληρά και προσπάθησε να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους και τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. «Φυσικά και θέλω να μείνω γνωστή ως τραγουδοποιός και τραγουδίστρια, αλλά ειλικρινά μπορώ να πω ότι η Imagination Library έχει νόημα για μένα τόσo, αν όχι περισσότερο, όσο σχεδόν οτιδήποτε έχω κάνει ποτέ», είπε.

Πηγή: abc news

[mc4wp_form id="278"]