Η χαμηλή λίμπιντο και η απουσία ερωτικής διάθεσης είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, που αντιμετωπίζουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, όταν βιώνουν μια δύσκολη κι απαιτητική καθημερινότητα.

Τι είναι η χαμηλή λίμπιντο;

Ως χαμηλή λίμπιντο ορίζουμε την κατάσταση, κατά την οποία δεν υπάρχει η διάθεση της ερωτικής επιθυμίας και της σεξουαλικής επαφής. Αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο, κυρίως για τους άνδρες, αλλά εντοπίζεται και στις γυναίκες, σε μικρότερο ποσοστό, καθώς οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, το στρες και οι αυξημένες απαιτήσεις, επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία, μειώνοντας έτσι τη λίμπιντο και την ερωτική διάθεση.

Όλες οι πιθανές αιτίες

Οι λόγοι που οδηγούν στην χαμηλή λίμπιντο εντοπίζονται κυρίως στην διάθεσή μας, όμως μπορεί να συντρέχουν κι άλλοι παράγοντες.

Οι συχνότεροι λόγοι που δεν νιώθετε ερωτική επιθυμία είναι:

Κατάθλιψη κι άλλες ψυχολογικές διαταραχές, συνήθως, επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα του ατόμου που πάσχει, ακόμα και την ερωτική επιθυμία. Επιπλέον, η χαμηλή λίμπιντο μπορεί να προκληθεί κι ως παρενέργεια των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Το έντονο και παρατεταμένο άγχος οδηγεί στην μειωμένη ανάγκη της ερωτικής επαφής, καθώς επηρεάζει τόσο την ψυχολογία του ατόμου, όσο και τις ορμόνες.

Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής επηρεάζει τα επίπεδα τεστοστερόνης επιφέροντας μειωμένη ερωτική επιθυμία, όπως ακριβώς και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Χαμηλή τεστοστερόνη. Η τεστοστερόνη είναι μια ανδρική ορμόνη, που παράγεται στα γεννητικά όργανα. Εάν τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι χαμηλά, τότε συνοδεύονται κι από χαμηλή λίμπιντο.

Ηλικία. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι προχωρημένες ηλικίες να μην νιώθουν την ανάγκη της ερωτικής επαφής.

Προβληματα ύπνου. Οι διαταραχές του ύπνου, όπως αυπνία ή κακή ποιότητα ύπνου, επηρεάζουν τη ψυχολογία του ατόμου, καθώς παρατηρούνται σημάδια κόπωσης και ψυχικής και σωματικής εξάντλησης. Είναι καλό, βέβαια, να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, για να ελέγξει αν υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα και να προχωρήσετε μαζί στην θεραπεία του.

Πώς μπορείτε να αυξήσετε τη λίμπιντο φυσικά;

Για να αυξήσετε την λίμπιντό σας και να τονώσετε την σεξουαλική σας υγεία θα πρέπει να βελτιώσετε την γενικότερη ποιότητα ζωή σας. Παρακάτω, θα βρείτε φυσικούς τρόπους να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας και να αυξήσετε την χαμηλή λίμπιντο:

Γυμναστική. Η άθληση επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία. Αποφύγετε την καθιστική ζωή κι εντάξτε στην καθημερινότητά σας μερικές ώρες γυμναστικής, από όποιο είδος σας αρέσει.

Καλή διατροφή. Η ισορροπημένη διατροφή, κατά την οποία θα αποφεύγονται ανθυγιεινές τροφές και θα λαμβάνετε καθημερινά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, είναι πολύ σημαντική για να ενισχύσετε τόσο την ψυχολογία σας, όσο και τον οργανισμό σας.

Καλύτερη ποιότητα ύπνου. Ο ολοκληρωμένος και ποιοτικός ύπνος συμβάλλει γενικότερα στην θετική διάθεση και την ευεξία του σώματος. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου μπορείτε να δοκιμάσετε συμπληρώματα διατροφής, που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώνετε και να κοιμάστε καλύτερα.

Θετική ψυχολογία. Οι διαταραχές στην ψυχολογία είναι η κυριότερη αιτία της χαμηλής λίμπιντο. Αναζητήστε τρόπους που θα ενισχύουν θετικά τη διάθεσή σας, κάνοντας δραστηριότητες που σας ευχαριστούν. Δημιουργώντας μια ευχάριστη καθημερινότητα, τόσο για εσάς όσο και για τον/τη σύντροφό σας, βελτιώνετε την ποιότητα της σεξουαλικής σας ζωής.

Άλλοι τρόποι αντιμετώπισης

Αν η χαμηλή λίμπιντο παραμένει και δεν έχετε εντοπίσει την αιτία, που το προκαλεί, είναι καλό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, ώστε να εξετάσει ενδεχόμενα παθολογικά προβλήματα ή διαταραχές στα γεννητικά όργανα. Ο γιατρός θα εξετάσει την περίπτωσή σας και θα σας προτείνει κάποια προϊόντα, που συμβάλλουν στην τόνωση της σεξουαλικής ζωής. Επιπλέον, αν νιώθετε ότι η μειωμένη σεξουαλική διάθεση προέρχεται από ψυχολογικά αίτια, τότε μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας κλείνοντας ένα ραντεβού με έναν ψυχολόγο, ο οποίος θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα ζητήματα, που σας απασχολούν και να απολαύσετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Επίσης, μπορείτε να αναζητήσετε συμβουλευτική ζεύγους, αν αντιμετωπίζετε προβλήματα ως ζευγάρι.

Πηγή: ofarmakopoiosmou

[mc4wp_form id="278"]