Ένα έργο τέχνης του Γερμανού τοπιογράφου Carl Blechen που κατασχέθηκε από τους Ναζί το 1942 επιστράφηκε στους κληρονόμους των νόμιμων ιδιοκτητών του.

Το Valley of Mills κοντά near Amalfi (ζωγραφισμένο περίπου το 1830) αγοράστηκε από τον Δρ. D.H. Goldschmidt στο Βερολίνο στις αρχές του 20ου αιώνα και κληρονομήθηκε από τους γιους του, τον Eugen, έναν χημικό, και τον Arthur, έναν εκδότη. Και τα δύο αδέρφια αυτοκτόνησαν μετά τα πογκρόμ του Νοεμβρίου του 1938, γνωστά και ως Kristallnacht, και η συλλογή έργων τέχνης τους κληροδοτήθηκε στον ανιψιό τους Edgar Moor. Ωστόσο, είχε μεταναστεύσει στη Νότια Αφρική, έτσι τα έργα τέχνης παρέμειναν στο διαμέρισμα του Βερολίνου που μοιραζόταν με τους θείους του μέχρι που κατασχέθηκαν από την Γκεστάπο το 1942.

Η «Ειδική Επιτροπή Λιντς» (Special Commission Linz) του Αδόλφου Χίτλερ αγόρασε τον πίνακα μετά την κατάσχεσή του από τους Ναζί. Ο Χίτλερ φέρεται να σχεδίαζε να εκθέσει το έργο στο απραγματοποίητο Fürhermuseum του στη γενέτειρά του, το Linz της Αυστρίας. Χάρη στην Ομοσπονδιακή Διοίκηση Τέχνης της Γερμανίας, η οποία ερευνά την προέλευση των πολιτιστικών αγαθών του κράτους για να διαπιστώσει εάν λεηλατήθηκαν από τους Ναζί, ο πίνακας του Blechen αποκαταστάθηκε.

«Η επιστροφή του έργου τέχνης έχει μεγάλη σημασία για την οικογένεια και την ιστορία της», δήλωσε εκπρόσωπος της κληρονόμου του Moor. «Ο πελάτης μου είναι πολύ ευγνώμων για τη συνοδευτική αναγνώριση του γεγονότος ότι αυτή η κλοπή τέχνης ήταν αποτέλεσμα υποκίνησης και δίωξης των αδελφών Δρ. Arthur Goldschmidt και Δρ. Eugen Goldschmidt». Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το 1952, το Valley of Mills near Amalfi μπήκε στο αυτοκίνητο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας και έγινε κρατική ιδιοκτησία το 1960. Πιο πρόσφατα δανείστηκε στο Prince Pückler Museum Foundation – Park and Castle Branitz στο Cottbus.

«Η έρευνα για την κλοπή πολιτιστικών αγαθών από τους Ναζί είναι ένα σημαντικό μέρος της μνήμης εκείνων που διώκονται από το ναζιστικό καθεστώς», δήλωσε η Claudia Roth, υπουργός Πολιτισμού της Γερμανίας, σε δήλωση Τύπου. «Με την επιστροφή του πίνακα του Carl Blechen, ο οποίος κατασχέθηκε ως αποτέλεσμα της ναζιστικής δίωξης, οι τύχες του Arthur και του Eugen Goldschmidt καθώς και του Edgar Moor γίνονται τώρα λίγο πιο ορατές».

Πηγή: ARTnews

[mc4wp_form id="278"]