Πριν από μερικές εβδομάδες, μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε τα υπολείμματα της γνάθου ενός ανθρωποειδούς στην Turkana, μια περιοχή στην Ανατολική Κένυα. Το εντυπωσιακό με αυτά τα υπολείμματα, που προσδιορίστηκαν μετά την ανάλυσή τους, ήταν ότι χρονολογούνται πριν από 4,3 εκατομμύρια χρόνια και μπορούν να αναγνωριστούν ως άτομο του Australopithecus anamensis. Το περιοδικό Journal of Human Evolution, δήλωσε ότι επεκτείνεται μετά από αυτή την ανακάλυψη το γνωστό χρονικό εύρος, το οποίο, μέχρι τώρα, πιστευόταν ότι εκτείνεται πριν από 4,2 εκατομμύρια χρόνια.

Αυτό το δείγμα, 100.000 χρόνια παλαιότερο από τα υπάρχοντα δείγματα Australopithecus anamensis που είχαν βρεθεί προηγουμένως στην Κένυα και την Αιθιοπία, «δείχνει ότι οι πρώιμες μορφές του είδους αναμειγνύονταν προσωρινά με βασικά ανθρωποειδή που επιβίωναν στην Πλειόκαινο εποχή».

Όπως εξηγούν οι συντάκτες της μελέτης, τα αρχαία ανθρωποειδή χωρίζονται σε τρεις ομάδες. Τα παλαιότερα είναι τα βασικά ανθρωποειδή, ακολουθούμενα από τους αυστραλοπίθηκες (μεταξύ αυτών και το anamensis) και, τέλος, έχουμε τις πρώτες γενεαλογίες του Homo sapiens, των πρώτων σύγχρονων ανθρώπων.

«Η στενή χρονική αντιπαράθεση αυτών των σημαντικών μορφολογικών και προσαρμοστικών διαφορών υποδηλώνει ότι ο Ardipithecus ramidus ήταν συγγενής και όχι άμεσος φυλετικός πρόγονος του πρώιμου Αυστραλοπίθηκου», σημείωσαν οι ερευνητές. Με άλλα λόγια, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το anamensis εμφανίστηκε λίγο αργότερα από τον Ardipithecus ramidus «και ότι θα μπορούσε να ήταν απόγονος αυτού του εξαιρετικά πρώιμου ανθρωποειδούς».

Αν και οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα αποτελέσματά τους δεν διευκρινίζουν τη σχέση που θα μπορούσαν να έχουν αυτά τα αρχαία ανθρωποειδή με τους σύγχρονους ανθρώπους, θεωρούν ότι αυτή η μελέτη «καταδεικνύει πόσο ελλιπής είναι η κατανόησή μας για την ανθρώπινη εξέλιξη και υποδηλώνει ότι η διατεταγμένη περιγραφή που έχουμε καταλήξει να αποδεχτούμε θα μπορούσε να είναι πολύ πιο μπερδεμένη από όσο νομίζαμε».

Πηγή: El Espectador

[mc4wp_form id="278"]