Δύο μέρες απομένουν μέχρι τους Παρολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 και η Διεθνής Παρολυμπιακή Επιτροπή (IPC) ανακοίνωσε σήμερα ότι ο σπρίντερ στίβου T11 Para (δρομείς με μερική ή ολική τύφλωση) Guillaume Junior Atangana θα είναι ο σημαιοφόρος της Παρολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων στην Τελετή Έναρξης της Τετάρτης.

Αντιπροσωπεύοντας περισσότερους από 120 εκατομμύρια αναγκαστικά εκτοπισμένους παγκοσμίως, οι οκτώ αθλητές και οι δύο οδηγοί δρομείς αποτελούν τη μεγαλύτερη Παρολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων (RPT) που έγινε ποτέ, αφού η ομάδα έκανε το ντεμπούτο της στους Παρολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016 με δύο αθλητές. Η RPT θα είναι στο επίκεντρο βαδίζοντας κατά μήκος των Ηλυσίων Πεδίων στην εμβληματική Place de la Concorde του Παρισιού. Μιλώντας για την επιλογή του ως σημαιοφόρου της ομάδας, ο Atangana είπε: «Είμαι πολύ συγκινημένος και χαρούμενος. Μου προκαλεί ρίγη. Μπορώ ήδη να το φανταστώ στο μυαλό μου. Βλέπω τον εαυτό μου ως έναν μεγάλο πρωταθλητή, αυτόν που έκανε τα όνειρά του πραγματικότητα».

Ο Atangana θα φέρει την παρολυμπιακή σημαία μαζί με τον οδηγό τρεξίματος και πρόσφυγα, Donard Ndim Nyamjua. Ο Atangana σκέφτηκε ότι τα όνειρά του να γίνει μεγάλος αθλητής είχαν τελειώσει όταν έχασε την όρασή του ως παιδί, αλλά στράφηκε στον αθλητισμό και στο σπριντ. Τερμάτισε τέταρτος στα 400 μέτρα T11 στους Παρολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, χάνοντας απλώς ένα μετάλλιο.

Οι οκτώ πρόσφυγες αθλητές φιλοξενούνται σε έξι χώρες και θα αγωνιστούν σε έξι αθλήματα – Para athletics, Para powerlifting, Para table tennis, Para taekwondo, Para triathlon και ξιφασκία με αναπηρικό αμαξίδιο.

Το πρώτο μέλος της RPT που θα αγωνιστεί την πρώτη μέρα θα είναι η σταρ του Para taekwondo Zakia Khudadadi, η πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2023 στην κατηγορία των 47 κιλών. Η Khudadadi είναι υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών σε όλο τον κόσμο και έγινε πρωτοσέλιδο μετά από μια οδυνηρή απόδραση από τη χώρα της λίγες μέρες πριν το Τόκιο 2020.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που η Παρολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων θα αγωνιστεί στους Αγώνες. Παρά το γεγονός ότι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και αντιμετώπισαν τεράστια εμπόδια, τα μέλη της ομάδας επέμειναν και κράτησαν τα όνειρά τους ζωντανά, εξασφαλίζοντας μια θέση στους Αγώνες. Ο Andrew Parsons, Πρόεδρος της Διεθνούς Παρολυμπιακής Επιτροπής, μετέδωσε τα νέα προσωπικά στον Atangana μέσω βιντεοκλήσης στο προπονητικό στρατόπεδο της ομάδας στο Reims της Γαλλίας.

«Επιλέχτηκες λόγω της ιστορίας σου, του αθλητή που είσαι. Είστε ένα σημαντικό παράδειγμα για άλλους πρόσφυγες αθλητές και άλλους αθλητές από διάφορα μέρη του κόσμου που πέρασαν όσα έχετε περάσει», είπε ο Parsons. «Αυτή η Παρολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων είναι μια από τις σπουδαίες ιστορίες των Παρολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024. Καθένας από αυτούς τους αθλητές έχει ξεπεράσει τεράστιες πιθανότητες για να φτάσει εδώ και έχει ένα συναρπαστικό μήνυμα να μοιραστεί με τον κόσμο. Είναι όλοι ήδη μεγάλοι πρωταθλητές».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 18 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία έχουν εκτοπιστεί βίαια από τα σπίτια τους, ως αποτέλεσμα πολέμου, συγκρούσεων, βίας και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πολλοί αντιμετωπίζουν υψηλότερους κινδύνους βίας, διακρίσεων, εκμετάλλευσης και κακοποίησης, καθώς και φραγμούς στην πρόσβαση σε κρίσιμη υποστήριξη, βοήθεια, εκπαίδευση, αθλητισμό και ευκαιρίες διαβίωσης.

«Η Παρολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων είναι έμπνευση για όλους μας. Αυτοί οι απίστευτοι αθλητές έχουν ξεπεράσει αφάνταστες αντιξοότητες για να επιτύχουν την υψηλότερη κορυφαία αθλητική επιτυχία», δήλωσε ο Filippo Grandi, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Η παρουσία τους στην παγκόσμια σκηνή στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας σε εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, και μάλιστα σε όλους εμάς. Αυτή η αξιόλογη ομάδα μας υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι για τα άτομα με αναπηρία να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία σε ισότιμη βάση».

Πηγή: paralympic.org

[mc4wp_form id="278"]