Σε απάντηση στην καταστροφή των πυρκαγιών της Χιλής, τρία σκυλιά είναι οι απίθανοι ήρωες που βοηθούν στην αναφύτευση των τοπικών δασών.

Οπλισμένα με ειδικά σακίδια γεμάτα με γηγενείς σπόρους, τα σκυλιά βοηθούν στην αναγέννηση δέντρων καθώς τρέχουν μέσα από κατεστραμμένα δάση. Το 2017, δασικές πυρκαγιές στην κεντρική Χιλή προκάλεσαν όλεθρο στην περιοχή El Maule με περισσότερες από 100 διαφορετικές πυρκαγιές να σαρώνουν την περιοχή και να καταστρέφουν εκατομμύρια στρέμματα δασικής γης. Ήταν η χειρότερη εποχή δασικών πυρκαγιών στην ιστορία της χώρας, που κόστισε πολλές ζωές και προκάλεσε ζημιές αξίας 333 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα ζώα αναγκάστηκαν να φύγουν σε ασφαλέστερες περιοχές. Η δουλειά για την αναφύτευση ατελείωτων στρεμμάτων δασών φαινόταν σαν μια αποθαρρυντική προσπάθεια. Αυτό μέχρι που τρεις ασυνήθιστοι εργάτες ανέλαβαν το έργο.

Η εξάχρονη Das και οι δύο κόρες της, Olivia και Summer είναι τρία Border Collies που έχουν εκπαιδευτεί να τρέχουν μέσα στα κατεστραμμένα δάση με ειδικά σακίδια που απελευθερώνουν γηγενείς σπόρους φυτών. Μόλις ριζώσουν, αυτοί οι σπόροι θα βοηθήσουν στην αναγέννηση της κατεστραμμένης περιοχής. Αποδεικνύεται ότι τα Border Collies είναι μια ιδανική ράτσα για αυτό το συγκεκριμένο είδος εργασίας. Η οριοθέτηση σε μίλια δασικού εδάφους απαιτεί όχι μόνο ταχύτητα, ευφυΐα και αντοχή, αλλά και προθυμία να παραμείνουν συγκεντρωμένα και να μην αποσπαστεί η προσοχή τους από την άγρια ​​ζωή. Τα Border Collies εκτράφηκαν για να προσέχουν τα πρόβατα, επομένως δεν είναι τόσο πιθανό να κυνηγήσουν ή να πληγώσουν άλλα ζώα στο δάσος.

Οι αδερφές που εκπαιδεύουν τα σκυλιά, η Francisca και η Constanza Torres, λένε ότι το τριχωτό τρίο διασκεδάζει πηδώντας και τριγυρίζοντας στη φύση. Η Francisca, είπε στο Mother Nature Network, «Το λατρεύουν! Είναι ένα ταξίδι στην εξοχή, όπου μπορούν να τρέξουν όσο πιο γρήγορα μπορούν και να περάσουν υπέροχα».

Αυτό το σύστημα είναι επίσης πιο αποτελεσματικό από το να βάζουμε τους ανθρώπους να απλώνουν τους σπόρους με το χέρι. Αυτά τα σκυλιά μπορούν να διασχίσουν ένα δάσος και να καλύψουν έως και 18 μίλια την ημέρα. Οι άνθρωποι, από την άλλη πλευρά, μπορούν να διανύσουν μόνο μερικά μίλια κάθε μέρα. Αυτά τα κουτάβια μπορούν να σκορπίσουν πάνω από 20 κιλά σπόρων, ανάλογα με το έδαφος. Ενώ τα ρομπότ ή τα drones μπορεί να είναι σε θέση να διασκορπίσουν και τους σπόρους, τα σκυλιά δεν είναι τόσο ακριβά στο χειρισμό. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αφήνουν ένα ελαφρύτερο αποτύπωμα άνθρακα.

Η Francisca και η Constanza βάζουν ειδικά σακίδια στα σκυλιά και τα γεμίζουν με γηγενείς σπόρους. Μόλις τα σκυλιά αδειάσουν τις τσάντες τους, η Francisca και η Constanza τους δίνουν πολλές λιχουδιές, ξαναγεμίζουν τις τσάντες τους και τους αφήνουν ξανά να τρέξουν γύρω από το κατεστραμμένο δάσος, αφήνοντας περισσότερους σπόρους στο πέρασμά τους. Ο τελικός στόχος όλων αυτών, φυσικά, είναι να αποκατασταθεί το κατεστραμμένο οικοσύστημα και να επιστρέψει η άγρια ​​ζωή στα δάση.

Για τη Francisca, το να φέρει εκπαιδευμένους σκύλους στο δάσος ήταν λογικό. Διαχειρίζεται μια εγκατάσταση και μια κοινότητα εκπαίδευσης σκύλων που ονομάζεται Pewos. Ενώ λαμβάνουν κάποιες δωρεές, αυτή και η Constanza πληρώνουν μόνες τους τους περισσότερους σπόρους, τις προμήθειες και τη μεταφορά. Παρά τη σκληρή δουλειά, ο κόπος της αγάπης τους αποδίδει ήδη.

Σύμφωνα με το Mother Nature Network, η Francisca είπε: «Έχουμε δει πολλά αποτελέσματα στη χλωρίδα και την πανίδα που επιστρέφει στο καμένο δάσος!». Ενώ τα σκυλιά έχουν ήδη εργαστεί σε 15 δάση στην περιοχή El Maule, η Francisca και η Constanza σχεδιάζουν να συνεχίσουν να απλώνουν σπόρους για να επαναφέρουν τα δάση με το τρίο των σκύλων τους.

Πηγή: Green Matters

[mc4wp_form id="278"]