Τα πτι μπερ (Petit Beurre) είναι τα μπισκότα, που οι περισσότεροι έχουμε ταυτίσει με την παιδική μας ηλικία. Αυτά τα διάσημα μπισκοτάκια, λοιπόν, έχουν την δική τους ξεχωριστή ιστορία.

Petit Beurre σημαίνει «μικρό βούτυρο». Oνομάστηκαν έτσι αφού πρόκειται για μικρά, βουτυρένια μπισκότα. Τα petit beurre φτιάχτηκαν για πρώτη φορά το 1886 από τον ιδρυτή της βιομηχανίας μπισκότων LU, τον βιομήχανο Louis-Lefèvre Utile. Η γαλλική εταιρεία LU ήταν πρωτοπόρα, αφού έφτιαξε το μπισκότο της, μόνο με τέσσερα υλικά: βούτυρο, αλεύρι, γάλα και ζάχαρη. Το πτι μπερ νίκησε στην κατηγορία των μπισκότων και κέρδισε το μεγάλο βραβείο στην Παγκόσμια Έκθεση του 1900, στο Παρίσι.

Ο Louis, το τρίτο παιδί οικογένειας ζαχαροπλαστών, ήταν πρωτοπόρος για την εποχή του, αναζητώντας ύψιστη ποιότητα στις πρώτες ύλες των προϊόντων του. Υποστήριζε δε, ότι «για να ξυπνήσει η λαιμαργία πρέπει πρώτα να σαγηνευτεί το μάτι». Γι’ αυτό και για κάθε νέο προϊόν, συνεργαζόταν με καλλιτέχνες, τους οποίους προσκαλούσε μάλιστα στο σπίτι του και συναποφάσιζαν για το σχήμα και την εικόνα, τόσο των προϊόντων, όσο και των συσκευασιών τους.

Το σχήμα του μπισκότου petit beurre δεν είναι τυχαίο. Ο πρώτος κόφτης σε σχήμα Petit Beurre χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τις 8 Σεπτεμβρίου 1886. Ο δημιουργός του το εμπνεύστηκε από το σχήμα των πετσετών (σουπλά), οι οποίες τότε χρησιμοποιούνταν για το σερβίρισμα του τσαγιού. Αναζητώντας το τέλειο σχέδιο, μετέτρεψε αυτό το σχήμα σε «αλληγορία του χρόνου».

Έτσι, το μπισκότο petit beurre έχει 4 «αυτιά» (4 γωνίες) που αντιστοιχούν στις 4 εποχές του έτους, 52 δόντια για τις 52 εβδομάδες του έτους και 24 σημεία τομής σε ένα φανταστικό πλέγμα, που συμβολίζουν τις ώρες της ημέρας. Μέρος του σχεδιασμού του αρχικού μπισκότου της LU ήταν και η γραμμένη φράση “LU PETIT-BEURRE NANTES” σε τρεις γραμμές, με γραμματοσειρά, που σύμφωνα με το Eat Dessert First Greece, θυμίζει τα βιβλία που διάβαζε η γιαγιά ενός δημιουργού της. Επίσης, το πάχος των οκτώ μπισκότων είναι ίσο με το μήκος ενός, γεγονός που διευκολύνει τη συσκευασία του.

Σήμερα, η μάρκα LU ανήκει στην Kraft Foods (τώρα Mondelēz International) και υπάρχουν πολλές άλλες εταιρείες, που παράγουν μπισκότα petit beurre. Καθώς η LU είχε πολλούς ανταγωνιστές από την αρχή, ονόμασε το μπισκότο της “Véritable petit-beurre”, που σημαίνει «το πραγματικό petit-beurre». Μερικά από τα μπισκότα, που πωλούνται σε όλο τον κόσμο, εξακολουθούν να παρασκευάζονται κοντά στην Νάντη, στο εργοστάσιο La Haye-Fouassière, του Louis-Lefèvre Utile.

Στην Ελλάδα, για πρώτη φορά, τα έφερε η Μαρία Παπαδοπούλου από την Κωνσταντινούπολη, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, δημιουργώντας μια μεγάλη μπισκοτοβιομηχανία και μαθαίνοντας τους Έλληνες το λαχταριστό μπισκότο, που τους συντροφεύει έως σήμερα.

[mc4wp_form id="278"]