Σε μικρή απόσταση από την Κίμωλο (1 ναυτικό μίλι) βρίσκεται το νησί Πολύαιγος, με έκταση περίπου τη μισή της Κιμώλου, στην οποία ανήκει διοικητικά. Πρόκειται για το καλύτερα διατηρημένο γεωλογικά νησί του Αιγαίου. Η βλάστηση του νησιού (κυρίως μακκί και φρύγανα) είναι αδιατάρακτη και μαζί με το ζωικό του πλούτο το καθιστούν ιδιαίτερα σημαντικό, επιστημονικά και οικολογικά.
Η Ελλάδα έχει περιλάβει την Πολύαιγο στο πρόγραμμα Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρώντας την σημαντικό βιότοπο, ανενόχλητο από την ανθρώπινη παρουσία, ενώ έχει κηρυχθεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα είδη: Μαυροπετρίτης, του οποίου το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στα νησιά του Αιγαίου, ενδημική οχιά (Microvipera schweizeri), που ζει μόνο στην Κίμωλο, την Πολύαιγο, την Μήλο και την Σίφνο, ενδημική μπλέ σαύρα (Podarcis milensis), Σπιζαετός (Hieraaetus fasciatus), 32 ενδημικά, σπάνια ή απειλούμενα είδη φυτών και πολλά αγριοκάτσικα. Στο νησί, γεννά τα μικρά της η μεσογειακή φώκια, Μονάχους Μονάχους.
Η Πολύαιγος έχει έντονο ανάγλυφο, με μια μικρή πεδιάδα στο κέντρο. Παλιότερα, υπήρχε μικρός οικισμός και γινόταν εξόρυξη βαρυτίνης. Υπάρχει, επίσης, ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, ο οποίος ανήκε στο, ερειπωμένο πια, ομώνυμο μοναστήρι, που ιδρύθηκε το 1622. Από το 1898, υπάρχει στο νησί φάρος, στο ακρωτήρι Μάσκουλα, σε ύψος 138 μέτρων, αλλά και πολυάριθμες σπηλιές, που σε προκαλούν να τις εξερευνήσεις από άκρη σε άκρη, όπως η Διαμαντοσπηλιά.
Ένα νησί ανενόχλητο από την ανθρώπινη παρουσία. Να το ξαναπούμε.
*Κεντρική φωτογραφία: Shutterstock