Τα ποντίκια Harvest είναι τα μικρότερα θηλαστικά στη Βρετανία. Έχουν μόνο το μέγεθος του αντίχειρά σας και ζουν σε ψηλό γρασίδι στην ύπαιθρο, συνήθως σε μικρές φωλιές. Όμως, με τον βιότοπό τους να παραβιάζεται, οι οικολόγοι βρήκαν ένα αντικείμενο που μπορεί να είναι το τέλειο σπίτι για ποντίκια: τη μπάλα του τένις.

Κάθε χρόνο, το Wimbledon χρησιμοποιεί πάνω από 50.000 μπάλες τένις κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. Μερικές από αυτές είναι επαναχρησιμοποιήσιμες σε γήπεδα τένις, αν και ίσως όχι σε αγώνες τουρνουά, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία χρειάζεται ανακύκλωση. Εδώ έρχεται η απίθανη βοήθεια του ποντικιού συγκομιδής. Τα μικροσκοπικά, καφέ ποντίκια έχουν ως εχθρούς πολλά αρπακτικά στην άγρια ​​φύση. Το ψηλό γρασίδι τους παρέχει κάποια προστασία, αλλά όχι τόσο όσο τα ειδικά κατασκευασμένα σπίτια τους. Εκτός από το να φαίνονται απίστευτα χαριτωμένα, βγάζοντας τα μικρά τους κεφάλια από το μπαλάκι του τένις, είναι η τέλεια λύση για το μέγεθός τους. Δεν χρειάζονται μεγάλη τρύπα για να έρχονται και να φεύγουν, και αν χτίζουν φωλιές για να φροντίζουν τα μικρά τους, μπορούν να αφήσουν τους απογόνους τους μέσα στο μπαλάκι– έως και δέκα νεαρά ποντίκια Harvest μπορούν να ζήσουν σε μια μπάλα του τένις.

Αν και τα φυσικά στοιχεία δυσκολεύουν τη ζωή αυτού του ποντικιού, περισσότερες βιομηχανικές μέθοδοι καλλιέργειας έχουν επίσης θέσει σε κίνδυνο κάποιο από τα σπίτια τους. Αυτό ενέπνευσε την πρωτοβουλία για το μπαλάκι του τένις.

Οι μπάλες είναι προσαρτημένες σε στύλους μεταξύ 75 εκατοστών και 1,5 μέτρου από το έδαφος. Τα ποντίκια μπορούν στη συνέχεια να φτιάξουν τις φωλιές τους με σχετική ασφάλεια από αρπακτικά πουλιά και νυφίτσες, που είναι πολύ μεγάλα για να περάσουν από την τρύπα. Η πρωτοβουλία με το Wimbledon, και συγκεκριμένα το All England Lawn Tennis Club, ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Σε συνεργασία με το Wildlife Trust στο Avon, το Glamorgan και το Northumberland, οι μπάλες του τένις ανακυκλώθηκαν ως σπίτια και τοποθετήθηκαν σε στύλους μεταξύ 75 εκατοστών και 1,5 μέτρου πάνω από το έδαφος.

Το Wimbledon μπορεί να είναι το πιο διάσημο κλαμπ τένις της Βρετανίας, αλλά αφού άρχισαν να δωρίζουν μπάλες, άλλοι σύλλογοι σε όλη τη χώρα άρχισαν να ακολουθούν το παράδειγμά τους.

Πηγή: Great Big Story

[mc4wp_form id="278"]