Έχει έρθει η ώρα που τα επιτεύγματα της τεχνολογίας πραγματοποιούν όσα, μέχρι πρόσφατα, βλέπαμε στις οθόνες μας ως επιστημονική φαντασία. Είναι η δεύτερη φορά μέσα στο 2024, που διαβάζουμε θετικά αποτελέσματα για τεχνολογίες, που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν άτομα με σοβαρές νευρολογικές παθήσεις, όπως παράλυση, να αποκαταστήσουν την κινητικότητα και να αλληλεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους μέσω σκέψης και χωρίς τη χρήση φυσικών εργαλείων.

Ειδικότερα, η Neuralink, η start up τεχνολογίας εγκεφάλου (συγκεκριμένα, διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή) του Έλον Μασκ, διεξήγαγε με επιτυχία μια δεύτερη δοκιμή εμφυτεύματος σε ασθενή και ακολούθως δήλωσε ότι το εμφύτευμά της, που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει σε ασθενείς, που έχουν παραλύσει να χρησιμοποιούν ψηφιακές συσκευές με τη δύναμη της σκέψης τους, λειτουργεί καλά στον Alex, τον δεύτερο ασθενή, στον οποίο δοκιμάστηκε το εμφύτευμα.

Ο στόχος της Neuralink είναι να αναπτύξει προηγμένες διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή (brain-computer interfaces, BCI) που θα επιτρέπουν την άμεση επικοινωνία μεταξύ του ανθρώπινου εγκεφάλου και των ψηφιακών συσκευών. Μετά την δεύτερη σχετική δοκιμή, ανακοινώθηκε πως ο Alex, δεν αντιμετώπισε προβλήματα «ανάσυρσης νήματος», σε αντίθεση με τον Noland Arbaugh, τον πρώτο ασθενή του Neuralink που έλαβε το εμφύτευμα τον Ιανουάριο του 2024.

Τα μικροσκοπικά καλώδια του εμφυτεύματος ανασύρθηκαν μετά την επέμβαση για τον Arbaugh, με αποτέλεσμα την απότομη μείωση των ηλεκτροδίων που μπορούσαν να μετρήσουν τα σήματα του εγκεφάλου. Η Neuralink είπε ότι τα νήματα έχουν σταθεροποιηθεί για τον Arbaugh. Το Reuters ανέφερε ότι η Neuralink γνώριζε αυτήν την πιθανότητα επιπλοκής από τις δοκιμές σε ζώα.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την Τετάρτη (21 Αυγούστου) ότι αντιμετώπισε τα προηγούμενα ζητήματα προσαρμόζοντας τη χειρουργική διαδικασία, ιδιαίτερα ελαχιστοποιώντας την κίνηση του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της επέμβασης και μειώνοντας το χάσμα μεταξύ του εμφυτεύματος και της επιφάνειας του εγκεφάλου. Αυτή η βελτίωση φαίνεται να ήταν επιτυχής, καθώς δεν αναφέρθηκαν παρόμοια προβλήματα σε αυτή τη δεύτερη δοκιμή.

Τι πέτυχαν οι δύο ασθενείς

Η Neuralink δοκιμάζει τη συσκευή της, η οποία προορίζεται να βοηθήσει άτομα με κακώσεις του νωτιαίου μυελού. Η συσκευή επέτρεψε στον πρώτο ασθενή να παίξει βιντεοπαιχνίδια, να περιηγηθεί στο διαδίκτυο, να δημοσιεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μετακινήσει τον κέρσορα στον φορητό υπολογιστή του. Τον περασμένο μήνα, έγινε η δεύτερη προσπάθεια εμφύτευσης με επιτυχία στον Alex, στον οποίο το εμφύτευμα λειτουργεί καλά, επιτρέποντάς του να ελέγχει ψηφιακές συσκευές, να παίζει βιντεοπαιχνίδια και ακόμη και να αρχίσει να μαθαίνει τρισδιάστατο σχέδιο.

Η θετική έκβαση των δύο πρώτων δοκιμών αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την αποκατάσταση της κινητικότητας σε άτομα με τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, επιτρέποντάς τους να ελέγχουν υπολογιστές, smartphones και άλλα τεχνολογικά μέσα με τη σκέψη τους. Μακροπρόθεσμα, η Neuralink οραματίζεται μια συγχώνευση της ανθρώπινης νοημοσύνης με την τεχνητή νοημοσύνη, παρέχοντας στους ανθρώπους τη δυνατότητα να αυξήσουν τις γνωστικές τους ικανότητες και να συνδέονται άμεσα με το ψηφιακό οικοσύστημα.

[mc4wp_form id="278"]