Τα άλογα είναι πολύ πιο έξυπνα από ό,τι πιστεύαμε ως τώρα , είπαν οι επιστήμονες, αφού μια μελέτη έδειξε ότι τα ζώα είχαν καλύτερες επιδόσεις από ό,τι αναμενόταν σε ένα περίπλοκο παιχνίδι που βασίζεται σε ανταμοιβές.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν αρνήθηκαν να τους δώσουν τις λιχουδιές επειδή δεν ακολουθούσαν τους κανόνες του παιχνιδιού, τα άλογα μπορούσαν να αλλάξουν αμέσως στρατηγικές για να λάβουν περισσότερες ανταμοιβές. Αυτό δείχνει ότι τα ζώα έχουν την ικανότητα να σκέφτονται και να σχεδιάζουν μπροστά – κάτι που προηγουμένως θεωρούνταν πέρα από τις δυνατότητές τους, είπαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Nottingham Trent (NTU). Γνωρίζοντας τον τρόπο που μαθαίνουν τα άλογα μπορούν να βοηθήσουν τους φροντιστές να τα εκπαιδεύσουν πιο ανθρώπινα και να βελτιώσουν την ευημερία τους, πρόσθεσε η ομάδα ερευνητών.
Η Δρ Carrie Ijichi, ανώτερη λέκτορας στην επιστήμη των ιπποειδών στο NTU, είπε: «Τα άλογα δεν είναι φυσικές ιδιοφυΐες, θεωρούνται μέτριας εξυπνάδας, αλλά αυτή η μελέτη δείχνει ότι δεν είναι έτσι και στην πραγματικότητα είναι πιο προηγμένα γνωστικά από τα εύσημα που τους αποδίδουμε».
Για να καταλάβουν περισσότερα, οι ερευνητές έθεσαν σε 20 άλογα μια εργασία που αποτελείται από τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο, τα ζώα άγγιξαν ένα κομμάτι κάρτας με τη μύτη τους για να πάρουν μια λιχουδιά. Αλλά, τα πράγματα έγιναν πιο περίπλοκα όταν εισήχθη ένα φως και στα άλογα επιτρεπόταν ένα σνακ μόνο αν άγγιζαν την κάρτα ενώ το φως ήταν σβηστό. Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα άλογα συνέχισαν να αγγίζουν τυφλά την κάρτα, ανεξάρτητα από το αν το φως ήταν αναμμένο ή σβηστό, και ανταμείφθηκαν για τις σωστές απαντήσεις. Στο τελικό στάδιο του παιχνιδιού, επιβλήθηκε ένα πέναλτι όπου το άγγιγμα της κάρτας όταν ήταν αναμμένο το φως είχε ως αποτέλεσμα τάιμ άουτ 10 δευτερολέπτων. Αλλά αντί να αγγίξουν αδιακρίτως την κάρτα, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα άλογα συμμετείχαν σύμφωνα με τους κανόνες – έκαναν μονάχα μια κίνηση την κατάλληλη στιγμή για να λάβουν τη λιχουδιά τους.
Οι ερευνητές είπαν ότι αυτό υποδηλώνει ότι αντί να αποτυγχάνουν να κατανοήσουν τους κανόνες του παιχνιδιού, τα άλογα τους είχαν καταλάβει όλη την ώρα, αλλά είχαν βρει έναν τρόπο να παίξουν στο δεύτερο στάδιο που δεν απαιτούσε πολλή προσοχή.
Η Louise Evans, υποψήφια διδάκτορας με έδρα τη Σχολή Ζωικών, Αγροτικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του NTU, είπε: «Περιμέναμε πράγματι να βελτιωθούν οι επιδόσεις των αλόγων όταν εισαγάγαμε το τάιμ άουτ, αλλά εκπλαγήκαμε από το πόσο άμεση και σημαντική ήταν η βελτίωση. Τα ζώα χρειάζονται συνήθως πολλές επαναλήψεις μιας εργασίας για να αποκτήσουν σταδιακά νέες γνώσεις, ενώ τα άλογά μας βελτιώθηκαν αμέσως όταν εισαγάγαμε ένα κόστος για τα λάθη. Αυτό υποδηλώνει ότι τα άλογα γνώριζαν από τότε ποιοι ήταν οι κανόνες του παιχνιδιού».
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Applied Animal Behavior Science, υποδηλώνουν ότι τα άλογα έχουν την ικανότητα να σχηματίζουν ένα εσωτερικό μοντέλο του κόσμου γύρω τους για να λαμβάνουν αποφάσεις και να κάνουν προβλέψεις, μια τεχνική γνωστή ως μάθηση βάσει μοντέλου. Παλαιότερα πίστευαν ότι η μάθηση με βάση το μοντέλο ήταν πολύ περίπλοκη για τα άλογα επειδή έχουν υποανάπτυκτο προμετωπιαίο φλοιό, ένα μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη στρατηγική σκέψη.
Η Δρ Ijichi είπε ότι αυτό υποδηλώνει ότι «πρέπει να χρησιμοποιούν άλλη περιοχή του εγκεφάλου για να επιτύχουν ένα παρόμοιο αποτέλεσμα. Αυτό μας διδάσκει ότι δεν πρέπει να κάνουμε υποθέσεις σχετικά με τη νοημοσύνη ή το συναίσθημα των ζώων με βάση το αν είναι «φτιαγμένα» όπως εμείς».
Πηγή: indy100