Η Ana Victoria Espino de Santiago είχε την υποστήριξη της οικογένειάς της για να πετύχει αυτό το επίτευγμα, στο Μεξικό και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ιστορία της Μεξικανής Ana Victoria Espino de Santiago έγινε τάση στα κοινωνικά δίκτυα για την επιμονή της στην επίτευξη ενός μεγάλου ορόσημου παγκοσμίως: έγινε πρόσφατα η πρώτη γυναίκα με Σύνδρομο Down στον κόσμο που αποφοίτησε ως δικηγόρος. Η δύναμή της απέναντι στις αντιξοότητες αντικατοπτρίστηκε στα κύρια μέσα ενημέρωσης στο Μεξικό και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου δίκτυα ειδήσεων όπως η Univision της πήραν συνεντεύξεις και τόνισαν τη λατινική υπερηφάνεια που νιώθει η μεξικανική κοινότητα στις ΗΠΑ για το επίτευγμα του κοριτσιού.

Να γίνεις δικηγόρος παρά τις διακρίσεις

Η Ana Victoria Espino De Santiago γεννήθηκε το 1999 με σύνδρομο Down. Μεγάλωσε στη Γουαδαλούπη του Ζακατέκας και από μικρή έπρεπε να αντιμετωπίσει διακρίσεις λόγω της κατάστασής της. Παρόλα αυτά, είχε πάντα την υποστήριξη της οικογένειάς της, η οποία ήταν παρούσα άνευ όρων σε όλη της τη ζωή.

Τελειώνοντας τη βασική της εκπαίδευση, την οποία ολοκλήρωσε μέσω του ανοιχτού λυκείου, έκανε αίτηση στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Ζακατέκας, όπου εισήλθε και άρχισε να σπουδάζει Νομικά, στόχο που είχε θέσει για τον εαυτό της εδώ και χρόνια. Η ειδική παιδαγωγός της Ana Victoria μοιράστηκε για το “La Jornada de Zacatecas” ότι, αφού έδωσε τις εισαγωγικές εξετάσεις, συναντήθηκε με τον πρύτανη του ιδρύματος για να συζητήσουν την κατάσταση. Της είπε ότι δεν μπορούσαν να τη δεχτούν λόγω έλλειψης κατάλληλων συνθηκών για τη φροντίδα ενός ατόμου με σύνδρομο Down. Αντιμέτωπη με αυτήν την κατάσταση, η επαγγελματίας πρόσφερε την υποστήριξή της ως παράλληλη στήριξη, παρόμοια με τον ρόλο που έπαιξε η Ana Sullivan με τη συγγραφέα, ακτιβίστρια και λέκτορα Helen Keller.

Εξήγησε ότι, ακριβώς όπως η Ana Sullivan έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκπαίδευση της Keller, θα μπορούσε να βοηθήσει την Ana Victoria να εξασφαλίσει ότι θα λάβει την απαραίτητη φροντίδα. Στα πέντε χρόνια των σπουδών της, τη συνόδευε σε όλες τις τάξεις, βοηθώντας τη να μελετήσει τα θέματα που επρόκειτο να καλυφθούν και να προετοιμαστεί για τις εξετάσεις της. Αυτό επέτρεψε στη φοιτήτρια να φτάσει στα μαθήματά της με προηγούμενη γνώση και να προχωρήσει επαρκώς στην εκπαίδευσή της.

Μετά την αποφοίτησή της, επόμενος στόχος της είναι να ασχοληθεί με την πολιτική. Η Ana Victoria έχει δείξει ενδιαφέρον να γίνει βουλεύτρια, ένας ρόλος στον οποίο ελπίζει να χρησιμοποιήσει το βήμα της για να βοηθήσει τα άτομα με αναπηρίες και να καταπολεμήσει τις διακρίσεις.

Πηγή: Latin Times

[mc4wp_form id="278"]