Εάν εσείς και ο σύντροφός σας έχετε αντικρουόμενες συνήθειες ύπνου, δεν χρειάζεται να θυσιάσετε τον ύπνο σας ή να κοιμάστε σε ξεχωριστά υπνοδωμάτια. Η σκανδιναβική μέθοδος ύπνου – όταν οι σύντροφοι μοιράζονται ένα κρεβάτι αλλά χρησιμοποιούν ξεχωριστά κλινοσκεπάσματα – γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ αυτών των δύο άκρων, επιτρέποντας στους συντρόφους να περιηγηθούν σε διαφορετικές συνήθειες, ανάγκες και προτιμήσεις χωρίς να παρακάμπτουν τη φυσική εγγύτητα.

Οι υποστηρικτές της σκανδιναβικής μεθόδου ύπνου λένε ότι είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στο διαζύγιο ύπνου, όταν τα ζευγάρια κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια, σε διαφορετικά δωμάτια ή έχουν ανεξάρτητα προγράμματα ύπνου. Σίγουρα, είναι πιο ακριβό από το να μοιράζεσαι κλινοσκεπάσματα και περιπλέκει το στρώσιμο του κρεβατιού. Αλλά τα πιθανά θετικά του είναι πολλά, ειδικά για ζευγάρια που αγωνίζονται να κοιμηθούν καλά.

Ποια είναι η Σκανδιναβική μέθοδος ύπνου;

Η σκανδιναβική μέθοδος ύπνου περιλαμβάνει τους συντρόφους που μοιράζονται ένα κρεβάτι αλλά χρησιμοποιούν ξεχωριστά κλινοσκεπάσματα,παπλώματα ή κουβέρτες. Αυτό το ξεχωριστό σκέπασμα μειώνει τις ενοχλήσεις, επιτρέποντάς σας να πιάνετε τα καλύμματα, να τα πετάτε και να στρίβετε ή να σηκώνεστε χωρίς να ξυπνάτε ο ένας τον άλλον. Βοηθά επίσης τα ζευγάρια να διατηρήσουν τη σωματική εγγύτητα.

Ενώ το διαζύγιο ύπνου βάζει τους συντρόφους σε ξεχωριστά κρεβάτια, η σκανδιναβική μέθοδος ύπνου απαιτεί απλώς τη χρήση διαφορετικών σκεπασμάτων.

Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά της Σκανδιναβικής μεθόδου ύπνου;

Η σκανδιναβική μέθοδος ύπνου δεν έχει μελετηθεί εκτενώς, αλλά ειδικοί συμφωνούν για τα πιθανά οφέλη και μειονεκτήματα της.

Πλεονεκτήματα: Μειώνει τη διαταραχή του ύπνου, επιτρέπει σε κάθε συνεργάτη να εξατομικεύσει το κρεβάτι του, κρατά τα ζευγάρια πιο κοντά σε σχέση με άλλες εναλλακτικές (όπως το διαζύγιο ύπνου).

Μειονεκτήματα: Δεν μειώνει τον θόρυβο, είναι πιο ακριβό και κουραστικό από τη χρήση μιας κουβέρτας, δημιουργεί ένα φυσικό εμπόδιο.

Η σκανδιναβική μέθοδος ύπνου δημιουργεί επίσης δύο εξατομικευμένα περιβάλλοντα ύπνου μέσα στο ίδιο κρεβάτι. Αντί να συμβιβάζεται με το πάχος και την υφή του παπλώματος, κάθε σύντροφος μπορεί να επιλέξει μια κουβέρτα που ταιριάζει στις ανάγκες και τις προτιμήσεις του. Αυτό είναι πιο ακριβό από το να μοιράζεστε μια κουβέρτα και σας δίνει περισσότερα για να διαχειριστείτε όταν πλένετε ρούχα ή στρώνετε το κρεβάτι, δυστυχώς.

Απ’ την άλλη, η Σκανδιναβική μέθοδος ύπνου παρέχει ελευθερία επιλογής ύπνου ενώ εξακολουθεί να επιτρέπει μια στενή εμπειρία ύπνου. Φυσικά, η χρήση χωριστών παπλωμάτων δημιουργεί ένα μικρό εμπόδιο και θα μπορούσε ενδεχομένως να θυσιάσει κάποια οικειότητα, λένε οι ειδικοί. Αλλά ο καλός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας – για εσάς και τη σχέση σας.

Πώς θα στρώσετε το κρεβάτι σας με τον Σκανδιναβικό τρόπο;

Η μεγαλύτερη πρόκληση της σκανδιναβικής μεθόδου ύπνου είναι υλικοτεχνική: Πώς φτιάχνεις το κρεβάτι με δύο παπλώματα; Το πρώτο βήμα είναι να αγοράσετε μικρότερα παπλώματα. Εφόσον χωρίζετε το κρεβάτι σας στη μέση, δεν χρειάζεστε πλέον ένα τεράστιο πάπλωμα. Οι ειδικοί στον ύπνο λένε ότι δύο διπλά ή πλήρους μεγέθους παπλώματα πρέπει να κάνουν τη δουλειά, αλλά μπορείτε πάντα να προσαρμόσετε το κρεβάτι σας με βάση το μέγεθος του κρεβατιού σας. Όσον αφορά το στυλ του κρεβατιού σας, οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων προτείνουν δύο βασικές στρατηγικές: αγοράστε δύο ασορτί παπλώματα ή αγοράστε δύο διαφορετικά παπλώματα — και μετατρέψτε την αντίθεση σε στοιχείο σχεδίασης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις τελευταίες πινελιές, όπως μαξιλάρια και κουβέρτες, για να ενώσετε το κρεβάτι.

Πηγή: CNN

[mc4wp_form id="278"]