Ο Tim Burton ήταν πρωτοπόρος στην υπερπαραγωγή κόμικ στην αρχή της καριέρας του, σκηνοθετώντας τον Michael Keaton στο «Batman» και στο «Batman Returns» για τη Warner Bros. Ωστόσο, ο σκηνοθέτης λέει ότι δεν ενδιαφέρεται να επιστρέψει σε ταινίες υπερήρωων στη σημερινή βιομηχανία, με εστίαση στη μακροπρόθεσμη συνέχεια και στα κινηματογραφικά σύμπαντα.

«Προς το παρόν, θα έλεγα όχι», λέει ο Burton στο Variety σε μια νέα συνέντευξη. «Βλέπω τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, οπότε δεν θα έλεγα ποτέ όχι σε τίποτα. Αλλά, αυτή τη στιγμή, δεν είναι κάτι που θα με ενδιέφερε».

Ο σκηνοθέτης, προωθώντας το νέο του σίκουελ “Beetlejuice Beetlejuice”, δηλώνει ότι του παρασχέθηκε κάποια δημιουργική ελευθερία και αντιμετώπισε σχετικά μέτρια επίβλεψη στούντιο κατά τη διάρκεια της παραγωγής του “Batman” το 1988 στην Αγγλία. «Ήμουν τυχερός γιατί εκείνη την εποχή, η λέξη “franchise” δεν υπήρχε», λέει ο Burton. «Το “Batman” ήταν ελαφρώς πειραματικό εκείνη την εποχή. Παρέκκλινε από αυτό που θα μπορούσε να είναι η αντίληψη μιας ταινίας με υπερήρωες».

Ο σκηνοθέτης μοιράζεται επίσης ότι αρχικά δεν ενδιαφερόταν να ακολουθήσει το σίκουελ του πρώτου “Batman”, αλλά άλλαξε γνώμη αφότου ανέπτυξε συναισθήματα μεγάλης συμπάθειας για τους κακούς του Penguin και της Catwoman.

Ο Burton και ο Keaton επέστρεψαν και οι δύο για το “Batman Returns” το 1992, στο οποίο πρωταγωνιστούσαν επίσης οι Dani De Vito και Michelle Pfeiffer ως οι εμβληματικοί απατεώνες των κόμικ. Ωστόσο, ούτε ο Burton ούτε ο Keaton επέστρεψαν για το “Batman Forever” της Warner Bros.

«Ανανεώθηκα με το όλο θέμα», λέει ο Burton. Πέρα από το franchise “Batman”, ο Burton ανέπτυξε επίσης μια ταινία “Superman”, με τον Nicolas Cage να πρωταγωνιστεί. Αν και αυτό το έργο δεν έγινε ποτέ, η περσινή ταινία των DC Comics “The Flash” απέτισε φόρο τιμής σε αυτό παρουσιάζοντας μια CGI εκδοχή του Cage που παλεύει με μια γιγάντια αράχνη σε μια σειρά που διασχίζει πολλά σύμπαντα.

Αναλογιζόμενος την απραγματοποίητη ταινία του για τον Superman, ο Burton λέει ότι: «Υπάρχει πάντα αυτό το ταξίδι τύπου «Ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες» που όλοι περνούν για να γυρίσουν μια ταινία. Έχω δουλέψει σε μερικές ταινίες που δεν έγιναν μετά από χρόνια δουλειάς και είναι αρκετά τραυματικές. Απλώς προσπαθώ να εστιάσω σε πράγματα για τα οποία αισθάνομαι έντονα και να απαλλαγώ από όλο τον θόρυβο που τα περιβάλλει».

Η 20η μεγάλου μήκους ταινία του Μπάρτον, “Beetlejuice Beetlejuice”, βγαίνει στους κινηματογράφους στις 6 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: Variety

[mc4wp_form id="278"]