Είναι το κολύμπι η καλύτερη άσκηση για όλο το σώμα ή μήπως το δυναμικό περπάτημα υπερτερεί στην καύση θερμίδων και τη μυική ενδυνάμωση; Αυτό το συχνό καλοκαιρινό δίλημμα διερευνούμε μαζί με την trainer Κατερίνα Δημακοπούλου και παίρνουμε πρακτικές απαντήσεις.

Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα έχουμε τη δυνατότητα να κολυμπάμε τουλάχιστον τέσσερις μήνες τον χρόνο, μια εξαιρετική εναλλακτική φυσική δραστηριότητα στις υπόλοιπες της καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα το δημοφιλές δυναμικό περπάτημα. Είναι, όμως, κάποια από τις δύο αυτές ασκήσεις καλύτερη από την άλλη; Ας βουτήξουμε στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του κάθε είδους, για να ρίξουμε φως στο δίλημμα.

Κολύμπι: total body άσκηση

Το κολύμπι θεωρείται μία από τις πιο πλήρεις και αποτελεσματικές ασκήσεις εκγύμνασης όλου του σώματος. Όπως μας εξηγεί η Κατερίνα Δημακοπούλου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής MSc, Mermaiding Master Trainer, το κολύμπι προσφέρει ομοιόμορφη ενδυνάμωση, καύση θερμίδων και δροσιστική αναζωογόνηση. Χαρίζει υγιή καρδιά, δυνατούς μυς και σφριγηλό δέρμα, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ψυχική μας ηρεμία με θέα το απέραντο γαλάζιο – τουλάχιστον, όταν επιλέγουμε την θάλασσα έναντι της πισίνας.

Πλεονεκτήματα

• Ομοιόμορφη ενδυνάμωση: Το κολύμπι είναι ιδανική προπόνηση για όλο το σώμα, χωρίς επιβάρυνση στις αρθρώσεις, γεγονός που το κάνει κατάλληλη άσκηση για κάθε σωματότυπο και κάθε ηλικία.

• Αποτελεσματική καύση θερμίδων: Όταν κολυμπάμε με ρυθμό και συγκέντρωση, καίμε θερμίδες με υψηλό ρυθμό. Πρόκειται για μία άσκηση που συμβάλλει στην απώλεια βάρους και την διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης του ασκούμενου.

• Βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας: Ως αερόβια άσκηση, η κολύμβηση «γυμνάζει» το καρδιαγγειακό σύστημα και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα.

• Καλή διάθεση: Η επαφή με το νερό και τη θάλασσα με τα πολλαπλά ευεργετήματα χαλαρώνει το πνεύμα και βελτιώνει τη διάθεσή μας ακόμη και μετά από μία δύσκολη ημέρα.

Μειονεκτήματα

• Πρόσβαση: Για να εξασκηθούμε στο κολύμπι απαιτείται πρόσβαση σε θάλασσα ή πισίνα, η οποία ίσως να μην είναι πάντα επιλογή.

• Εποχικός και καιρικός περιορισμός: Για όσους κολυμπούν στη θάλασσα, οι εποχές του χρόνοι, οι θερμοκρασία και οι άνεμοι επηρεάζουν την δυνατότητα της προπόνησης.

• Τεχνική: Η σωστή τεχνική παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της άσκησης, οπότε η γνώση αυτή είναι απαραίτητη.

Περπάτημα: Η απλότητα που κερδίζει

Απλό, προσιτό, οπουδήποτε. Το περπάτημα αποτελεί μια διαχρονική επιλογή άσκησης, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στο σώμα, με τον πιο απλό τρόπο. Το δυναμικό περπάτημα είναι μία προπόνηση που ενεργοποιεί όλο το σώμα, δυναμώνει τους μυς, καίει θερμίδες και προσαρμόζεται σε όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης. Ιδανικό για χαλάρωση, αποσυμφόρηση μυών και τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Πλεονεκτήματα

• Ευκολία: Το περπάτημα είναι μία άσκηση που δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες ή εξοπλισμό και που μπορεί να γίνει οπουδήποτε βρίσκεται κανείς, σε πόλη, σε χωριό, στην καθημερινότητα και στις διακοπές.

• Οικονομικά προσιτό: Ως άσκηση δεν έχει οικονομικό κόστος με το μόνο που απαιτείται να είναι ένα καλής ποιότητας ζευγάρι αθλητικά παπούτσια ώστε να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί και επιβαρύνσεις στα πέλματα και τους συνδέσμους.

• Κατάλληλο για όλους: Ταιριάζει σε όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης, από αρχάριους έως προχωρημένους.

• Πολλαπλά οφέλη: Το βάδισμα ως προπόνηση βελτιώνει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, ενδυναμώνει τα οστά και τους μυς, καίει θερμίδες και βοηθά στην απώλεια βάρους και συγκεκριμένα στη μείωση του σωματικού λίπους.

• Χαλάρωση και αποσυμφόρηση: Το περπάτημα είναι μία ιδανική άσκηση για εκτόνωση του άγχους και βελτίωση της ψυχικής διάθεσης.

• Ευελιξία: Προσαρμόζεται στις δικές σας ανάγκες και προτιμήσεις. Μπορείτε να περπατήστε μόνοι σας, με παρέα, σε πάρκο, στην παραλία ή στο βουνό όποια ώρα της ημέρας σας βολεύει περισσότερο.

Μειονεκτήματα:

• Μονοτονία: Ίσως ως άσκηση το περπάτημα να γίνεται μονότονο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, ωστόσο οι εναλλαγές στα «πεδία» προπόνησης και το ρυθμό βοηθούν να το κάνετε πιο ενδιαφέρον.

• Ένταση εκγύμνασης: Η ρύθμιση της έντασης ώστε να υπάρχει η επιθυμητή καύση θερμίδων μπορεί να είναι δύσκολη εάν δεν σας βοηθά κάποιος προπονητής.

• Εποχικοί και καιρικοί περιορισμοί: Η ζέστη του καλοκαιριού και γενικότερα οι καιρικές συνθήκες (βροχή, χιόνι, άνεμος) μπορεί να περιορίσουν τη δυνατότητα για περπάτημα.

Κολύμπι ή περπάτημα: Ποια είναι η καλύτερη άσκηση;

Η απάντηση κρύβεται στις δικές μας προτιμήσεις και ανάγκες, επισημαίνει η καθηγήτρια φυσικής αγωγής. «Αξιολόγησε τι σε ευχαριστεί, πού έχεις πρόσβαση και σε ποια άσκηση νιώθεις πιο άνετα. Η δική μου συμβουλή: Συνδύασε και τα δύο! Βάλε στην καθημερινότητά σου εναλλάξ κολύμπι και περπάτημα, απολαμβάνοντας τα οφέλη και των δύο ασκήσεων για το σώμα και την διάθεση. Κι αν βαρεθείς; Δοκίμασε περπάτημα στο νερό (περπάτημα στη θάλασσα με αμμουδερό βυθό με το ύψος του νερού – όσο περισσότερο βυθισμένα είναι τα πόδια τόσο πιο έντονη η άσκηση), πεζοπορία στην φύση, ποδηλασία ή ομαδικά προγράμματα άσκησης. Το σημαντικό είναι να βρεις μια δραστηριότητα που σου αρέσει και να την εντάξεις σταθερά στην καθημερινότητά σου».

[mc4wp_form id="278"]