Υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες στην λειτουργία του γυναικείου οργανισμού, που μπορεί να καταστήσουν πιο ευάλωτες τις γυναίκες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Θα ήταν χρήσιμο τόσο η ίδια η γυναίκα να αντιληφθεί καλύτερα τι ζητά το σώμα της, ενώ και ο σύντροφός της ή οι φίλοι στις διακοπές να έχουν υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες και γυναικείες ευαισθησίες. Λίγο μεγαλύτερη προσοχή σε ορισμένα θέματα την καλοκαιρινή περίοδο, θα κάνουν τις διακοπές ακόμα πιο ευχάριστες.
Πώς διαφέρουν οι ανάγκες των διακοπών στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άντρες;
Το τι και γιατί πρέπει να προσέχουν στις καλοκαιρινές διακοπές οι γυναίκες αναλύει ο Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος, Ευάγγελος Γκικόντες. Το θέμα της αφυδάτωσης, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, γίνεται ιδιαίτερα σημαντικό. Καθώς αυξάνεται η διαπνοή του σώματος, αυξάνεται και ο ιδρώτας, με τον οποίον γίνεται εξάτμιση νερού που προέρχεται από το εσωτερικό του οργανισμού και, ως εκ τούτου, χρειάζεται περισσότερη και τακτική αναπλήρωση νερού. Είναι αυτονόητο, λοιπόν, ότι το καλοκαίρι που χάνουμε περισσότερο νερό πρέπει να πίνουμε και περισσότερο. Αυτό ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.
Στις γυναίκες, επιπλέον, η έμμηνος ρύση είναι άλλη μία πτυχή απώλειας υγρών από τον οργανισμό. Σε περίπτωση έντονης ζέστης, η απώλεια ύδατος στον άντρα είναι μόνο από τον ιδρώτα και τη διαπνοή του σώματος, ενώ στη γυναίκα προστίθεται και η απώλεια υγρών, κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης. Έτσι, οι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία θα πρέπει να γνωρίζουν την αυξημένη ανάγκη του οργανισμού τους για πρόσληψη νερού, διότι στις φάσεις της περιόδου, ο κίνδυνος από αφυδάτωση στις ζεστές χώρες -και σε περίπτωση καύσωνα- είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες.
Οι δυσλειτουργικές αιμορραγίες της κλιμακτηρίου, δηλαδή οι ανωμαλίες της περιόδου, που έχουν οι γυναίκες στο μεταβατικό στάδιο από την αναπαραγωγική ηλικία προς την εμμηνόπαυση (το οποίο ονομάζεται κλιμακτήριος) είναι ένα ευαίσθητο θέμα για τη γυναίκα. Κάποιο ποσοστό γυναικών θα βιώσει τις λεγόμενες δυσλειτουργικές αιμορραγίες της κλιμακτηρίου (ανώμαλη περίοδο, αιμορραγίες). Ο συνδυασμός με καύσωνα ή με μεγάλη ζέστη αυξάνει κατά πολύ την απώλεια υγρών κι, ως εκ τούτου, την ανάγκη μεγαλύτερης πρόσληψης νερού.
Ταχυπαλμίες, αρρυθμίες. Γενικά, οι γυναίκες έχουν περισσότερες σφύξεις από τους άντρες. Κατά την διάρκεια της υπερβολικής ζέστης, οι παλμοί και των αντρών και των γυναικών έχουν αυξητική τάση, λόγω του ότι αυξάνεται η ταχύτητα κυκλοφορίας του αίματος και με τον τρόπο αυτόν έχουμε περισσότερη απώλεια θερμότητας, κάτι που μας χρησιμεύει πολύ για να αποφύγουμε τη θερμοπληξία. Οι γυναίκες, λοιπόν, οι οποίες από τη φύση τους έχουν μια σχετική ταχυπαλμία, στην περίπτωση έντονης ζέστης, ακόμα και σε περίπτωση που προηγείται της θερμοπληξίας, μπορεί να παρουσιάσουν αύξηση καρδιακών παλμών, ακόμα και αρρυθμίες. Ίσως η ψύξη του σώματος, να το εμποδίσει αυτό.
Ένας άλλος παράγοντας, ο οποίος μπορεί να επιδεινωθεί κατά την διάρκεια της ζέστης, είναι και η υπόταση, δηλαδή η χαμηλή πίεση. Γενικά, οι γυναίκες παρουσιάζουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε σχέση με τους άνδρες. Σε περίπτωση έντονης ζέστης, όπου το σώμα θα παρουσιάσει αγγειοδιαστολή, προκειμένου να διαχυθεί θερμότητα στο περιβάλλον, θα πέσει και η πίεση του ατόμου λόγω της αγγειοδιαστολής. Εάν το άτομο έχει χαμηλή πίεση, η επιπλέον πτώση της λόγω της αγγειοδιαστολής, μπορεί να προκαλέσει διάφορα φαινόμενα, όπως λιποθυμικά επεισόδια.
Τέλος, πολύ γνωστό είναι το αίσθημα ζέστης, που έχουν οι γυναίκες που βρίσκονται στη φάση της προ-εμμηνόπαυσης, δηλαδή της κλιμακτηρίου, το οποίο συνήθως το περιγράφουμε ως εξάψεις. Οι εξάψεις είναι ένα αίσθημα ζέστης κυρίως στο πρόσωπο, αλλά και σε όλο το σώμα, που προέρχεται από αγγειοκινητικά και ορμονικά φαινόμενα και αιτίες. Κατά την φάση αυτή, η γυναίκα ζεσταίνεται έστω και αν είναι μέσα σε κρύο περιβάλλον, ακόμη και αν είναι ελαφρά ντυμένη. Γίνεται, λοιπόν, πολύ εύκολα κατανοητό, πόσο δύσκολη είναι η φάση αυτή των εξάψεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπου ζεσταίνονται όλοι οι άνθρωποι, πόσο μάλλον οι γυναίκες που έχουν εξάψεις.
Εάν είμαστε με μία γυναίκα, που είναι στη φάση της κλιμακτηρίου, θα πρέπει πάντοτε να έχουμε υπόψη μας ότι θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον δροσερό, να ενυδατώνεται αρκετά, και να μην εκτίθεται για πολλή ώρα στον έντονο ήλιο, προς αποφυγή φαινομένων θερμοπληξίας. «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ευαισθησία ως προς τον συνάνθρωπό μας, που μπορεί να είναι πιο ευάλωτος το καλοκαίρι. Η ενσυναίσθηση και η αγάπη προς αυτόν, καθώς και σεβασμός, μας βοηθάει όλους να ζήσουμε καλύτερα, με αλληλοβοήθεια και αλληλοϋποστήριξη», καταλήγει ο κ. Γκικόντες.