Ένα εξοχικό σπίτι όπου κάποτε έζησε ο καλλιτέχνης και ποιητής William Blake είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να διατηρηθεί ως μουσείο.

Σε κίνδυνο κατάρρευσης, η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για την επισκευή της αχυροσκεπής, ανέφερε η Art Newspaper. Ο Blake ήταν Άγγλος ποιητής, ζωγράφος και χαράκτης κατά τη ρομαντική εποχή. Αν και ως επί το πλείστον δεν είχε αναγνωριστεί κατά τη διάρκεια της ζωής του, συνδέθηκε με μερικούς από τους κορυφαίους ριζοσπάστες στοχαστές της εποχής του, μεταξύ των οποίων ο Thomas Paine και η Mary Wollstonecraft. Ο Blake έζησε στο εξοχικό σπίτι στο χωριό Felpham στο Sussex, στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη σύζυγό του Catherine Boucher για τρία χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δημιούργησε μια σειρά από αξιόλογα έργα, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου ποιήματός του Jerusalem, το οποίο αργότερα έγινε ανεπίσημος αγγλικός εθνικός ύμνος.

Το 2015, το σπίτι αγοράστηκε από το Blake Cottage Trust από ιδιώτες. Από τότε, έχει υποστεί υποβάθμιση της οροφής, τα δοκάρια έχουν σαπίσει και οι τοίχοι έχουν γκρεμιστεί, σύμφωνα με την Sunday Telegraph. Το World Monuments Fund Britain συγκέντρωσε 55.000 £ (64.547,45 €) μαζί με τους οργανισμούς που χορηγούν επιχορηγήσεις Foyle Foundation και Foulerton Charitable Trust για να καλύψουν τα έξοδα της επισκευής. Οι προσπάθειες είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την αποκατάσταση του σπιτιού και την πρόσβαση στο κοινό. Το έργο επιβλέπεται από ένα διοικητικό συμβούλιο που διορίστηκε στις αρχές του 2024.

Σύμφωνα με το Blake Cottage Trust, οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν σταδιακά: Η ερειπωμένη αχυροσκεπή θα αντικατασταθεί και το ύφασμα του κτιρίου θα ασφαλιστεί πρώτα. Δεύτερον, το εξοχικό σπίτι και ο κήπος θα αποκατασταθούν για να αντικατοπτρίζουν πώς θα έμοιαζαν όταν ο καλλιτέχνης έμενε εκεί. Το τελικό στάδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ειδικού κέντρου τεχνών και εκπαίδευσης.

Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια £ (4.694.360 €

«Σκοπεύουμε να διατηρήσουμε το εναπομείναν εξοχικό του σπίτι στο Felpham και να το μετατρέψουμε σε ένα κέντρο έμπνευσης που γιορτάζει όλες τις μορφές τέχνης και τη σκέψη του και ενθαρρύνει τους μαθητές και τους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν περισσότερα κίνητρα», δήλωσε στην Art Newspaper ο πρόεδρος του Blake Cottage Trust, Doug Nicholls.

Πηγή: ARTnews

[mc4wp_form id="278"]