Κουτάβια, μωρά που χορεύουν, καθαριότητα, μακιγιάζ: Μια συνηθισμένη λύση για μια περίοδο πλήξης είναι να σκρολάρετε βλέποντας βίντεο στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων της επιλογής σας. Αλλά αυτή η συνήθεια είναι πιθανό να κάνει το πρόβλημά σας ακόμη χειρότερο, σύμφωνα με νέα έρευνα. «Η έρευνά μας δείχνει ότι ενώ οι άνθρωποι προχωρούν γρήγορα ή παραλείπουν βίντεο για να αποφύγουν την πλήξη, αυτή η συμπεριφορά στην πραγματικότητα αυξάνει την πλήξη», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Katy Tam, μεταδιδακτορική υπότροφος ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στο Scarborough.

«Κάνει επίσης την εμπειρία προβολής λιγότερο ικανοποιητική, λιγότερο ελκυστική και λιγότερο ουσιαστική. Με τη μεγάλη ποικιλία ψυχαγωγίας στα χέρια μας, είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι τώρα βαριούνται λιγότερο από ποτέ. Ωστόσο, από το 2008 έως το 2020, η έρευνα έδειξε μια αυξανόμενη τάση πλήξης στους νέους και ακόμη και επιθετικότητα», είπε η ερευνήτρια.

Οι προσδοκίες σας έναντι της πλήξης

Για να διερευνήσουν την πλήξη που προκαλεί η γρήγορη προβολή και η εναλλαγή βίντεο, οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύο πειράματα σε περίπου 1.200 άτομα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο Journal of Experimental Psychology: General.

Στην πρώτη δοκιμή, οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν δύο εμπειρίες θέασης. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν και οι δύο ένα βίντεο διάρκειας 10 λεπτών χωρίς την επιλογή αλλαγής ή γρήγορης προβολής και στη συνέχεια είχαν μια περίοδο 10 λεπτών όπου μπορούσαν να κάνουν εναλλαγή μεταξύ επτά βίντεο 5 λεπτών, σύμφωνα με τη μελέτη. Στο δεύτερο πείραμα, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν ένα βίντεο διάρκειας 10 λεπτών σε έναν γύρο και στον άλλο γύρο είχαν τη δυνατότητα να κάνουν γρήγορη κίνηση προς τα εμπρός ή προς τα πίσω σε ένα βίντεο 50 λεπτών. Οι συμμετέχοντες προέβλεψαν ότι θα βαριούνταν λιγότερο με την επιλογή αλλαγής ή γρήγορης προβολής και για τα δύο πειράματα, αλλά ανέφεραν στη συνέχεια ότι βρήκαν ότι η παρακολούθηση ενός βίντεο μέχρι το τέλος ήταν πιο ελκυστική, ικανοποιητική και ουσιαστική, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Η βαρεμάρα συνδέεται στενά με την προσοχή μας», είπε η Tam. «Αισθανόμαστε να βαριόμαστε όταν υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ του πόσο αφοσιωμένοι είμαστε και του πόσο αφοσιωμένοι θέλουμε να είμαστε. Όταν οι άνθρωποι συνεχίζουν να αλλάζουν βίντεο, δεν ασχολούνται πλήρως με κανένα βίντεο και, αντίθετα, αναζητούν κάτι πιο ενδιαφέρον».

Το καλό και το κακό της πλήξης

Για να καταλάβετε τι πρέπει να αφαιρέσετε από αυτή τη μελέτη, είναι σημαντικό να εξετάσετε περαιτέρω τι είναι η πλήξη, είπε η Δρ. Pamela Rutledge, διευθύντρια του Media Psychology Research Center, ενός ανεξάρτητου ερευνητικού οργανισμού. Δεν συμμετείχε στην έρευνα.

«Μια μελέτη σαν αυτή είναι εύκολο να παρερμηνευθεί ως ένα άλλο σημάδι ενάντια στα ψηφιακά μέσα, αντί να κατανοήσουμε πιο χρήσιμα την πλήξη ως κίνητρο», είπε η Rutledge. Όπως ο θυμός ή η λύπη, η πλήξη είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα και συχνά παρεξηγείται ή στιγματίζεται. Ενώ μερικοί άνθρωποι εξισώνουν την πλήξη με την τεμπελιά ή την έλλειψη φιλοδοξίας, μπορεί να έχει θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Η πλήξη, όπως όλα τα αρνητικά συναισθήματα, είναι ένα μήνυμα που μας παρακινεί να αλλάξουμε αυτό που κάνουμε. Με αυτή την έννοια είναι υγιές και προσαρμοστικό. Εάν σκέφτεστε την πλήξη ως ελάττωμα και όχι ως κίνητρο, θα αντιδράσετε διαφορετικά», κατέληξε.

Πώς θα σταματήσω το άσκοπο σκρολάρισμα;

Αν θέλετε να ξεφύγετε από τον κύκλο του σκρολαρίσματος λόγω πλήξης, η πρόθεση είναι το κλειδί.

«Πάρτε το χρόνο σας προτού πατήσετε το κουμπί γρήγορης προώθησης ή παράβλεψης και βρείτε τρόπους να παραμένετε συγκεντρωμένοι ενώ παρακολουθείτε βίντεο», είπε η Tam.

Γνωρίζοντας ότι υπάρχει πάντα περισσότερο – και δυνητικά καλύτερο – περιεχόμενο στο διαδίκτυο μπορεί να ενισχύσει τον φόβο της απώλειας και να εμποδίσει την ορθολογική αξιολόγηση εάν βλέπετε το περιεχόμενο από ειλικρινή πρόθεση.

Είναι επίσης σημαντικό να σκεφτείτε τι προσπαθείτε να αποφύγετε όταν παρακολουθείτε τα βίντεο — γιατί δεν μπορεί να είναι όλα συναρπαστικά συνεχώς. Δεν πρέπει να νιώθετε ενοχές και ντροπή όταν βαριέστε, αλλά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως ευκαιρία να σκεφτείτε ποιες δραστηριότητες σας δίνουν νόημα.

Έρευνες δείχνουν ότι οι δραστηριότητες που εμπλέκουν μια δεξιότητα με προκλητικό αλλά ουσιαστικό τρόπο δίνουν μια καλύτερη αίσθηση ικανοποίησης από εκείνες που απλώς σε απασχολούν ή σε βοηθούν να χαλαρώσεις.

Τέλος, η Rutledge παροτρύνει τους ανθρώπους να προσέχουν περισσότερο τον τρόπο χρήσης των μέσων ενημέρωσης κάθε είδους. «Δώστε προσοχή στη διάθεσή σας κατά τη χρήση των μέσων, ώστε να μπορείτε να προσδιορίσετε πότε μια θετική εμπειρία γίνεται αρνητική – μια παρακολούθηση λίγων λεπτών αστείων βίντεο με γάτες μπορεί να μετατραπεί σε μια καθοδική σπείρα αμφιβολίας για τον εαυτό σας», πρόσθεσε.

Πηγή: CNN

[mc4wp_form id="278"]