Κι όμως δεν είναι η ιδέα σας. Το κολύμπι αυξάνει την επιθυμία για ούρηση και υπάρχει επιστημονικός λόγος γιατί συμβαίνει αυτό. Εκτός από τη θερμοκρασία και την πίεση, η διούρηση εμβύθισης είναι η βασική απάντηση.

Εάν αγαπάτε το κολύμπι στην θάλασσα ή την πισίνα, τότε σίγουρα το έχετε παρατηρήσει: μέσα στο νερό γίνεται συχνότερη από το κανονικό η ανάγκη για ούρηση. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Πρόκειται για μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού που ονομάζεται διούρηση εμβύθισης. Οι ειδικοί του αμερικανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού U.S. Masters Swimming μας βοηθούν να καταλάβουμε την φυσιολογική ανταπόκριση που οδηγεί σε αυτήν την κατάσταση.

Αίτια για αυξημένη ανάγκη για ούρηση

Κατά μέσο όρο, οι υγιείς ενήλικες συνήθως ουρούν τέσσερις έως έξι φορές την ημέρα. Όταν, όμως, για κάποιον λόγο, τα νεφρά φιλτράρουν περισσότερα σωματικά υγρά από το φυσιολογικό, έχουμε αυξημένη παραγωγή ούρων και πιο συχνή ανάγκη για επίσκεψη στην τουαλέτα. Εάν, για παράδειγμα, πίνουμε πολύ νερό ή άλλα υγρά ή καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε νερό, τα νεφρά θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν την ισορροπία των υγρών στο σώμα, κάτι που μεταφράζεται ως αυξημένη ανάγκη για ούρηση.

Όταν δεν είναι αυτός ο λόγος, η αυξημένη ανάγκη για ούρηση μπορεί να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως για παράδειγμα ο διαβήτης, ή σε λήψη διουρητικών φαρμάκων, π.χ. σε ανθρώπους με υπέρταση ή καρδιακή ανεπάρκεια. Όλα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά. Ένας όμως λιγότερο γνωστός λόγος είναι η διούρηση εμβύθισης, η οποία σχετίζεται με το κολύμπι.

Πώς προκαλείται η αυξημένη διούρηση κατά το κολύμπι

Η απάντηση γι’ αυτό είναι το ίδιο το νερό και πιο συγκεκριμένα δύο ιδιότητές του, η θερμοκρασία και η πίεση. Όταν το νερό της θάλασσας ή της πισίνας είναι πιο κρύο από τη θερμοκρασία του σώματος, συστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία στα άκρα ώστε το αίμα να κατευθυνθεί προς το κέντρο του σώματος για να τροφοδοτεί με ασφάλεια τα βασικά εσωτερικά όργανα. (γι’ αυτό κι όταν κολυμπάμε σε κρύο νερό, σε ποτάμια ή τον χειμώνα, μπορεί να νιώσουμε τα άκρα μας να μουδιάζουν.) Η συγκέντρωση αίματος στο κέντρο του σώματος αυξάνει τον όγκο του και ανεβάζει την αρτηριακή πίεση. Τα νεφρά, με τη σειρά τους, λαμβάνουν το μήνυμα ότι έχει διαταραχθεί η ισορροπία των υγρών στο σώμα κι αρχίζουν να φιλτράρουν περισσότερα υγρά προκειμένου να την αποκαταστήσουν. Αποτέλεσμα; Μια έντονη ανάγκη για ούρηση.

Στην φυσιολογία, η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως cold-induced diuresis (διούρηση προκαλούμενη από το κρύο) και συμβαίνει όχι μόνο μέσα στο νερό, αλλά και σε άλλες καταστάσεις, όπου το σώμα εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, όπως κατά τη διάρκεια σκι ή άλλων χειμερινών δραστηριοτήτων.
Η πίεση του νερού είναι ο δεύτερος λόγος που νιώθουμε συχνότερα την ανάγκη για ούρηση όταν κολυμπάμε. Η βύθιση του σώματος στο νερό δημιουργεί υδροστατική πίεση αυξάνοντας ελαφρά την αρτηριακή πίεση. Η αύξηση αυτή δεν προκαλεί πρόβλημα στον οργανισμό είναι όμως αρκετή ώστε να προκαλέσει τα νεφρά μας να αντιδράσουν ενισχύοντας τη διαδικασία φιλτραρίσματος υγρών με αποτέλεσμα να αυξηθεί η παραγωγή ούρων.

Είναι πρόβλημα όλο αυτό;

Η απάντηση εδώ είναι… λεπτή. Οργανικά, εφόσον είναι επαρκώς ενυδατωμένος ο οργανισμός μας και λαμβάνουμε υγρά βγαίνοντας από το νερό, η αυξημένη διούρηση κατά την κολύμβηση δεν θα προκαλέσει κάποιο πρόβλημα. Στους αθλητές υγρού στίβου, συχνά δίνονται σχετικές συστάσεις, όπως για παράδειγμα για προσθήκη ηλεκτρολυτών στη διατροφή τους καθώς μαζί με τα ούρα αποβάλλονται επίσης απαραίτητα μέταλλα και ηλεκτρολύτες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ισορροπία των υγρών στον οργανισμό.

Πέραν αυτού, η αυξημένη ανάγκη για ούρηση κατά το κολύμπι μπορεί να σας αναγκάζει να βγαίνετε συχνά από την πισίνα για να επισκέπτεστε την τουαλέτα – κάτι που μπορεί να διακόψει τη ρουτίνα της προπόνησής σας, αλλά είναι, ωστόσο, μία αναγκαία συνθήκη. Όσο για την περίπτωση που κολυμπάτε στη θάλασσα, εφόσον κολυμπάει κανείς μόνος του και σε βαθιά νερά, χωρίς άλλους ανθρώπους τριγύρω θεωρητικά είναι οκ να ουρήσει μέσα στο νερό. (Ίου -όπως λένε οι πιτσιρικάδες- αλλά ας το παραδεχτούμε, συμβαίνει στους περισσότερους από εμάς).

[mc4wp_form id="278"]