Η στάση σώματος αναφέρεται στην συνολική τοποθέτηση των μυών και των οστών στο σώμα. Οι μυς και τα οστά συνεργάζονται, ώστε το σώμα να κινείται. Μία σωστή στάση σώματος εξασφαλίζει ότι δεν ασκείται σημαντικη πίεση στους μυες και τις αρθρώσεις κατά την διάρκεια της κίνησης ή της γυμναστικής. Μια κακή στάση σώματος είναι κάτι που συχνά δε σκέφτεται κάποιος που ξεκινά τη γυμναστική. Κι όμως είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τα επιθυμητά αποτελέσματα. Εκτός από το γεγονός ότι η καλή στάση σώματος μας επιτρέπει να δώσουμε το μέγιστο στη γυμναστική, μας προστατεύει και από την επιβάρυνση των αρθρώσεων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα που έχουν όσοι γυμνάζονται με σωστή στάση σώματος είναι ότι η παραπάνω προλαμβάνει γενικότερα τους πόνους στους μυς. Όταν μυς κι αρθρώσεις «δουλεύουν» από κοινού αρμονικά και αποτελεσματικά, τότε ασκείσαι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς να επιβαρύνεις το σώμα σου, μειώνοντας τις πιθανότητες τραυματισμών.

Πώς δημιουργείται η κακή στάση σώματος;

Η κακή στάση σώματος οφείλεται σε μία πληθώρα παραγόντων. Οι κυριάρχοι λόγοι της κακής στάση σώματος, ωστόσο, είναι οι εξής:

1. Πτώσεις και τραυματισμοί
2. Κακό στρώμα ύπνου
3. Ακατάλληλα παπούτσια
4. Αδύναμοι μυς

Πώς μπορώ να βελτιώσω τη στάση σώματός μου;

Υπάρχουν μερικοί πολύ απλοί τρόποι να εντάξεις στην καθημερινότητά σου, οι οποίοι μπορεί να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στη στάση σώματός σου και να τη βελτιώσουν. Το αποτέλεσμα θα είναι η πιο άνετη κίνηση και η πιο ασφαλής εκγύμναση, χωρίς να ασκείται μεγάλη πίεση στους μυς και τους συνδέσμους.

Σωστή στάση

Όταν στεκόμαστε, τα αυτιά, οι ώμοι και οι γλουτοί πρέπει να βρίσκονται σε μια νοητή κάθετη ευθεία. Παράλληλα, το άνοιγμα των ποδιών πρέπει να είναι στο ίδιο μήκος με τους γοφούς και οι πατούσες να «κοιτούν» ευθεία μαζί με τα γόνατα, τα οποία όμως δεν πρέπει να είναι σφιγμένα. Πολύ βοηθητικό είναι να έχεις το πηγούνι ελαφρώς σηκωμένο και το στήθος προς τα έξω. Αφιερώνοντας μερικά λεπτά την μέρα με αυτή την στάση σώματος, θα δεις θεαματικά αποτελέσματα.

Σωστό κάθισμα

Καλό είναι να προσαρμόσουμε το κάθισμα και την επιφάνεια εργασίας μας. Όταν κάθεσαι ιδανικά, η καρέκλα πρέπει να έχει σταθερή πλάτη και το ύψος του γραφέιου σου να είναι σε αυτό του αγκώνα σου. Αν αφιερώνεις πολυ χρόνο καθιστός και δη μπροστά από τον υπολογιστή, μην ξεχνάς να κάνεις διάλειμμα ενός λεπτού κάθε 20’ για να τεντωθείς και να ξεκουράσεις τα μάτια σου.

Υοga

Η άσκηση yoga είναι ένας, επίσης, εξαιρετικός τρόπος να διορθώσεις τη στάση σώματός σου. Η yoga ενδυναμώνει τους μυς μας και βελτιώνει την ευλυγισία μας. Σημαντικοί παράγοντες για την διατήρηση ορθής στάσης σώματος.

Foam roller

To stretching με foam roller είναι ιδανικό για να διορθώσουμε την στάση σώματός μας. Αφιέρωσε μερικά μόνο λεπτά τη μέρα ή πριν τον ύπνο και θα δεις μεγάλη αλλαγή στην αίσθηση, αλλά και στην στάση του σώματός σου.

Iμάντας πλάτης

Ο ιμάντας πλάτης βοηθάει σημαντικά την σπονδυλική στήλη, το λαιμό και τον αυχένα να ξεπιαστούν. Με φιλικά για το δέρμα υλικά και μαλακά μαξιλαράκια κάτω από τις μασχάλες, προσφέρει ένα φυσικό stretching στην πλάτη και βοηθάει σημαντικά την σπονδυλική στήλη, το λαιμό και τον αυχένα να ξεπιαστούν. 30’ με 1 ώρα την ημέρα είναι αρκετά για να νιώσετε τη διαφορά και να βοηθήσουμε τον κορμό να ισιώσει και να ξεκουραστεί.

Πηγή: ofarmakopoiosmou

[mc4wp_form id="278"]