Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα διακοσμημένο μωσαϊκό που πιστεύεται ότι χτίστηκε πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια, μαζί με πολλές άλλες ρωμαϊκές κατασκευές στη βορειοδυτική Αγγλία.

Το διακοσμημένο κάλυμμα δαπέδου απεικονίζει στυλιζαρισμένα δελφίνια και πολλά είδη ψαριών. Βρισκόταν σε ένα σπίτι που πιθανότατα ανήκε σε μια πλούσια και ισχυρή οικογένεια, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Vianova Archaeology & Heritage Services, μιας από τις οργανώσεις που συμμετείχαν στην ανασκαφή. Το σπίτι ανακαινίστηκε αργότερα, πιθανότατα τον 3ο ή τον 4ο αιώνα, κάτι που βοήθησε να διασφαλιστεί η επιβίωση του μωσαϊκού αφού το δωμάτιο γέμισε με δομικά συντρίμμια για να αναδειχθεί το εσωτερικό του σπιτιού.

Το μωσαϊκό ήταν ο πρώτος ανάμεσα σε τέτοιους αρχαιολογικούς θησαυρούς που αποκαλύφθηκε μετά από 165 χρόνια στη ρωμαϊκή πόλη Wroxeter.

Πρόσθετες ανακαλύψεις που έγιναν από την αρχαιολογική ομάδα (περίπου 30 άτομα, εκ των οποίων οι 20 ήταν φοιτητές) στην ανεξερεύνητη περιοχή του Wroxeter κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο περιελάμβαναν «ένα πιθανό ιερό ή μαυσωλείο, ένα μνημειακό αστικό κτίριο στην άκρη του δρόμου και δελεαστικές ενδείξεις για έναν κοντινό ναό». Το δημόσιο κτίριο βρισκόταν κατά μήκος ενός από τους κεντρικούς δρόμους της ρωμαϊκής πόλης με θέα στη βασιλική της πόλης (την αγορά και το δημαρχείο της).

Το κτίριο είχε πλάτος 8 μέτρα αλλά μήκος τουλάχιστον 50 μέτρα. Βρέθηκαν επίσης ένας αριθμός πλήρων και σπασμένων αγγείων.

Εκτός από τις υπηρεσίες Vianova Archaeology & Heritage Services, στην αρχαιολογική ανασκαφή συμμετείχαν το Πανεπιστήμιο του Birmingham και το Albion Archaeology για λογαριασμό του English Heritage Trust. Διευθύνθηκε από τον Δρ. Peter Guest της Vianova Archaeology, τον αρχαιολόγο του Πανεπιστημίου του Birmingham Dr. Roger White και τον διευθυντή Αρχαιολογίας Albion, Mike Luke.

Πηγή: ARTnews

[mc4wp_form id="278"]