Tο καφέ καπέλο από τσόχα, που φορούσε ο Χάρισον Φορντ, στο δεύτερο μέρος της σειράς ταινιών «Ιντιάνα Τζόουνς» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, πωλήθηκε σε δημοπρασία, σύμφωνα με τον οίκο Propstore, στο αστονομικό ποσό των 630.000 δολαρίων.

Το καπέλο, τύπου Φεντόρα, το φορούσε ο Χάρισον Φόρντ, στην ταινία «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο ναός του χαμένου θησαυρού», που βγήκε στις αίθουσες το 1984. Επίσης, το είχε φορέσει κι ο κασκαντέρ του διάσημου ηθοποιού, Ντίνο Φεράντι, που το είχε και στην κατοχή του όλα αυτά τα χρόνια. Σύμφωνα με τον οίκο, η αρχική εκτίμηση ήταν από 250.000 έως 500.000 δολάρια.

Τι είναι «καπέλο Φεντόρα»; Είναι ένα τσόχινο καπέλο με φαρδύ γείσο, το οποίο διπλώνεται προς τα κάτω, κατά μήκος της κορώνας και τσιμπημένο μπροστά και στις δύο πλευρές. Το 1882, η Σάρα Μπερνάρ, στον ρόλο της πριγκίπισσας Φεντόρα (Θεοδώρα) Ρομανώφ, έκανε μόδα το καπέλο αυτό, το οποίο από τότε έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο ως Φεντόρα και ιδιαίτερα αρεστό στους φεμινιστικούς κύκλους. Με την πάροδο του χρόνου, η Φεντόρα έγινε και ανδρική μόδα, και το φορούσαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι οργανώσεων γκάνγκστερ, κατά την διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης, στις ΗΠΑ.

Γνωστή ως trilby με μικρότερο γείσο, αυτή η παραλλαγή κέρδισε ξανά τη δημοτικότητα τη δεκαετία του 1960. Ο Σον Κόνερι φορούσε το trilby στις ταινίες του στον ρόλο του James Bond. Η Φεντόρα και το trilby είναι από τα πιο δημοφιλή καπέλα του 19ου και 20ού αιώνα.

Η συγκεκριμένη Φεντόρα του «Ιντιάνα Τζόουνς» είναι κατασκευασμένη από την εταιρεία Herbert Johnson Hat Company του Λονδίνου, ενώ εσωτερικά φέρει τα χρυσά αρχικά «IJ», όπως αναφέρεται στην περιγραφή του οίκου δημοπρασιών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η περιγραφή του οίκου, η διατήρηση του σχήματος, κατά την διάρκεια των γυρισμάτων, ήταν μια «διαρκής πρόκληση».
Στην ίδια δημοπρασία, πωλήθηκαν, επίσης, αντί 315.000 δολαρίων, το λευκό κράνος που χρησιμοποιήθηκε, το 1983, στην ταινία «Star Wars – η επιστροφή των Τζεντάι» και αντί 270.900 δολαρίων, ένα κοστούμι που φορούσαν, το 1996, οι πρωταγωνιστές της ταινίας «Scream».

[mc4wp_form id="278"]