Οι επιστήμονες των ζώων παρατηρούν καθημερινά τις μοναδικές προσωπικότητες και την κοινωνική δυναμική των αγελάδων και αποδεικνύεται ότι υπάρχουν πολλά που μπορούμε να μάθουμε από το είδος.
Στην πραγματικότητα, καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για τις αγελάδες, γίνεται σαφές ότι οι άνθρωποι και οι αγελάδες έχουν πολλά κοινά. Αμέτρητες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αγελάδες έχουν ισχυρή κοινωνική δυναμική, πολύπλοκη συναισθηματική ζωή και την ικανότητα να σκέφτονται ορθολογικά και να επιλύουν προβλήματα.
Οι αγελάδες έχουν πραγματικά φίλους;
Γνωρίζετε τη στιγμιαία αίσθηση ανακούφισης και ενθουσιασμού που νιώθετε όταν βρίσκεστε σε ένα πάρτι και ένας από τους καλύτερους φίλους σας μπαίνει στο δωμάτιο; Αυτό το βιώνουν και οι αγελάδες!
Το 2011, ένας διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Northampton στην Αγγλία δοκίμασε αυτή την ιδέα παρακολουθώντας τους καρδιακούς παλμούς και τα επίπεδα κορτιζόλης των αγελάδων – τους δύο δείκτες που χρησιμοποιούν οι ιθύνοντες της συμπεριφοράς των ζώων για να μετρήσουν το άγχος. Εξέτασε λοιπόν, πώς άλλαξε το επίπεδο άγχους κάθε αγελάδας σε τρία διαφορετικά σενάρια: σε ένα στυλό μόνη της, σε ένα στυλό με μια άλλη αγελάδα που δεν γνώριζε και σε ένα στυλό με τον πιο κοντινό της σύντροφο στο κοπάδι.
Όταν οι αγελάδες είχαν μαζί τους τους «προτιμώμενους συντρόφους», τα επίπεδα άγχους τους ήταν σημαντικά χαμηλότερα από ό,τι αν ήταν μόνες τους ή με μια αγελάδα που δεν γνώριζαν. Οι αγελάδες δεν παρηγορούνται μόνο από το γεγονός ότι δεν είναι μόνες – είναι πιο άνετες και χαρούμενες επειδή είναι με τον πιο κοντινό τους σύντροφο.
Πώς, λοιπόν, τα βοοειδή δημιουργούν αυτές τις ιδιαίτερες φιλίες;
Είναι ζώα αγέλης, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν πάντα περιβάλλονται από άλλες αγελάδες. Από τη γέννησή τους, οι αγελάδες έχουν έντονη επιθυμία να δεθούν με άλλες αγελάδες. Αναζητούν σωματική επαφή, περιποιούνται το ένα ζώο το άλλο, κάνουν βόλτες μαζί, ακόμη κουλουριάζονται δίπλα-δίπλα για να κοιμηθούν.
Αν και είναι σίγουρα πρακτικό για τις αγελάδες να μένουν μαζί για να βρίσκουν μέρη για να βόσκουν και να μείνουν ασφαλείς από τα αρπακτικά, οι συναισθηματικές τους σχέσεις κάνουν τους δεσμούς τους ακόμα πιο δυνατούς. Επειδή τα κοπάδια βοοειδών είναι τόσο μεγάλα — αποτελούνται από πάνω από 300 ζώα — φυσικά προκύπτει η κοινωνική δυναμική. Παρόλο που όλα τα μέλη της αγέλης βασίζονται το ένα στο άλλο σε κάποιο βαθμό, οι αγελάδες θα αναπτύξουν προτιμήσεις για συγκεκριμένα.
Όπως οι άνθρωποι, οι αγελάδες έχουν μοναδικές προσωπικότητες—μερικά άτομα είναι πιο εσωστρεφή και χαλαρά, ενώ άλλα είναι πιο εξωστρεφή και παιχνιδιάρικα. Μελέτες δείχνουν ότι οι αγελάδες με παρόμοιες διαθέσεις έλκονται η μία από την άλλη, δημιουργώντας στενές σχέσεις στη διαδικασία. Έτσι, ουσιαστικά, τα βοοειδή δένονται όπως οι άνθρωποι: οδηγούνται να αναζητήσουν σχέσεις με άτομα που έχουν το ίδιο σκεπτικό και μπορούν ακόμη και να δημιουργήσουν φιλίες δια βίου στη διαδικασία.
Οι αγελάδες έχουν συναισθήματα;
Ναί! Παρόλο που δεν μπορούμε να ρωτήσουμε τις αγελάδες πώς αισθάνονται, η έρευνα έχει δείξει ότι οι αγελάδες έχουν πολύπλοκη συναισθηματική ζωή. Δεν βιώνουν απλώς τα δύο βασικά συναισθήματα – το άγχος και την ικανοποίηση – βιώνουν ένα πλήρες φάσμα σύνθετων συναισθημάτων, όπως ενθουσιασμό, αγάπη, λύπη και φόβο.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι αγελάδες βιώνουν ακόμη και «γνωστική προκατάληψη». Οι ερευνητές χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο για να περιγράψουν εάν ένα άτομο έχει θετική ή αρνητική προοπτική για τη ζωή με βάση τις εμπειρίες του παρελθόντος – με απλούστερους όρους, η «γνωστική προκατάληψη» σας καθορίζει εάν βλέπετε το ποτήρι ως «μισοάδειο» ή «μισογεμάτο». Για παράδειγμα, όταν τα νεαρά μοσχάρια βιώσουν κάτι οδυνηρό, όπως να αφαιρεθούν δυστυχώς τα κέρατά τους με ένα καυτό σίδερο, θα προσπαθούν συνέχεια και έντονα να αποφύγουν εικόνες και ήχους που συνδέονται με αυτήν την αρνητική εμπειρία—ακόμα κι αν δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο να πληγωθούν.
Από την άλλη πλευρά, οι αγελάδες ενθουσιάζονται για νέα πράγματα και εμπειρίες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όταν οι αγελάδες έπρεπε να εξασκηθούν σε μια μικρή εργασία για να πάρουν μια λιχουδιά, έδειχναν σημάδια ευχαρίστησης όταν «κατακτούσαν» πλήρως την εργασία. Οι ερευνητές το ονόμασαν αυτό μια «συναισθηματική αντίδραση στη μάθηση». Με απλούστερους όρους, σημαίνει ότι οι αγελάδες αισθάνονται την ίδια εκπληκτική αίσθηση ικανοποίησης που νιώθουν οι άνθρωποι όταν πετυχαίνουν κάτι για το οποίο εργάστηκαν σκληρά, είτε πρόκειται για κάτι ασήμαντο είτε για τη διεκπεραίωση ενός δύσκολου project στη δουλειά!
Μπορεί να πάθουν κατάθλιψη οι αγελάδες;
Όπως έχουν δείξει οι προαναφερθείσες μελέτες, οι αγελάδες είναι φυσικά κοινωνικά ζώα που δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους. Όταν οι αγελάδες απομονώνονται από τους φίλους και την οικογένειά τους, νιώθουν μοναξιά, άγχος, ακόμη και κατάθλιψη.
Δυστυχώς, αυτή η εμπειρία είναι πολύ συνηθισμένη για τις αγελάδες που γεννιούνται και μεγαλώνουν σε φάρμες εργοστασίων. Αυτές οι φάρμες απομακρύνουν τα νεογέννητα μοσχαράκια από τις μητέρες τους για να εμποδίσουν τα μοσχάρια να πίνουν το γάλα της. Αλλά οι μητέρες αγελάδες έχουν φυσικά ισχυρούς δεσμούς με τα μωρά τους και θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να τα προστατεύσουν – μια μελέτη έδειξε ότι οι μητέρες αγελάδες ήταν πρόθυμες να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για να προστατεύσουν τα μοσχάρια τους. Ωστόσο, οι εργοστασιακές φάρμες χρησιμοποιούν συσκευές για να συγκρατούν και να περιορίζουν τις μητέρες αγελάδες, έτσι είναι αβοήθητες όταν βλέπουν να τους αφαιρούν τα μωρά τους. Τόσο οι μητέρες όσο και τα μωρά βιώνουν μεγάλη αγωνία σε αυτόν τον χωρισμό και είναι γνωστό ότι φωνάζουν από αγωνία για ώρες ή και μέρες κάθε φορά.
Οι επιστήμονες της συμπεριφοράς των ζώων έχουν παρατηρήσει ότι τα νεαρά μοσχάρια που αποχωρίζονται απότομα από τις μητέρες τους εμφανίζουν επίσης έλλειψη προθυμίας να φάνε στερεά τροφή και έχουν μειωμένη ικανότητα αντιμετώπισης αγχωτικών καταστάσεων.
Και πάλι, αν και οι αγελάδες δεν μπορούν να μας πουν πώς νιώθουν με λόγια, η συμπεριφορά τους μας δείχνει πόσο καταθλιπτική μπορεί να είναι η ζωή σε ένα εργοστάσιο.
Πηγή: The Humane League