Πολιτικοί και εργολάβοι έχουν δηλώσει ότι είναι βέβαιοι ότι θα βρεθεί χρηματοδότηση για να μετατραπεί το εμβληματικό κτίριο Littlewoods του Liverpool σε ένα συγκρότημα κινηματογραφικών στούντιο με το όνομα «Το Χόλιγουντ του Βορρά».

Ο κοινός διευθύνων σύμβουλος της Developer Capital και της Centric, John Moffatt, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε ενδιαφέρον από έναν οικονομικό υποστηρικτή για την ολοκλήρωση του έργου, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Το κτίριο σε στιλ αρ ντεκό ήταν η έδρα των πισινών ποδοσφαίρου Littlewoods τη δεκαετία του 1930 και 3.000 υπάλληλοι εργάζονταν εκεί. Έκλεισε το 1994 όταν η δημοτικότητα των πισινών μειώθηκε. Σε μια επίσκεψη στην τοποθεσία στο Edge Lane, λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, ο δήμαρχος του μετρό Steve Rotheram είπε ότι θα ζητούσε από τη νέα καγκελάριο, Rachel Reeves, να στηρίξει το έργο, το οποίο είπε ότι θα δημιουργήσει 3.000 θέσεις εργασίας και θα αποφέρει εκατομμύρια λίρες την οικονομία του Merseyside.

Το 2017, η Capital and Centric ανέλαβε τη μίσθωση του κτιρίου από το Δημοτικό Συμβούλιο του Liverpool και το 2018 καταστράφηκε από πυρκαγιά.

Ο κ. Rotheram είπε ότι το οικόπεδο ήταν τεράστιο, κάτι που ταιριάζει με τη φιλοδοξία του σχεδίου. «Μπορείτε να δείτε την κλίμακα του όλου πράγματος και αυτό που περιμένουμε είναι αυτά τα όνειρα να γίνουν πραγματικότητα», είπε.

Η Συνδυασμένη Αρχή της Περιφέρειας της πόλης του Liverpool επένδυσε 8 εκατομμύρια λίρες στην πρώτη φάση του έργου, η οποία περιλαμβάνει αποκατάσταση και καθαρισμό του χώρου για να γίνει το κτίριο ασφαλές.

Η ανάπτυξη θα παραδοθεί σε φάσεις και έχουν δεσμευτεί συνολικά 17 εκατομμύρια λίρες από τις Αρχές της πόλης μέχρι στιγμής. Ο κ. Rotheram είπε ότι θα αναζητούσε πρόσθετη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, προσθέτοντας: «Πρόκειται για μια επένδυση που θα έδινε στην UK Plc γρήγορη απόδοση». Είπε: «Χρειαζόμαστε μια ακλόνητη επιχειρηματική υπόθεση για να την υποβάλουμε στην κεντρική κυβέρνηση. Θέλω να την πείσω [την καγκελάριο] ότι αυτό είναι κάτι εθνικής σημασίας που τυχαίνει να συμβαίνει στο Λίβερπουλ».

Ο χαρακτηριστικός πύργος του ρολογιού του κτιρίου αφαιρέθηκε νωρίτερα φέτος, όταν οι μηχανικοί διαπίστωσαν ότι ήταν ασταθής. Ο κ. Moffat είπε ότι ήταν λυπηρό που δεν μπορούσε να σωθεί, αλλά είπε ότι ένα αντίγραφο θα ήταν μέρος του τελικού έργου: «Ο πύργος κινδύνευε να καταρρεύσει, οπότε έπρεπε να αποσυναρμολογηθεί προσεκτικά. Είναι ένα πραγματικά εμβληματικό σημείο της τοποθεσίας και πρέπει να επιστρέψει», είπε.

Η πρόσοψη του κτιρίου είναι βαριά σκαλωσιά και δεν υπάρχει στέγη σε κανένα από τα δύο «φτερά» του. Ένα «υπόστεγο», το οποίο αρχικά ήταν η καντίνα του προσωπικού και χρησιμοποιήθηκε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του πολέμου για την κατασκευή αλεξίπτωτων, έχει ανώτατο όριο και θα ανοίξει εν μέρει στο κοινό για εκδηλώσεις όταν ολοκληρωθεί το έργο.

Ο κ. Μόφατ είπε ότι ήταν «τόσο συναρπαστικό» να βρίσκεσαι στον χώρο και να βλέπεις το μεγαλείο του κτιρίου: «Βρισκόμαστε στο κατώφλι για κάτι πραγματικά μεταμορφωτικό για την πόλη». Μια αίτηση σχεδιασμού για το πρόγραμμα θα εξεταστεί από την επιτροπή προγραμματισμού του συμβουλίου του Liverpool αργότερα φέτος. Εάν συμφωνηθεί η χρηματοδότηση, τα στούντιο θα ολοκληρωθούν το 2027.

Πηγή: BBC

[mc4wp_form id="278"]