Σχεδόν μια ώρα έξω από την Αθήνα, στο 57ο χιλιόμετρο της Αθηνών – Σουνίου, δεσπόζει ένας ναός αφιερωμένος στην Παναγία, που παρόμοιο δεν βρίσκεις πουθενά στην Ελλάδα. Κι αυτό, όπως αποτυπώνει το Orange Press Agency, επειδή το ξωκκλήσι της Παναγίας Καταφυγιώτισσας, στον Όρμο Καταφυγή, στην Παλαιά Φώκαια, κοσμούν τοιχογραφίες του σπουδαίου ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά.
Το εκκλησάκι συμπληρώνει φέτος είκοσι χρόνια από τη δημιουργία του, από τότε που ο Εξωραϊστικός Σύλλογος της περιοχής επέτρεψε στον ζωγράφο να τον φιλοτεχνήσει. Ο Μυταράς εργάστηκε επί εννέα μήνες παραδίδοντας το έργο στην κοινότητα της περιοχής. Καθώς, όμως, δεν ακολούθησε την αυστηρή τεχνοτροπία της αγιογραφίας, επικρίθηκε σφόδρα από την Εκκλησία. Εδώ και δυο χρόνια, ουσιαστικά απαγορεύτηκε από τη Μητρόπολη Μεσογαίας, όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής, να τελείται κάθε τύπου μυστήριο στο εσωτερικό του.
Σήμερα, όμως, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, είναι ανοιχτός στους επισκέπτες που θέλουν να δουν έναν μοναδικό ναό. «Η Παναγία η Καταφυγιώτισσα είναι ένα μικρό εκκλησάκι χτισμένο σε ιδιόκτητο χώρο, ο οποίος παραχωρήθηκε από την κοινότητα της Παλαιάς Φώκαιας στον Εξωραϊστικό Σύλλογο, με σκοπό να αναγερθεί ναός». «Ο Δημήτρης Μυταράς, εκείνη την εποχή, καθώς είχε σπίτι στον οικισμό, ζήτησε να το ζωγραφίσει. Είχε πει τότε ότι «αγιογράφος δεν είμαι, αλλά δεν θα κάνω κάτι βλάσφημο», λέει ο Χρήστος Καλούμενος, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Ο Ποσειδώνας», με έδρα τον Όρμο Καταφυγή της Παλαιάς Φώκαιας.
Μετά από διάστημα εννέα μηνών, ο Μυταράς ολοκλήρωσε το έργο του. Δεν είχε ζητήσει χρήματα ούτε για τα υλικά που χρησιμοποίησε, ούτε για τις εργατοώρες που επένδυσε, έχοντας συμπληρώσει τότε, υπενθυμίζεται, τα 70 χρόνια ζωής.
Γιατί δεν λειτουργεί σήμερα ο ναός
Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, αντιπροσωπεία της Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής είχε δει τον ναό το 2006 χωρίς να εντυπωσιαστεί. Η Μητρόπολη τότε έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες προκειμένου να επιτρέψει να τελούνται κάποια μυστήρια. Μεταξύ άλλων, ζήτησε να αφαιρεθεί μια σήμανση με τη φωτογραφία του Μυταρά να ζωγραφίζει το εσωτερικό του ναού, που περιείχε τη φράση του: «Είναι μια προσευχή που πάντοτε χρωστούσα, αν υπάρχει Θεός είναι εδώ μέσα».
Εκκλησιαστικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, χρόνια αργότερα, ότι άνθρωποι της Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής χαρακτήρισαν ως «τερατογραφήματα» τα έργα του Μυταρά. Ο Μητροπολίτης ωστόσο αρνήθηκε ότι είχε ειπωθεί κάτι τέτοιο, ενώ ερωτηθείς για την «απαγόρευση» τόνισε ότι ουσιαστικά δεν είχε δοθεί ποτέ άδεια, απλά μια παραχώρηση, και πως «δεν είναι κατάλληλος για θεία λειτουργία ο ναός, όπως έχει γίνει με την επιζωγράφιση που έχει».
Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος της περιοχής βρίσκεται πάντως σε επικοινωνία με το υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις για τον ναό, καθώς η επαφή του με το θαλασσινό νερό, δηλαδή την αλμύρα και την υγρασία, εγκυμονεί τον κίνδυνο να χαθούν για πάντα τα έργα του Μυταρά.
Πηγή: Reader.gr