5 tips για να νιώσεις καλύτερα μετά από μια νύχτα με χορό, φίλους και ποτά.

Το σενάριο γνωστό: γλέντησες, διασκέδασες, ήπιες κάτι παραπάνω και το επόμενο πρωί σε βρίσκει με βαρύ κεφάλι, βραδυκίνητο εγκέφαλο, ζαλάδα και πονοκέφαλο. Η πρώτη σου σκέψη; Ένας δυνατός καφές. Οι περισσότεροι στον καφέ θα καταφεύγαμε αφού έχει καθιερωθεί ως το παραδοσιακό «γιατροσόφι» για το hangover, είναι όμως όντως αποτελεσματικό ή υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να συνέλθουμε;

Τι είναι το hangover;

Hangover ονομάζουμε το σύνολο των συμπτωμάτων, που μας ταλαιπωρούν μετά από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ: χαρακτηρίζεται από πονοκέφαλο, δυσκολία συγκέντρωσης, ναυτία, κόπωση, ξηροστομία, και ευαισθησία στο φως και τον ήχο. Πώς όμως φτάνουμε εκεί; Αρχικά, το αλκοόλ είναι διουρητικό, που σημαίνει ότι αυξάνει την παραγωγή ούρων και οδηγεί σε αφυδάτωση του οργανισμού. Η αφυδάτωση είναι υπεύθυνη για την ξηροστομία και τον πονοκέφαλο, καθώς ο εγκέφαλος συστέλλεται ελαφρώς όταν δεν έχει αρκετό υγρό.

Επιπλέον, το αλκοόλ διαταράσσει τον ύπνο μας. Ενώ αρχικά μπορεί να μας βοηθήσει να αποκοιμηθούμε πιο εύκολα, μπορεί να ξυπνήσουμε μέσα στη νύχτα από δίψα ή από ναυτία με αποτέλεσμα τελικά το πρωί να μας βρει κουρασμένους και με μηδενική ενέργεια. Όσο για τα αίτια της ναυτίας και της τάσης για εμετό που συχνά συνοδεύουν το hangover, με απλά λόγια το αλκοόλ μετατρέπεται σε ακεταλδεΰδη κατά τη διάσπασή του από το συκώτι, μια τοξίνη που μπορεί να προκαλέσει τα παραπάνω πολύ δυσάρεστα συμπτώματα.

Είναι ο καφές το «φάρμακο» για το hangover;

Θα μου πεις, «τι με νοιάζει γιατί και πώς εκδηλώνεται οργανικά το hangover, αυτό που με νοιάζει είναι πώς θα μου περάσει». Κι επειδή έχεις ένα δίκιο, έχουμε απάντηση. «Ο καφές μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση χάρη στην καφεΐνη που περιέχει, η οποία διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πιο ξύπνιοι. Ωστόσο, η καφεΐνη είναι επίσης διουρητική και μπορεί να επιδεινώσει την αφυδάτωση που ήδη προκαλείται από το αλκοόλ – και τα δυσάρεστα συνοδά συμπτώματά της. Επιπλέον, ο καφές μπορεί να ερεθίσει το στομάχι, το οποίο είναι ήδη ευαίσθητο μετά από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Συνεπώς, ο καφές δεν αποτελεί θεραπεία για το hangover και ίσως να μην είναι τόσο αποτελεσματικός όσο πιστεύουμε», εξηγεί η διατροφολόγος Dr. Keri Glassman, ιδρύτρια της πλατφόρμας ευεξίας Nutritious Life.

5 tips για να νιώσουμε καλύτερα μετά το hangover

1. Πίνουμε άφθονο νερό: Η ενυδάτωση είναι το πιο σημαντικό βήμα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του hangover. Ιδανικά, πίνουμε ένα ποτήρι νερό πριν πέσουμε για ύπνο το βράδυ ώστε να προλάβουμε την αφυδάτωση. Στην διάρκεια της ημέρας, φροντίζουμε να πίνουμε πολύ νερό -ή/και αφεψήματα αν νιώθουμε το στομάχι μας ευαίσθητο- ώστε να δώσουμε στον οργανισμό μας την ευκαιρία να ανακάμψει από την αφυδάτωση.

2. Ενισχύουμε τους ηλεκτρολύτες: Τα αθλητικά ποτά και οι σούπες λαχανικών που είναι πλούσια σε νάτριο και μέταλλα μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ηλεκτρολυτών, που έχουν χαθεί λόγω της διουρητικής δράσης του αλκοόλ. Τα ηλεκτρολυτικά ποτά περιέχουν νάτριο, κάλιο και μαγνήσιο, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων του οργανισμού.

3. Καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες: Οι υδατάνθρακες μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, το οποίο συχνά μειώνεται μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Μια σκέτη μακαρονάδα με τυρί, ψωμί με τυρί και μπανάνες είναι ιδανικές επιλογές για την αντιμετώπιση του hangover, προσφέρουν γρήγορη ενέργεια και συμβάλλουν στη μείωση της ναυτίας.

4. Προτιμάμε φρούτα και λαχανικά: Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πιο γρήγορη αποβολή των τοξινών από το σώμα. Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνες και νερό, που βοηθούν στην αναπλήρωση των θρεπτικών συστατικών που χάνονται από τον οργανισμό με την έντονη διούρηση.

5. Δίνουμε προτεραιότητα στην ξεκούραση και τον ύπνο: Το σώμα χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει από την κατανάλωση αλκοόλ. Ας του τον δώσουμε! Την επόμενη μέρα, μετά από ένα… ξεφάντωμα, προσπαθήστε να ξεκουραστείτε όσο περισσότερο μπορείτε. Το σώμα και ο εγκέφαλός σας θα σας ευγνωμονούν.

[mc4wp_form id="278"]