Τα επίσημα εγκαίνια δεν είναι πριν τις 10 Σεπτεμβρίου, αλλά το νεότερο ιδιωτικό μουσείο του Λονδίνου έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες του στους επισκέπτες στην καρδιά της πρωτεύουσας. Το Moco Museum London, αφιερωμένο στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη, είναι το τρίτο ενός ιδρύματος με υπάρχουσες τοποθεσίες στο Άμστερνταμ και τη Βαρκελώνη. Κάθε χώρος στοχεύει συγκεκριμένα σε άτομα ηλικίας 18-35 ετών που αναζητούν εμπειρίες τέχνης και ευκαιρίες στο Instagram.

Οι συνιδρυτές, Ολλανδοί πρώην γκαλερίστες Kim Logchies-Prins και Lionel Logchies, είχαν την ιδέα να δημιουργήσουν ένα μουσείο επί πληρωμή μετά τη λειτουργία ενός εμπορικού χώρου, που τώρα είναι κλειστός. «Ονομαζόταν Lionel Gallery και στο απόγειό της υποδεχόταν τακτικά 1.000 επισκέπτες την ημέρα», λέει η Logchies-Prins. «Λοιπόν σκεφτήκαμε – «τι θα γινόταν αν…»;» συνεχίζει. «Είμαι στον κόσμο της τέχνης 25 χρόνια και γνωρίζω τόσους πολλούς καλλιτέχνες και συλλέκτες. Για μένα, το παν είναι να μοιράζομαι τη γνώση και την τέχνη μου με τον κόσμο».

Το ζευγάρι δημιούργησε το πρώτο Moco, στο Άμστερνταμ, το 2016, με το μουσείο της Βαρκελώνης να ανοίγει το 2020. Σύμφωνα με τους ιδρυτές, οι δύο χώροι έχουν ήδη προσελκύσει περίπου πέντε εκατομμύρια επισκέπτες από τη δημιουργία τους. Ελπίζει ότι τουλάχιστον 300.000 θα έρθουν στο Λονδίνο τον πρώτο ολόκληρο χρόνο.

Ο χώρος βρίσκεται σε ένα προνομιακό γωνιακό σημείο στο Marble Arch και καλύπτει τρεις ορόφους, με έργα από καλλιτέχνες “icons” όπως οι Jeff Koons, Jean-Michel Basquiat, Andy Warhol και Keith Haring στο ισόγειο. Καθώς μπαίνεις, βλέπεις δύο γλυπτά του Koons, ένα από τα έργα του με έναν καθρέφτη «μπαλόνι» φτιαγμένο από χάλυβα μαζί με μια τοιχογραφία (Balloon Venus; “Dolphin Taz Traschcan 2007; Monkeys (Ladder) [2003]).

Στον κάτω όροφο υπάρχουν έργα ψηφιακής τέχνης, μερικά NFT και ένα καθηλωτικό περιβάλλον από καθρέφτες — το Endless Realities από την Pulse Interactive. Έργα των KAWS, Tracey Emin και του μουσικού που έγινε καλλιτέχνης Robbie Williams βρίσκονται στον επάνω όροφο, όπως και κομμάτια άλλων αναγνωρίσιμων ονομάτων όπως οι καλλιτέχνες του δρόμου JR, Banksy και Os Gemenos. Υπάρχει επίσης ένα έργο μεγάλης κλίμακας του Takashi Murakami.

Τα κείμενα στον τοίχο εξηγούν ποιοι είναι οι καλλιτέχνες και παρουσιάζουν λίγα για την πρακτική τους. Υπάρχει ένας ηχητικός οδηγός και το προσωπικό μοιράζει φυλλάδια με πληροφορίες για την τέχνη.

Η Logchies-Prins λέει ότι στους χώρους του Άμστερνταμ και της Βαρκελώνης, περίπου το 60% των έργων ανήκει στη Moco, με το 15% να προέρχεται απευθείας από τους καλλιτέχνες και το υπόλοιπο δανεικό από ιδιώτες συλλέκτες. «Διαφορετικά θα ήταν απλώς αποθηκευμένα», λέει, προσθέτοντας ότι τα δάνεια τείνουν να διαρκούν έξι μήνες. Κανένα δεν πωλείται, τονίζει η ίδια. Ωστόσο, συνεχίζει η Logchies-Prins, η διάταξη στο χώρο του Λονδίνου είναι ελαφρώς διαφορετική. Χρειάστηκε βαριές επενδύσεις – της τάξης των 15 εκατομμυρίων λιρών – με το μεγαλύτερο κόστος να στρέφεται σε δαπάνες όπως 30ετή μίσθωση (η οποία μπορεί να σπάσει μετά από πέντε χρόνια) και εγκατάσταση. Ως αποτέλεσμα, περίπου το 65% των έργων που εκτίθενται επί του παρόντος είναι δανεικά. Η Logchies-Prins λέει ότι το μουσείο δημιουργήθηκε χωρίς καμία εξωτερική επένδυση και ότι ολόκληρη η επιχείρηση Moco χρηματοδοτείται μέσω πωλήσεων εισιτηρίων.

Στο Λονδίνο, οι τιμές είναι 19,90 £ για ενήλικες και δωρεάν για παιδιά κάτω των επτά. Υπάρχουν επιλογές ιδιότητας μέλους, που κυμαίνονται από 50 £ έως 5.000 £, προσφέροντας διάφορα οφέλη από τη δωρεάν είσοδο για ένα χρόνο έως τη χρήση του χώρου για εκδηλώσεις, ανάλογα με τη βαθμίδα. Ένα κατάστημα στη μία πλευρά του μουσείου πουλά βιβλία, καρτ ποστάλ και εμπορεύματα με βάση την τέχνη που εμφανίζεται.

Προς το παρόν δεν υπάρχει καφέ, αν και η Logchies-Prins λέει ότι δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός. «Θέλω αυτό να είναι ένα κέντρο τέχνης για το Λονδίνο», λέει.

Η επόμενη έκθεση, που εγκαινιάζεται στις 11 Σεπτεμβρίου, είναι η Healing Frequency της Marina Abramović, συμπεριλαμβανομένης της καρέκλας για ανθρώπινη χρήση 2015. Θα διαρκέσει έως τις 11 Μαρτίου 2025.

Πηγή: The Art Newspaper

[mc4wp_form id="278"]