Αν κάτι μαρτυρά την σχέση μας με τον χώρο, τον χρόνο και τα χρήματα είναι και η οργάνωση της βαλίτσας. Η τελευταία είναι ένα μέσο για να βιώσουμε με ασφάλεια την εμπειρία του ταξιδιού, αλλά και κάτι βαθύτερο από αυτό.
Κάθε ταξιδιώτης έχει να διηγηθεί κι από μια ιστορία τρέλας με τις αποσκευές του κι ένα μάθημα που πήρε για τον εαυτό του και την ζωή. Τα πάντα χωρούν σε μια βαλίτσα, όποιο κι αν είναι το μέγεθός της. Αρκεί αυτά να είναι τα απαραίτητα για να περάσετε καλά, όπου κι αν βρεθείτε.
7 χρήσιμες συμβουλές θα κάνουν την οργάνωση της βαλίτσας, μια διαδικασία που ούτε θα σας κουράσει, ούτε θα σας στρεσάρει
Το μέγεθος της αποσκευής επηρεάζει τον αριθμό των αντικειμένων που θα πάρετε μαζί σας
Ό πιο απλός τρόπος για να αποφύγετε να πάρετε μαζί σας υπερβολικά πολλά πράγματα είναι να αγοράσετε μία σκληρή βαλίτσα, με ύψος όχι παραπάνω από 55 εκατοστά (ώστε να την πάρετε μαζί σας στην καμπίνα αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο). Η συγκεκριμένη αποσκευή δεν επιτρέπει την υπερφόρτωσή της από αντικείμενα.
Εφαρμόστε την μέθοδο της «αντίστροφης μέτρησης» για τα ρούχα
Αν θέλετε έναν οδηγό για το πόσα πράγματα χρειάζεστε σε ένα ταξίδι 5-6 ημερών, ίσως σας βοηθήσει «ο κανόνας της αντίστροφης μέτρησης». Μην πάρετε πάνω από 5 ζευγάρια κάλτσες και εσώρουχα, 4 ρούχα για το πάνω μέρος του σώματος, 3 παντελόνια, 2 ζευγάρια παπούτσια και ίσως ένα καπέλο. Φυσικά αυτή λίστα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τον σκοπό του ταξιδιού. Αλλά θα έχετε πάντα αρκετό χώρο για να πετάξετε μέσα ένα σακάκι, μία φόρμα γυμναστικής, ένα φόρεμα ή ένα μαγιό.
Απλώστε μπροστά σας ό,τι νομίζετε ότι χρειάζεστε και μετά ξανασκεφτείτε το
Ένα λάθος που κάνουν πολλοί ταξιδιώτες είναι ότι παίρνουν μαζί τους πολλά πράγματα σκεπτόμενοι «σε περίπτωση που μου χρειαστεί». O travel blogger, Ben Nickel-D’Andrea, αναφέρει χαρακτηριστικά στους New York Times ότι πρέπει να «σκεφτούμε δύο φορές πριν βάλουμε κάτι στις αποσκευές μας και δεν πρέπει να περιέχει πράγματα που ίσως μας χρειαστούν». Αν παραλείψετε κάτι πολύ σημαντικό, υπάρχει πάντα και η λύση να το αγοράσετε από τον προορισμό, στον οποίο θα ταξιδέψετε.
Αξιοποιήστε τον χώρο
Ο καλύτερος τρόπος για να πακετάρετε μία βαλίτσα είναι να εκμεταλλευτείτε κάθε κυβικό εκατοστό του χώρου της. Για παράδειγμα, τα παπούτσια σας μπορεί να είναι γεμισμένα με κάλτσες (και φυσικά τοποθετημένα μέσα μέσα σε μία πλαστική τσάντα για να μη λερώσουν τα ρούχα σας). Ένας άλλος τρόπος για να εξοικονομήσετε χώρο, αλλά και να κρατήσετε τα ρούχα σας σε καλή κατάσταση είναι να χρησιμοποιήσετε packing cubes κι άλλες μικρότερες τσάντες που θα κάνουν το περιεχόμενο της βαλίτσας σας συμπαγές.
Αν η βαλίτσα σας περιέχει υγρά καλό θα είναι να είναι σε σημείο που είναι εύκολα προσβάσιμα
Τα προσωπικά είδη υγιεινής και καλλωπισμού σας πρέπει να είναι πάντα στο πάνω μέρος της αποσκευής σας και σε ένα καθαρό νεσεσέρ γιατί στο ταξίδι με αεροπλάνο είναι πιθανό να σας ζητηθεί από τις αρχές ασφαλείας να τα δείξετε.
Ένα ξεχωριστό ταξιδιωτικό κιτ υγιεινής και καλλωπισμού είναι πάντα χρήσιμο
Η «γκουρού της οργάνωσης», Μarie Kondo, προτείνει στους ταξιδιώτες να έχουν ένα ξεχωριστό κιτ με είδη καλλωπισμού και υγιεινής για τα ταξίδια τους. «Κρατήστε αυτό το σετ σε ένα ντουλάπι ώστε απλά να το βάλετε στη βαλίτσα σας όταν ετοιμάζεστε για το ταξίδι. Αν θέλετε να απλουστεύσετε την ταξιδιωτική ζωή σας επιλέξτε προϊόντα όπως οι κρέμες ΒΒ οι οποίες συνδυάζουν ενυδάτωση και κάλυψη.
Έχετε παιδιά; Όσα λιγότερα πράγματα αφήσετε πίσω, τόσο το καλύτερο
Φυσικά αν ταξιδεύετε μαζί με τα μικρά παιδιά σας, χρειάζεστε περισσότερα πράγματα στις αποσκευές σας. Αν πρόκειται να μείνετε σε ξενοδοχείο ή παρόμοιο κατάλυμα, ρωτήστε μήπως υπάρχει εκεί εξοπλισμός, όπως κούνιες ή καροτσάκια. Ακόμα κι αν πρέπει να πληρώσετε εξτρά γι’αυτά, να θυμάστε ότι θα απαλλαγείτε από αχρείαστο κουβάλημα και επιπλέον χρεώσεις (σε περίπτωση αεροπορικού ταξιδιού).
Πηγή: Travel.gr