Η κουζίνα και η μαγειρική δεν είναι καλός συνδυασμός με τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού. Πέρα όμως από την ταλαιπωρία, τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι πρέπει να αποφεύγουμε και τι να επιλέγουμε στη διατροφή μας ώστε να βοηθάμε το σώμα μας να ανταπεξέλθει.

Διατροφή για καλοκαίρι και καύσωνα

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού επηρεάζουν και τις διατροφικές μας συνήθειες. «Σε περιόδους καύσωνα, η έκθεσή μας στις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να επιφέρει διάφορες αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό, από ήπια έως πιο σοβαρά, ανάμεσά τους αφυδάτωση, κόπωση, πονοκέφαλους, ίλιγγο, ναυτία, ταχυκαρδία, γρήγορη ή βαθιά αναπνοή, δύσπνοια και υπερθερμία κ.ά. Για να ανταπεξέλθει ο οργανισμός μας βοηθούν τα ελαφρά γεύματα και η καλή ενυδάτωση, οπότε ας κρατήσουμε δύο βασικές συμβουλές για το τι να προτιμάμε και τι να αποφεύγουμε», εξηγεί η Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, Kλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, MBA, SRD.

Διατροφή στον καύσωνα: Τα «όχι» και τα «ναι»

Όχι: Αποφεύγουμε το αλκοόλ και τον καφέ

Μια κρύα μπύρα, ένα παγωμένο ουζάκι ή ένα δροσερό κοκτέιλ μπορεί να φαντάζουν καλή και δροσιστική ιδέα. Ωστόσο, το τελικό τους αποτέλεσμα θα είναι να ανεβάσουν την εσωτερική μας θερμοκρασία και να προκαλέσουν αυξημένη διούρηση με αποτέλεσμα την ενίσχυση της αφυδάτωσης. Αντίστοιχα, το αγαπημένο μας καφεδάκι, αν το παρακάνουμε, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένη διούρηση και αφυδάτωση. Αντίθετα, το δροσερό νερό, σκέτο ή εμπλουτισμένο με κομμάτια φρούτων και λαχανικών, μας προσφέρει την ενυδάτωση που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε χωρίς πρόβλημα τις αυξημένες θερμοκρασίες.

Ναι: Επιλέγουμε μικρά και ελαφρά γεύματα

Τα βαριά και χορταστικά γεύματα δεν είναι καλή ιδέα, όχι μόνο για να διατηρήσουμε υγιές το βάρος μας το καλοκαίρι, αλλά και για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών. Ιδανικά, κατά την διάρκεια της ημέρας επιλέγουμε κρύα και ελαφριά γεύματα, όπως για παράδειγμα σαλάτες, γιαούρτι με φρούτα και ξηρούς καρπούς, smoothies, φρούτα με τυρί ή με ξηρούς καρπούς, τοστ, κρύες σούπες λαχανικών, αβγό βραστό με τυρί και παξιμάδι, wrap με ψητό κοτόπουλο ή σολομό και λαχανικά. Με τον τρόπο αυτό, δεν ανεβαίνει η εσωτερική μας θερμοκρασία κατά την πέψη, νιώθουμε το στομάχι μας πιο ελαφρύ και ενυδατωνόμαστε περισσότερο.

Εάν θέλουμε να φάμε ένα πιο χορταστικό γεύμα, με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακες, επιλέγουμε τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας, όπως αργά το απόγευμα ώστε να έχουμε την ευκαιρία να γίνει σωστά η πέψη προτού πέσουμε για ύπνο.

Καλοκαίρι και καύσωνας: Τι να μαγειρέψω σήμερα;

Την παραπάνω απορία έχουμε όλοι και όλες. Η Κάλλια Γιαννιτσοπούλου μας δίνει ιδέες και μοιράζεται μαζί μας τα 10 γρήγορα και light γεύματα και σνακ, που ετοιμάζει η ίδια για την οικογένειά της τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού:

• Σαλάτα μαρούλι με ξηρούς καρπούς και άπαχο τυρί
• Φρουτοσαλάτα με ξηρούς καρπούς
• Σαλάτα με ντομάτα, καρπούζι, φέτα και δυόσμο ή βασιλικό
• Κρύα σούπα ντομάτας (γκασπάτσο)
• Τζατζίκι χωρίς σκόρδο ή χούμους με στικς λαχανικών όπως αγγούρι, καρότο και πολύχρωμες πιπεριές
• Smoothies
• Φρούτα με διάφορα είδη τυριών
• Τορτίγιες με φέτες ψητό κοτόπουλο, ντομάτα και άπαχο τυρί
• Ρυζογκοφρέτες με αλείμματα (π.χ. με τυρί ή με βούτυρο ξηρών καρπών)
• Γιαούρτι με βρώμη και ξηρούς καρπούς

[mc4wp_form id="278"]