Η ψυχολόγος Μαρίνα Μόσχα εξηγεί τους λόγους γι’ αυτό που νιώθουμε όλοι τώρα το καλοκαίρι: καλύτερη και πιο «ανεβασμένη» διάθεση.

Δεν ξέρω αν ευθύνεται το γεγονός ότι έχω γεννηθεί μέσα στο κατακαλόκαιρο, Λέων παρακαλώ, αλλά λατρεύω το καλοκαίρι. Εάν είχα να διαλέξω μία μόνο εποχή, θα ήταν αυτή. Όχι ότι δεν αγαπώ τις άλλες εποχές του χρόνου ή τις εναλλαγές, απλά τώρα το καλοκαίρι είναι πιο δύσκολο να μου χαλάσει -για πολύ- η διάθεση. Για την ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα, υπάρχει εξήγηση: «Το καλοκαίρι σηματοδοτεί το φως, το «άνοιγμα», την ξεκούραση, τη χαλάρωση λόγω διακοπών, την ανεμελιά, τα ταξίδια, τη δροσιά της θάλασσας, τις μεγαλύτερες ημέρες, τη διασκέδαση. Λογικό να πρόκειται για την εποχή εκείνη του χρόνου που αρκετοί από εμάς έχουμε συνδέσει με κάποιες από τις ομορφότερες αναμνήσεις. Αναπόφευκτα, λοιπόν, να συνδέεται με θετικά συναισθήματα και μια γενική αίσθηση καλής διάθεσης και ευεξίας. Όλα τα παραπάνω, μας επηρεάζουν θετικά και συμβάλλουν στον ψυχισμό και στην ψυχική μας υγεία», σχολιάζει η ειδικός. Η εξήγηση όμως αυτή δεν μου αρκεί, θέλω πιο χειροπιαστές αποδείξεις ότι το καλοκαίρι μας κάνει καλό, μας φτιάχνει τη διάθεση και μας γεμίζει ευεξία.

Πώς το καλοκαίρι μας επηρεάζει θετικά

Μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο: Όχι απαραίτητα μέσω της ηλιοθεραπείας – άλλωστε χρειάζεται να αποφεύγουμε τον δυνατό ήλιο, τουλάχιστον τις μεσημεριανές ώρες. Ο καλοκαιρινός ήλιος όμως είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό ως κύρια πηγή βιταμίνης D, που είναι πολύ σημαντική στη διατήρηση της ψυχικής μας υγείας. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει σύνδεση χαμηλής βιταμίνης D με καταθλιπτική συμπτωματολογία και άλλες ψυχικές διαταραχές.

Περισσότερη φυσική δραστηριότητα: Αυτήν την εποχή του χρόνου έχουμε περισσότερες ευκαιρίες και αφορμές για να είμαστε έξω. Κινούμαστε περισσότερες ώρες έξω, η μέρα είναι μεγαλύτερη, πάμε διακοπές σε καινούρια μέρη, όπου τα εξερευνούμε και τα ανακαλύπτουμε, περπατάμε στη φύση, κολυμπάμε, παίζουμε στην παραλία, βαδίζουμε στην αμμουδιά.

Μεγαλύτερη απελευθέρωση ορμονών: Μέσω των παραπάνω διαφορετικών τρόπων φυσικής δραστηριότητας απελευθερώνονται οι ενδορφίνες -τα φυσικά αντικαταθλιπτικά, γνωστές ως «ορμόνες της ευτυχίας»- που έχει αποδειχθεί ότι μας ανεβάζουν τη διάθεση, απομακρύνουν το άγχος και βελτιώνουν την ψυχική μας υγεία. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι νιώθουμε πιο χαρούμενοι και ευδιάθετοι την καλοκαιρινή περίοδο.

Επαφή με τη φύση: Αρκετές είναι οι έρευνες που αποδεικνύουν την θετική επίδραση της φύσης στον ψυχισμό μας, καθώς η φύση –είτε πρόκειται για το βουνό είτε για τη θάλασσα– μας ηρεμεί, απομακρύνει το στρες, μας βοηθά να «μαζέψουμε» τις σκέψεις μας που ενδεχομένως καλπάζουν σε αγχωτικά μονοπάτια τον υπόλοιπο καιρό, δίνοντας ευκαιρία για ανασυγκρότηση, πιο θετική σκέψη και νέα ξεκινήματα. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι από Σεπτέμβρη, νιώθουμε σα να ξεκινάει μία νέα χρονιά, όπου θέτουμε νέους στόχους και πλάνα.

Απόδραση από την καθημερινότητα: Πόσο πιο ανέμελοι είμαστε το καλοκαίρι, πόσο πιο χαλαροί, αφού η απόδραση από την καθημερινότητα και η αλλαγή περιβάλλοντος βοηθούν στην μείωση των αγχογόνων καταστάσεων που μας ταλανίζουν τον υπόλοιπο χρόνο. Αν προσθέσουμε σε αυτό την επαφή με τη φύση, όπως είδαμε παραπάνω, εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε τα οφέλη του καλοκαιριού και των διακοπών στον ψυχισμό και τη διάθεσή μας.

Περισσότερη δημιουργικότητα: Γιατί όχι άλλωστε, όταν έχουμε σύμμαχους τον ήλιο και την θάλασσα, την φύση ολόκληρη με το μέρος μας. Αυτή η αίσθηση ελευθερίας κι ανεμελιάς που μας προσφέρουν, ακονίζει τη δημιουργικότητά μας μέσα από νέες εμπειρίες, που ενισχύουν τη δημιουργική έμπνευση και έκφρασή της. Και εδώ χρειάζεται να τονίσουμε ότι η έκφραση της δημιουργικότητας οδηγεί σε καλύτερη διάθεση και ψυχική ευεξία, καθώς εκφράζονται και επεξεργάζονται με έναν άλλον τρόπο τα συναισθήματα και οι σκέψεις μας, πιο δημιουργικό, πιο καλλιτεχνικό.

Διευρυμένη κοινωνικότητα: Οι ευκαιρίες για να βρεθούμε με φίλους -ή να γνωρίσουμε καινούριους ανθρώπους- είναι πολύ περισσότερες το καλοκαίρι αφού την εποχή αυτήν κυκλοφορούμε περισσότερο έξω και μακριά από το σπίτι και το γραφείο μας, αυξάνοντας τις συναναστροφές μας. Ερευνητικά δεδομένα επίσης καταλήγουν στη θετική επίδραση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων για την ψυχική μας υγεία, μειώνοντας τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.

Μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία: Είναι γεγονός ότι το καλοκαίρι έχουμε περισσότερη ερωτική διάθεση, καθώς ο ήλιος αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, ορμονών που ρυθμίζουν τη σεξουαλική διέγερση και την ερωτική επιθυμία αντίστοιχα. Επιπλέον, η αυξημένη ντοπαμίνη οδηγεί με τη σειρά της σε μεγαλύτερη παραγωγή τεστοστερόνης, βελτιώνοντας την σεξουαλική επιθυμία και στα δύο φύλα. Συνεπώς, και η σεξουαλική μας ζωή αυξάνεται επηρεάζοντας θετικά την σχέση του ζευγαριού ή και όσων αναζητούν νέες περιπέτειες και ερωτικά ειδύλλια.

[mc4wp_form id="278"]