Ο Jackson Pollock (28 Ιανουαρίου 1912 – 11 Αυγούστου 1956), ήταν Αμερικανός ζωγράφος με επιρροή και μια σημαντική προσωπικότητα του αφηρημένου εξπρεσιονιστικού κινήματος. Θεωρήθηκε ένας ως επί το πλείστον απομονωμένος καλλιτέχνης. Είχε μια ασταθή προσωπικότητα και πάλεψε με τον αλκοολισμό για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Στις προσπάθειες να καταπολεμήσει τον αλκοολισμό του, από το 1938 έως το 1941 ο καλλιτέχνης υποβλήθηκε σε ψυχοθεραπεία Γιουνγκ με τον Dr. Joseph Henderson και αργότερα με τη Dr. Violet Staub de Laszlo το 1941-1942.

Ο Dr. Henderson ήταν ένας εκλεκτικός που βασίστηκε στο φάσμα της ψυχαναλυτικής θεωρίας, συμπεριλαμβανομένων των Φρόιντ και Γιουνγκ. Ο Henderson πήρε την απόφαση να τον απασχολήσει μέσα από την τέχνη του και έβαλε τον Pollock να κάνει σχέδια, κάτι που οδήγησε στην εμφάνιση πολλών γιουνγκιανών εννοιών στους πίνακές του. Πρόσφατα διατυπώθηκε η υπόθεση ότι ο Pollock μπορεί να είχε διπολική διαταραχή.

Το 1945 παντρεύτηκε την καλλιτέχνιδα Lee Krasner, η οποία αποτέλεσε σημαντική επιρροή στην καριέρα του και στην κληρονομιά του. Ο Pollock πέθανε σε ηλικία 44 ετών σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα εξαιτίας αλκοόλ. Τον Δεκέμβριο του 1956, τιμήθηκε με μια αναδρομική έκθεση μνήμης από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) στη Νέα Υόρκη και μια μεγαλύτερη πιο ολοκληρωμένη έκθεση εκεί το 1967.

Ας δούμε και μερικά πράγματα για τη ζωή του, που δεν είναι και τόσο γνωστά:

1) Το αρχικό του μικρό όνομα ήταν Paul.

2) Ο Pollock είχε κάποτε μια δουλειά να καθαρίζει αγάλματα για το Γραφείο Αρωγής Έκτακτης Ανάγκης. Εργάστηκε επίσης για λίγο ως θυρωρός με τον αδερφό του, Sanford, σε ένα παιδικό σχολείο όπου δίδασκε ο μεγαλύτερος αδερφός τους, ο Charles.

3) Δεν ήταν πολύ καλός μαθητής στο σχολείο. Αποβλήθηκε από δύο λύκεια και το 1930 αποφάσισε να ζήσει με τον αδελφό του στη Νέα Υόρκη.

4) Κάποτε γκρέμισε έναν τοίχο για να κάνει ένα δωμάτιο αρκετά μεγάλο έναν καμβά 20 ποδιών.

5) Το καλοκαίρι του 1938, έπαθε νευρικό κλονισμό, που τον άφησε σε μονάδα ψυχιατρικής φροντίδας για μερικούς μήνες.

6) Στα τέλη της δεκαετίας του 1930, γέμισε αρκετά σημειωματάρια με σκίτσα της Guernica του Picasso.

7) Το 1941 κηρύχθηκε ακατάλληλος για στρατιωτική θητεία.

8) Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930, έκλεβε περιστασιακά τρόφιμα και βενζίνη λόγω της δεινής οικονομικής του κατάστασης.

9) Όταν ο πατέρας του Pollock LeRoy, πέθανε στις 6 Μαρτίου 1933, ο Pollock δεν είχε αρκετά χρήματα για να επιστρέψει στο σπίτι για την κηδεία.

10) Για ένα καλοκαίρι, ο Pollock εργάστηκε ως ξυλοκόπος στο Big Pines της Καλιφόρνια.

11) Το 2006, ο Νο. 5, ένας πίνακας που ζωγράφισε το 1948 έγινε ο πιο ακριβός πίνακας στον κόσμο, όταν πουλήθηκε για 140 εκατομμύρια δολάρια.

12) Το 1947, έκανε αίτηση για υποτροφία από το Ίδρυμα Guggenheim, αλλά απορρίφθηκε.

13) Σταμάτησε να ονομάζει τους πίνακές του (αντ’ αυτού δίνοντάς τους αριθμούς) επειδή δεν ήθελε οι άνθρωποι να αναζητήσουν ένα θέμα ή ένα νόημα στην τέχνη του. Αντίθετα, ήθελε να εκτιμούν τον πίνακα για αυτό που ήταν.

14) Ο πρώτος από τους πίνακες του Pollock που αποκτήθηκε από ένα μουσείο ήταν το The She-Wolf, που αγοράστηκε από το MoMA για 650 $ στις 2 Μαΐου 1944. Ο Pollock είπε για τον πίνακα: «Ο She-Wolf εμφανίστηκε επειδή έπρεπε να τον ζωγραφίσω. Οποιαδήποτε προσπάθεια εκ μέρους μου να πω κάτι για αυτό, να προσπαθήσω να εξηγήσω το ανεξήγητο, θα μπορούσε μόνο να το καταστρέψει».

Πηγή: Jackson Pollock

[mc4wp_form id="278"]