Είκοσι μίλια από τη γενέτειρα του γκολφ βρίσκεται ένα διαφορετικό είδος αθλητικού προσκυνήματος – το παλαιότερο γήπεδο τένις στον κόσμο.

Αλλά αυτό δεν είναι το Wimbledon. Τα 50 ενεργά μέλη του Falkland Palace Royal Tennis Club παίζουν μια μορφή του αθλήματος που χαρακτηρίζεται ως «πραγματικό» τένις με βάση το γεγονός ότι προηγείται του τένις επί χόρτου για περισσότερα από 300 χρόνια.

Φωλιασμένο κοντά στους γραφικούς λόφους Lomond, μόλις μισή ώρα με το αυτοκίνητο από το St. Andrews, η αυλή του Falkland Palace χτίστηκε το 1539 από τον βασιλιά James V της Σκωτίας. Το «πραγματικό» τένις παίζεται σε ένα σκληρό γήπεδο που περιβάλλεται από τέσσερις τοίχους. Έγινε δημοφιλές στους ευγενείς σε όλη την Ευρώπη τον 15ο αιώνα και περιλαμβάνει τη χρήση πολύπλοκων σημάνσεων σε τοίχους και δάπεδα για τον υπολογισμό των βαθμολογιών.

Τα μέλη επιθυμούν να προσκαλέσουν τους επισκέπτες να το δοκιμάσουν, καθώς πιστεύουν ότι διατηρούν ζωντανή μια παράδοση αιώνων.

Το μέλος του συλλόγου Kevin Gilbert μυήθηκε στο άθλημα ενώ ζούσε στην Αυστραλία, όπου βρίσκονται μερικά από τα 50 εναπομείναντα γήπεδα. Αφού αποσύρθηκε στη Σκωτία, αναζήτησε άλλο μέρος για να παίξει το παιχνίδι, καθώς τα μισά από όλα τα πραγματικά γήπεδα τένις στον κόσμο βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Παίζεται πολύ διαφορετικά από το τένις επί χόρτου, που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα», είπε ο Κέβιν στο βρετανικό ειδησεογραφικό μέσο SWNS. «Το παιχνίδι περιλαμβάνει το χτύπημα της μπάλας από μια οροφή ρετιρέ, και επιτρέπεται να τη χτυπήσεις στους τοίχους, και υπάρχουν άλλες ιδιορρυθμίες του παιχνιδιού που μπορούν να σου δώσουν πόντους. Έχουμε περίπου 40 μέλη από τη Σκωτία και έχουμε και άλλα που έρχονται και παίζουν μια φορά στις τόσες. Το παλάτι μάς επιτρέπει να χρησιμοποιούμε το γήπεδο και οι επισκέπτες του φτάνουν μερικές φορές κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που κάνουμε – μπορούν να μας δουν να παίζουμε και συχνά τους προσκαλούμε να συμμετάσχουν».

«Μας αρέσει να παρέχουμε την ευκαιρία να μας επισκεφτούν και να παίξουμε στο γήπεδο», πρόσθεσε. Το σύγχρονο τένις, ή τένις επί χόρτου, δημιουργήθηκε για να επιτρέπει στον μέσο άνθρωπο να συμμετέχει στο παιχνίδι χωρίς να χρειάζεται ένα ειδικά σχεδιασμένο γήπεδο, αλλά οι λάτρεις του πραγματικού τένις λένε ότι εκτιμούν την ευκαιρία να παίξουν το παιχνίδι όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.

«Εκείνες τις μέρες, μόνο οι προνομιούχοι και η ανώτερη τάξη μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά να παίξουν σε αυτά τα γήπεδα», είπε ο Gilbert. «Όταν εφευρέθηκε το τένις επί χόρτου στα μέσα του 19ου αιώνα, ένας δημοσιογράφος λέγεται ότι επινόησε τον όρο «πραγματικό τένις» για να αναφερθεί στο αρχικό παιχνίδι».

Το παλάτι Falkland, όπου το γήπεδο είναι απλώς ένα μέρος της μεγάλης έκτασης, υποστηρίζεται και διατηρείται από το National Trust of Scotland, αλλά ο σύλλογος ελπίζει να συγκεντρώσει χρήματα για να συνεισφέρει στη συντήρηση και τις αναβαθμίσεις ως μέρος των εορτασμών για την 50ή επέτειο του επόμενου έτους.

Το παλάτι υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες ετησίως και κάποιοι θα στείλουν email ή θα επικοινωνήσουν εκ των προτέρων για να δουν αν μπορούν να έχουν λίγο χρόνο «πραγματικού τένις» στο γήπεδο.

Πηγή: Good News Network

[mc4wp_form id="278"]