Υπάρχει, στις μέρες μας, κάποιος άγραφος κώδικας συμπεριφοράς, τον οποίο θα έπρεπε να τηρούν οι σημερινοί άνδρες; Το θέμα προκαλεί συχνά αντιπαραθέσεις, που έχουν να κάνουν αναζήτηση της ταυτότητας του σύγχρονου άνδρα. Σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, οι κανόνες προσφέρουν μια αίσθηση σταθερότητας και κατεύθυνσης κι αυτό διότι κάποιες αξίες παραμένουν διαχρονικές. Ανεξάρτητα από το φύλο, διαμορφώνουν τις αλληλεπιδράσεις μας και τις προσδοκίες μας από τους άλλους. Ας δούμε κάποιους άγραφους κανόνες που, αν και συχνά αφηρημένοι, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ζωή των ανδρών κι όχι μόνο.

1. Μη δίνεις το χέρι ενώ είσαι καθιστός. Το να σηκωθείς για να κάνεις χειραψία δείχνει τον σεβασμό και το ειλικρινές ενδιαφέρον για το άλλο άτομο.

2. Προστάτευε όσους είναι πίσω σου και σεβάσου όσους έχεις δίπλα σου. Τηρώντας αυτόν τον κανόνα δείχνεις ότι νοιάζεσαι και δεν αγνοείς τους άλλους είτε αυτοί είναι οι σύντροφοί σου είτε η οικογένειά σου, τα παιδιά ή οι φίλοι σου. Ο σεβασμός σε όσους έχεις δίπλα σημαίνει αναγνώριση της ισότητας και της αξίας των συνομηλίκων σου.

3. Μην κριτικάρεις το φαγητό που σου προσφέρεται, όταν είσαι καλεσμένος. Η εκδήλωση ευγνωμοσύνης και σεβασμού για την φιλοξενία είναι απαραίτητη. Η κριτική στο φαγητό είναι ασέβεια κι αγνωμοσύνη, ειδικά, όταν κάποιος έχει καταβάλει προσπάθεια για να σε ευχαριστήσει.

4. Μην σπεύδεις να φας το τελευταίο κομμάτι από ένα πιάτο σε ένα γεύμα, που δεν το πληρώνεις εσύ. Αυτός ο κανόνας δείχνει σεβασμό προς τους άλλους και ιδιαίτερα σε εκείνους, που σε κερνάνε. Επίσης, δεν αδειάζεις ποτέ ένα μπουκάλι στο ποτήρι σου πριν προτείνεις να γεμίσεις το ποτήρι κάποιου άλλου.

5. Μην κάνεις ποτέ εσύ την πρώτη προσφορά σε μια διαπραγμάτευση. Το να αφήσεις στον άλλο να κάνει την πρώτη προσφορά, σού δίνει στρατηγικά πλεονεκτήματα είτε αυτό πρόκειται για μία αγορά είτε για έναν μισθό σε μία νέα δουλειά. Σου δίνει μια εικόνα για τις προσδοκίες του και μπορεί να σε βοηθήσει να διαπραγματευτείς καλύτερους όρους.

6. Μην κλέβεις τη δόξα για κάτι που δεν το έχεις κάνει εσύ. Η αναγνώριση των προσπαθειών των άλλων και ιδιαίτερα των υφισταμένων σου είναι κρίσιμη. Το να παίρνεις αδικαιολόγητα «μπράβο» υπονομεύει την εμπιστοσύνη των άλλων στο πρόσωπό σου και βλάπτει την αξιοπιστία σου.

7. Ανάλαβε την ευθύνη για τα λάθη σου κι αναγνώρισε τις επιτυχίες των άλλων. Το να παραδεχόμαστε τα λάθη μας και να αναγνωρίζουμε τις συνεισφορές των άλλων χτίζει σεβασμό και εμπιστοσύνη. Δείχνει ωριμότητα και ηγεσία.

8. Μην πηγαίνεις κάπου, αν δεν είσαι καλεσμένος. Ο σεβασμός αυτού του κανόνα είναι ένδειξη καλής κοινωνικής συμπεριφοράς, πέρα από το ότι έτσι αποφεύγεις να προκαλέσεις αμηχανία στον οικοδεσπότη.

9. Πάντα να στοχεύεις ψηλά ή όπως λένε στο… χωριό μας: Think Big. Αυτός ο κανόνας, ο κάπως αφηρημένος στην διατύπωσή του, υπονοεί ότι πρέπει να επιδιώκεις την αριστεία και την ακρίβεια στις προσπάθειές σου. Προσπάθησε για το καλύτερο, αλλά κράτα το όμως για τον εαυτό σου. Δεν χρειάζεται να κοκορεύεσαι για κάτι πριν το κάνεις.

10. Μην παρακαλάς για μια σχέση. Πολύ περισσότερο, μην εκβιάζεις μία σχέση όταν συναντάς άρνηση. Δεν ζητιανεύουμε ούτε τη φιλία ούτε την αγάπη. Ο αυτοσεβασμός και η αξιοπρέπεια είναι σημαντικά. Η απελπισία μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές καταστάσεις, τραύματα στην αυτοεκτίμησή σου και υποτίμηση της αξίας σου.

11. Να φροντίζεις την εμφάνισή σου ανεξάρτητα από την περίσταση. Η περιποίηση -π.χ. το να είσαι πάντα φρεσκοξυρισμένος- και το κατάλληλο ντύσιμο δείχνουν σεβασμό για τον εαυτό σου και τους άλλους. Αυξάνει επίσης την αυτοπεποίθηση και δημιουργεί μια θετική εντύπωση.

12. Να έχεις πάντοτε μετρητά επάνω σου. Το να είσαι προετοιμασμένος για διάφορες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων περιστατικών, όπως το να μην δουλεύει το POS σε ένα κατάστημα ή να πρέπει να πληρώσεις ένα πολύ μικρό χρηματικό ποσό, είναι πρακτικό. Δείχνει προνοητικότητα και ευθύνη.

13. Μάθε να ακούς με προσοχή, μη διακόπτεις κι έχε πάντοτε επαφή με τα μάτια. Η ενεργητική ακρόαση και η μη λεκτική συμμετοχή χωρίς να διακόπτεις κάθε λίγο και λιγάκι τον άλλον είναι κρίσιμες για την αποτελεσματική επικοινωνία. Δείχνουν ότι σέβεσαι και εκτιμάς τον συνομιλητή σου.

14. Δείξε αυτοσυγκράτηση, όταν θυμώνεις ανεξάρτητα από το αν «βράζεις» μέσα σου. Ο θυμός είναι σπατάλη ενέργειας. Η διαχείριση του θυμού και η διατήρηση της ψυχραιμίας είναι ζωτικής σημασίας για τη λήψη ορθολογικών αποφάσεων. Αποτρέπει τα επώδυνα λάθη, για τα οποία μπορεί να μετανιώσεις αργότερα και δημιουργεί ένα πιο θετικό περιβάλλον.

15. Είτε πρόκειται για δείπνο, έξοδο για ποτό ή και τα δύο, απόφυγε να τοποθετήσεις το τηλέφωνό σου στο τραπέζι ή στον πάγκο του μπαρ. Εκτός αν είσαι γιατρός σε εφημερία. Η προτεραιότητα στις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις έναντι των ψηφιακών αποσπάσεων δείχνει σεβασμό και προσοχή σε εκείνον/η που είναι μαζί σου.

16. Μην κάνεις «φιγούρα» και «μαγκιές» με το αλκοόλ. Η διατήρηση μιας νηφάλιας εικόνας είναι σημαντική. Το «ποζάρισμα» και οι «κόντρες» με αλκοόλ δείχνουν απερισκεψία κι ελαφρότητα που μπορεί να φτάσουν να έχουν εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες. Κανείς δεν πρόκειται να σε παρεξηγήσει αν πιεις μόνο δύο ποτά και να συνεχίσεις τη βραδιά σου με παγωμένο νεράκι.

17. Η σωστή χρήση των λέξεων και εκφράσεων θα σε πάει μακριά στη ζωή. Άφησε τις χυδαίες εκφράσεις και το χοντροκομμένο «χιούμορ» για τους προέφηβους και τους λιγότερο μορφωμένους. Οι σωστές επικοινωνιακές δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένης της σωστής χρήσης της γλώσσας, ενισχύουν την αξιοπιστία, τον επαγγελματισμό σου, αλλά και την γοητεία σου. Η αποφυγή των χυδαίων εκφράσεων δείχνει κοινωνική μόρφωση, σεβασμό και ωριμότητα.

18. Μάθε να ρωτάς περισσότερο παρά να απαντάς. Το να δείχνεις ενδιαφέρον για τους άλλους κάνοντας ερωτήσεις ενισχύει τις μεταξύ σας σχέσεις και την κατανόηση. Δείχνει, επίσης, ταπεινότητα και προθυμία να μάθεις. Αλλά ακόμη και σε μία διαπραγμάτευση είναι πάντοτε καλύτερο «να αγοράζεις» (πληροφορίες) παρά «να πουλάς» (εξυπνάδες).

19. Μπορείς να πεις πολλά για ένα άτομο που χαμογελάει, γι’ αυτό να χαμογελάς εγκάρδια και με ειλικρίνεια. Ένα ειλικρινές χαμόγελο αντανακλά αυτοπεποίθηση. Συχνά, είναι η πρώτη εντύπωση που αφήνεις στους άλλους, οπότε είναι σημαντικό να το κάνεις σωστά αλλά και χωρίς υπερβολές.

20. Μίλα ειλικρινά. Πες άμεσα και χωρίς υπεκφυγές αυτό που εννοείς. Η ειλικρίνεια χτίζει εμπιστοσύνη και δείχνει ακεραιότητα, σταθερότητα χαρακτήρα, συνέπεια και αμοιβαίο σεβασμό. Το να μιλάς ειλικρινά σημαίνει, επίσης, να ισορροπείς την αλήθεια με την ενσυναίσθηση, τον αυθορμητισμό με τη διακριτικότητα, την αμεσότητα με την στοχαστικότητα, εξασφαλίζοντας ότι τα λόγια σου θα γίνουν σεβαστά από τους άλλους.

    [mc4wp_form id="278"]