Τα ροδάκινα υπερηφανεύονται για έναν σπάνιο συνδυασμό—είναι χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά και την ίδια ώρα πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Φυσικά είναι πολύ νόστιμα και γι’ αυτό εμφανίζονται αρκετά συχνά σε επιδόρπια. Παρέχουν επίσης διάφορα οφέλη για την υγεία. Ας τα δούμε.

Πρόληψη ασθενειών

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και ορισμένους τύπους καρκίνου. Τα ροδάκινα είναι ένα φρούτο που βοηθά στην καταπολέμηση αυτών των προβλημάτων υγείας.

Για παράδειγμα, τα αντιοξειδωτικά στα ροδάκινα μπορεί να προστατεύουν από τη ζημιά από τις ελεύθερες ρίζες (επιβλαβή μόρια που επηρεάζουν τα κύτταρα) που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Ένα από αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι η βιταμίνη C, την οποία χρειάζεται επίσης το σώμα για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Η βιταμίνη Α είναι ένα άλλο αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα ροδάκινα και βοηθά επίσης το ανοσοποιητικό σας σύστημα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Τα ροδάκινα περιέχουν επίσης τα μέταλλα σίδηρο και ψευδάργυρο, τα οποία ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Υγεία της καρδιάς

Τα ροδάκινα είναι μια καλή πηγή καλίου, το οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί για να ρυθμίσει τον καρδιακό σας ρυθμό και την αρτηριακή σας πίεση. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης, επιτρέποντας στο σώμα να απαλλαγεί από την περίσσεια νατρίου και χαλαρώνοντας την ένταση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας.

Τα ροδάκινα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Πεπτική υγεία

Εκτός από την αντιοξειδωτική προστασία και τα οφέλη του καλίου, τα ροδάκινα περιέχουν επίσης φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι κυρίως γνωστές ότι βοηθούν το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργεί και το σώμα σας να διατηρεί ένα υγιές βάρος.

Υγιή μάτια, δέρμα και ανοσοποιητικό σύστημα

Τα ροδάκινα περιέχουν μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι καλά για τα μάτια σας. Παραδείγματα περιλαμβάνουν βιταμίνες Α, C και Ε, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, χαλκό και ψευδάργυρο.

Η βιταμίνη Α στα ροδάκινα είναι το κλειδί για την υγεία του δέρματος, καθώς υποστηρίζει τη συνεχή διαδικασία αντικατάστασης των παλαιών κυττάρων του δέρματος με νέα, υγιή κύτταρα. Βοηθά επίσης στην προστασία του δέρματός σας από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες. Τα ροδάκινα είναι μια καλή πηγή βιταμινών C και K, τις οποίες το σώμα σας χρησιμοποιεί για την επούλωση των πληγών. Η βιταμίνη Ε ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και βοηθά τα μάτια και το δέρμα σας να παραμείνουν υγιή. Μικρές ποσότητες ψευδαργύρου βοηθούν επίσης στην πήξη του αίματος και στη λειτουργία του θυρεοειδούς σας, εκτός από το ότι βοηθούν την όρασή σας. Ο χαλκός βοηθά τα οστά και τα δόντια σας να αναπτυχθούν, προστατεύει τα κύτταρα σας από βλάβες και βοηθά το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Πρόληψη του καρκίνου

Τα ροδάκινα είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών. Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση φλούδας ροδάκινου προσφέρει το υψηλότερο επίπεδο αντικαρκινικών φυτοχημικών, τα οποία είναι θρεπτικά συστατικά των φυτών σημαντικά για τη διατροφή του ανθρώπου. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Προστασία από βλάβες από το κάπνισμα

Η νικοτίνη προκαλεί βλάβη στους ιστούς και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, πνευμονικές παθήσεις και καρκίνο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος ροδάκινου λευκής σάρκας θα μπορούσε να μειώσει την οξειδωτική βλάβη σε αυτά τα όργανα. Το εκχύλισμα λευκοσαρκωμένου ροδάκινου μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό της νικοτίνης και την απέκκριση από το σώμα των καπνιστών.

Αντιφλεγμονώδη οφέλη

Τα ροδάκινα περιέχουν καροτενοειδή, τα οποία είναι φυτικές χρωστικές που δρουν ως αντιοξειδωτικά στον οργανισμό. Τα καροτενοειδή μειώνουν τους κινδύνους καρκίνου, οφθαλμικών παθήσεων και αθηροσκλήρωσης παρέχοντας στον οργανισμό διάφορα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών και τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι φλούδες ροδάκινου περιέχουν τα υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών, γεγονός που δείχνει ότι είναι καλύτερο να καταναλώνετε σκευάσματα που παρασκευάζονται από τη φλούδα.

Διαχείριση της παχυσαρκίας

Το τσάι από άνθη ροδακινιάς χρησιμοποιείται σε διάφορες καλλιέργειες για απώλεια βάρους. Μια μελέτη έδειξε ότι τα φυτοχημικά των ανθέων ροδακινιάς είχαν αποτελέσματα κατά της παχυσαρκίας σε εργαστηριακά ποντίκια. Τα ποντίκια τράφηκαν με νερό ροδακινιάς για 8 εβδομάδες και έδειξαν μειωμένο σωματικό βάρος, λιγότερο κοιλιακό λίπος και χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης. Είναι άγνωστο εάν τα άνθη της ροδακινιάς έχουν την ίδια επίδραση σε άτομα με παχυσαρκία.

Πηγή: WebMD

[mc4wp_form id="278"]