Το daycation είναι μια ημέρα περιποίησης του εαυτού σας μακριά από τη δουλειά και άλλες υποχρεώσεις. Είναι μια μέρα που μπορείτε να περάσετε με την οικογένειά σας, τους φίλους, τα αγαπημένα σας πρόσωπα, το κατοικίδιο ή ίσως απλά μόνοι σας.

Η ιδέα του daycation πρωτοεμφανίστηκε στην Αμερική το 2008, στην καρδιά της οικονομικής κρίσης. Πολλά νοικοκυριά υποχρεώθηκαν να περικόψουν τις δαπάνες τους, γεγονός που με τη σειρά του περιόρισε την ικανότητά τους να κάνουν διακοπές. Πολλοί άνθρωποι άρχισαν να (ξανα)ανακαλύπτουν το πιο κοντινό τους περιβάλλον, επειδή δεν είχαν αρκετά χρήματα για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Η ημερήσια εκδρομή είναι μάλλον ένας βιώσιμος τρόπος για να περάσετε χρόνο μακριά από το σπίτι. Είναι συνώνυμο με λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, εξοικονόμηση και αποφυγή να συμβάλετε στο απόλυτο χάος που υπάρχει σε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στη γη.

Ας δούμε τα οφέλη μιας ημερήσιας εκδρομής:

  • Η ημερήσια εκδρομή ανακουφίζει από το άγχος που συνεπάγεται ο προγραμματισμός ενός ταξιδιού, όπως η επιλογή ξενοδοχείων και η συσκευασία πολλών αποσκευών γεμάτη με ρούχα που δεν φοριούνται συχνά.
  • Σας επιτρέπει να κάνετε πράγματα που διαφορετικά δεν θα μπορούσατε, λόγω του ταραχώδους προγράμματός σας όλο το χρόνο.
  • Οι ημερήσιες διακοπές ωφελούν επίσης την τοπική οικονομία. Οι ημερήσιες διακοπές είναι μια εξαιρετική στιγμή για να εξερευνήσετε τη γειτονιά ή να περάσετε μια χαλαρωτική μέρα σε ένα κοντινό ξενοδοχείο.
  • Ένα άλλο πιθανό όφελος μιας ημερήσιας εκδρομής είναι η ανακάλυψη ή η εκ νέου ανακάλυψη της ομορφιάς της πόλης ή της περιοχής σας, την οποία συχνά παραβλέπουμε λόγω του άγχους και της επιρροής της συνήθειας.
  • Η ημερήσια εκδρομή σας διδάσκει επίσης να εκτιμάτε τη στιγμή όπως είναι.

Ας δούμε και μερικές ιδέες εκμετάλλευσης μιας ελεύθερης ημέρας.

Ίσως λαχταράτε ένα ήρεμο καταφύγιο όπου μπορείτε να διαβάσετε το τελευταίο βιβλίο που αγοράσατε, χαλαρώνοντας σε μια ζεστή μπανιέρα σε ένα ξενοδοχείο με ένα απολαυστικό ποτήρι αφρώδους κρασιού. Ίσως μπορείτε ακόμη και να περιποιηθείτε τον εαυτό σας σε ένα πολυτελές χαλαρωτικό σπα. Ή ίσως να είναι μια μέρα για να μην κάνετε απολύτως τίποτα και να ξαπλώνετε όλη μέρα σε ένα άνετο κρεβάτι ξενοδοχείου με μάσκα προσώπου και την αγαπημένη σας μουσική να παίζει ή την αγαπημένη σας ταινία στην τηλεόραση.

Από την άλλη, μπορεί να είστε πολυάσχολος γονιός, υπεύθυνος για τα πάντα ενώ ταυτόχρονα κάνετε ταχυδακτυλουργίες με διάφορες δουλειές και ένα μικρό παιδί. Πάρτε τα αγαπημένα φουσκωτά των παιδιών σας και μπείτε στο αυτοκίνητο για μια ημερήσια εκδρομή σε μια πισίνα ή κοντά στην παραλία και περάστε λίγο ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας πίνοντας το αγαπημένο σας κοκτέιλ ενώ παρακολουθείτε τα παιδιά σας να παίζουν στην πισίνα. Και ως επιπλέον, μπορείτε να μπείτε σε μια μπανιέρα με ζεστό νερό αργότερα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για να χαλαρώσετε ενώ πλένεστε.

Μπορεί ακόμα να θέλετε να κουτσομπολέψετε με έναν παλιό σας φίλο που δεν έχετε δει για πολύ καιρό. Ορίστε το σημάδι που περιμένατε για να πάτε να κλείσετε ένα άνετο ξενοδοχείο, να πηδήξετε στο άνετο κρεβάτι, να παραγγείλετε λαχταριστό φαγητό και κρασί στο δωμάτιο και να περάσετε μια ημέρα με τον φίλο σας βλέποντας την αγαπημένη σας ταινία ή παίζοντας ένα παιχνίδι ή απλώς χαλαρώνοντας στο κρεβάτι ενώ αναπολείτε τις παλιές καλές εποχές.

Μπορεί να θέλετε να περάσετε λίγο περισσότερο ποιοτικό χρόνο με το αγαπημένο σας πρόσωπο και να είστε απασχολημένοι τον τελευταίο καιρό με το χαοτικό πρόγραμμα εργασίας που ακολουθείτε. Προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον αγαπημένο σας σε ένα κοντινό ξενοδοχείο και κλείστε ένα σπα, περάστε μια μέρα στην πισίνα ή αγκαλιά με τα σεντόνια όλη την ημέρα παρακολουθώντας την αγαπημένη σας ταινία και τρώγοντας το αγαπημένο σας φαγητό από την υπηρεσία δωματίου.

Ακόμα και αν δεν καταφέρετε να πάτε τις πολυήμερες διακοπές που ονειρεύεστε όλο το καλοκαίρι γιατί τα πάντα είναι πανάκριβα πια, εκμεταλλευτείτε τις λίγες μέρες που έχετε και κάντε μονοήμερες κοντινές εκδρομές ακόμα και μόνοι σας. Θα το δείτε ότι θα γεμίσετε από απόλαυση!

[mc4wp_form id="278"]