Δεν είναι σε πανηγύρι χωριού. Δεν είναι σε βουνό, ούτε σε θάλασσα. Την καλύτερη κατσικομακαρονάδα την έφαγα στο εστιατόριο Agora στους Αμπελόκηπους, ένα μαγαζί που αγαπά και τιμά τις τοπικές κουζίνες της Ελλάδας, προσφέροντας μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες. Παρόλα αυτά, ξαφνιάστηκα όταν διάβασα αυτό το πιάτο στον κατάλογο κι εννοείται το παρήγγειλα. Εννοείται, επίσης, ότι από τότε το παραγγέλνω κάθε, μα κάθε φορά που πηγαίνω εκεί για φαγητό.

Κατσικομακαρονάδα, η παραδοσιακή

Η κατσικομακαρονάδα είναι ένα παραδοσιακό πιάτο, με βαθιές ρίζες στην ελληνική επαρχία και ιδιαίτερα στα νησιά και τα ορεινά χωριά. Αν είστε τυχεροί, θα το δοκιμάσετε σε πανηγύρια της Ικαρίας, της Νάξου, της Καρπάθου, της Αμοργού και της Σάμου, φτιαγμένο με αγάπη από τις ντόπιες νοικοκυρές. Και, να ξέρεις, μόνο έτσι μαγειρεύεται η νόστιμη κατσικομακαρονάδα: με αγάπη, μεράκι και τέχνη. Να διαλέξεις το πιο τρυφερό κατσικίσιο κρέας, να το φέρεις γύρες στην κατσαρόλα, να το σβήσεις με κρασί, να το βράσεις σε σιγανή φωτιά μαζί λίγο πελτέ, αλατοπίπερο και θυμάρι μέχρι να μελώσει. Και μετά, μέσα σε αυτή τη θεϊκή σάλτσα, να βράσεις τα ζυμαρικά και να το σερβίρεις με ένα καλό κεφαλοτύρι.

Μια τέτοια κατσικομακαρονάδα δοκίμασα, που λες, στο Agora κι έστειλα συγχαρητήρια στον σεφ, αλλά και στον ιδιοκτήτη του εστιατορίου, τον Χρήστο Κουτσούμπα, που έχει το μεράκι να βρίσκει παραδοσιακά υλικά και γεύσεις από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και να τις φέρνει στο μαγαζί του. Για παράδειγμα, στο Agora, μπορείς να δοκιμάσεις την πρώτη ελληνική παρμεζάνα με 24 μήνες παλαίωση, από το Μέτσοβο. «Μόλις ανακάλυψα ένα μικρό τυροκομείο στην Σκόπελο που φτιάχνει μια φανταστική πρόβεια γραβιέρα με 48 μήνες ωρίμανση. Είχε μόνο τέσσερα κεφάλια και τα πήρα όλα – όποιος προλάβει», μου λέει ο Χρήστος μιλώντας για την αγάπη του να ανακαλύπτει σπάνια τυριά και γεύσεις.

Στο comfort food δεν μετράμε θερμίδες, μετράμε συναισθήματα

Ένα πιάτο που σου ξυπνά θετικά συναισθήματα, που σε ηρεμεί, σε μαλακώνει, διώχνει την κούραση της ημέρας, σε ταξιδεύει σε έναν τόπο ασφάλειας και χαράς είναι ο ορισμός του comfort food. Όσο γράφω και σκέφτομαι, συνειδητοποιώ ότι οι λόγοι που για μένα η κατσικομακαρονάδα λειτουργεί ως comfort food έρχονται από το παρελθόν μου. Με καταγωγή από το Αγρίνιο, στην οικογένεια της μαμάς μου, το κατσικάκι ήταν πάντα το «καλό» φαγητό των γιορτών. Βάλε και την αγάπη της μητέρας μου για τα μακαρόνια, που τα λατρεύαμε κι εμείς τα παιδιά και τα ζητούσαμε πολλές φορές την εβδομάδα, και είναι ξεκάθαρο γιατί το φαγητό αυτό μίλησε στην καρδιά μου.

«Το φαγητό μπορεί να προκαλέσει θετικά συναισθήματα και να μας επαναφέρει σε στιγμές χαράς και ασφάλειας. Η γεύση και η μυρωδιά των αγαπημένων μας πιάτων μπορούν να μας μεταφέρουν σε ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μας και να μειώσουν το άγχος», εξηγεί η Αμερικανίδα ψυχολόγος Dr. SusanAlbers. «Τα φαγητά που λειτουργούν για τον καθέναν ως comfort food συχνά συνδέονται με ευχάριστες παιδικές αναμνήσεις και οικογενειακές στιγμές, δημιουργώντας ένα αίσθημα νοσταλγίας και θαλπωρής», συμπληρώνει στο ίδιο μήκος κύματος ο Dr. Brian Wansink, διάσημος ψυχολόγος και ερευνητής διατροφικής συμπεριφοράς και συμφωνώ απόλυτα μαζί του.

Ίσως όλα αυτά εξηγούν το γιατί απολαμβάνω με κλειστά μάτια το διάσημο παγωτό λουκούμι που εδώ και 27 χρόνια φτιάχνουν στην κουζίνα και κλείνει κάθε φορά το γεύμα μου στο Agora: όταν ήμουν μικρή, η αγαπημένη μου γιαγιά είχε πάντα λουκουμάκια τριαντάφυλλο στο κομοδίνο. Έτρωγε ένα κάθε φορά που έπαιρνε τα φάρμακά της -της γλύκαιναν την πίκρα- και φυσικά κερνούσε λουκουμάκια όλα της τα εγγόνια.

Επιστρέφοντας στην κατσικομακαρονάδα, θα πω ότι δεν είναι απλά ένα πιάτο: είναι μια γαστρονομική γέφυρα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν, τις παραδόσεις με την καινοτομία, και τις διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας με την καρδιά της Αθήνας – και με τη δική μου καρδιά.

Κι αν σκέφτεσαι τις θερμίδες και τα λιπαρά του πιάτου αυτού, θα πω κάτι τελευταίο, που το υπογράφω ως χρόνια δημοσιογράφος wellness και υγείας. Τα φαγητά που κάνουν καλό στην ψυχή μας, κάνουν καλό και στο σώμα μας. Αρκεί να τα απολαμβάνουμε με μέτρο και σύνεση – όπως τα πάντα στη ζωή.

[mc4wp_form id="278"]