Η Sinéad O’Dwyer έκανε το ντεμπούτο της στην Κοπεγχάγη την Τετάρτη (07/08), φέρνοντας μαζί της μια συνεχή δέσμευση για ποικιλομορφία της εβδομάδας μόδας στο Opera Park της πόλης.

Όπως και με τις προηγούμενες επιδείξεις της στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, οι οποίες οδήγησαν στην πασαρέλα παχύσαρκους κι άτομα με αναπηρία με τις δημιουργίες της που αποκαλύπτουν το σώμα, η Ιρλανδή σχεδιάστρια συνεργάστηκε με μια σειρά ανθρώπων για να δημιουργήσει μια προσβάσιμη πασαρέλα.

Αυτό περιελάμβανε την προώθηση της Mahalia Handley, υπέρμαχου της δυσμορφικής διαταραχής του σώματος και του PCOS (σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών) κι ενός τυφλού μοντέλου, της Lucy Edwards, και του σκύλου-οδηγού της, της Miss Molly, στην τσιμεντένια πασαρέλα.

«Αυτή είναι μια στιγμή ορόσημο, επειδή δεν είμαι μόνο το πρώτο τυφλό μοντέλο που περπατάει στην Εβδομάδα Μόδας της Κοπεγχάγης, αλλά και η πρώτη σύμβουλος στην πρώτη απτική πασαρέλα σε συνεργασία με την υπέροχη ομάδα Hair and Care», δήλωσε η Edwards στο Dazed. «Η δουλειά μας δεν θα σταματήσει εδώ». Η Edwards ήταν, επίσης, το πρώτο τυφλό άτομο, που περπάτησε για ένα brand του Λονδίνου.

Η Edwards λέει ότι βρίσκεται σε αποστολή μαζί με την Anna Cofone, hairstylist και ιδρύτρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Hair & Care, για να αναμορφώσουν το τοπίο της βιομηχανίας μόδας κι ομορφιάς. Για την Cofone, αυτό περιλαμβάνει τον εορτασμό ενός νέου κεφαλαίου στο ταξίδι της O’Dwyer φέρνοντας μια μεταξένια, φρέσκια, αλλά κι ελεγχόμενη λάμψη στα μαλλιά της πασαρέλας, η οποία, όπως λέει, λειτούργησε καλά σε όλα τα μοντέλα.

«Όταν διαμορφώσαμε τα μαλλιά της Lucy, νιώσαμε τις υφές και τα σχήματα μαζί, ώστε η Lucy να μπορεί να φανταστεί το look», λέει. «Το να είναι η ομορφιά προσβάσιμη για όλους είναι πολύ σημαντικό για εμάς, όπως και η συνειδητοποίηση ότι αν κάποιος είναι τυφλός, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν νοιάζεται για την εμφάνισή του».

Η επίδειξη της O’Dwyer στην Κοπεγχάγη προσκάλεσε επίσης δέκα τυφλούς και καλεσμένους με χαμηλή όραση να ζήσουν την εμπειρία της επίδειξης, μοιράζοντας δείγματα από τα υφάσματα που χρησιμοποίησε στην συλλογή άνοιξη/καλοκαίρι 2025 και ηχητικές περιγραφές από την ίδια που περιέγραφαν την έμπνευσή της και λεπτομέρειες για τα μοντέλα.

Παρά την προσπάθεια για μεγαλύτερη ποικιλομορφία και συμπερίληψη σε όλο τον κόσμο της μόδας και της ομορφιάς τα τελευταία χρόνια, οι μεγάλες εκδηλώσεις εξακολουθούν να παραλείπουν συστηματικά την κοινότητα των ατόμων με αναπηρία. Υπάρχει μια ολόκληρη κοινότητα ανθρώπων που συχνά χάνουν ό,τι έχει να προσφέρει η βιομηχανία, ενώ μπορούν να εμπλακούν με αυτήν μέσω των αισθήσεών τους, λέει η Cofone.

Αφού μεγάλωσε με έναν τυφλό γονέα, καθώς ο πατέρας της είχε διαγνωστεί με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, η Cofone λέει ότι εντόπισε τα κενά στην προσβασιμότητα στην βιομηχανία από νεαρή ηλικία.

Η έλλειψη προόδου σε ολόκληρο τον κλάδο, λέει, οφείλεται ίσως κυρίως στην έλλειψη κατανόησης. Όμως, έχοντας κατά νου τους αστρονομικούς προϋπολογισμούς της πολυτελούς αγοράς, δεν υπάρχει απλά καμία δικαιολογία. Όπως απέδειξε για άλλη μια φορά το τελευταίο σόου της O’Dwyer η ομορφιά της πασαρέλας είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα, όταν όλοι μπορούν να συμμετέχουν.

Πηγή: με πληροφορίες από Dazed

[mc4wp_form id="278"]