Για κάποιους, το να είναι κανείς οικολογικός στο σεξ σημαίνει να επιλέγει λιπαντικά, sex toys, και προφυλακτικά που έχουν μικρότερο αντίκτυπο στον πλανήτη, εξηγεί η Δρ Adenike Akinsemolu, επιστήμονας περιβαλλοντικής βιωσιμότητας από την Νιγηρία. Μεγάλα εμπορικά brands και sex shops διαθέτουν πλέον φιλικούς προς το περιβάλλον καταλόγους με βιοδιασπώμενα, επαναφορτιζόμενα, φυσικά ή/και βιολογικά προϊόντα.

Επίσης, όλο και περισσότερες εταιρείες αναπτύσσουν περιβαλλοντικές πολιτικές και δεσμεύσεις για την προστασία της φύσης. Η Natural Love Company, με μηδενικές εκπομπές άνθρακα, φυτεύει ένα δέντρο για κάθε πελάτη της, δεσμεύει το 1% του τζίρου της κάθε χρόνο για να υποστηρίξει περιβαλλοντικά έργα, χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποφεύγει τις πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης.

Επιλέξτε φυσικά λιπαντικά για πράσινο σεξ

Μπορεί να υπάρχει και η φυσική λίπανση στο ανθρώπινο σώμα, ωστόσο κάποια άτομα χρειάζονται ή επιθυμούν επιπλέον βοήθεια για τη μείωση της τριβής. Αντί για προϊόντα πετρελαίου, τεχνητά αρώματα, γεύσεις ή χρώματα, επιλέξτε λιπαντικά με βάση το νερό και γιατί όχι (εκτός από την τιμή του βέβαια) εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, λάδι καρύδας ή φυτικό λάδι.

Αναζητήστε, επίσης, στο διαδίκτυο συνταγές για να φτιάξετε λιπαντικά DIY (κάν΄ το μόνος σου) με μη τοξικά και φυσικά συστατικά, αλλά μόνο αν είστε σίγουροι για την ασφάλειά τους. Αν πάλι, πριν από το πράσινο σεξ, έχετε διάθεση για ένα αισθησιακό μασάζ, μεγάλη είναι και η ποικιλία φυσικών ελαίων, που κάνουν καλό τόσο στο δέρμα, όσο και στον πλανήτη, όπως το λάδι καρύδας, το αμυγδαλέλαιο και η αλόη βέρα.

«Πράσινα» προφυλακτικά και αντισύλληψη

Ορισμένα υλικά και συστατικά κάνουν κάνουν κάποιες επιλογές αντισύλληψης ή προστασίας από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα πιο κατάλληλες για πράσινο σεξ.

Προφυλακτικά και άλλες μέθοδοι αντισύλληψης:

Τα προφυλακτικά από δέρμα προβάτου είναι βιοδιασπώμενα, αλλά δεν προστατεύουν από ΣΜΝ
Το λατέξ προέρχεται από δέντρα καουτσούκ και είναι βιοδιασπώμενο, αλλά κανένα προφυλακτικό δεν είναι ποτέ 100% λατέξ (αν και αυτά από καουτσούκ προστατεύουν από ΣΜΝ).

Αναζητήστε μάρκες που συλλέγουν καουτσούκ με βιώσιμο τρόπο

Τα προφυλακτικά πολυουρεθάνης ή πολυισοπρενίου είναι κατασκευασμένα από πλαστικό που δεν βιοδιασπάται ποτέ κι αποτελούν τη χειρότερη επιλογή για το περιβάλλον. Λιπαντικά και άλλες σπερματοκτόνες επιστρώσεις (σε οποιοδήποτε προφυλακτικό) εμποδίζουν την αποσύνθεση.
Προτιμήστε προϊόντα με τη μικρότερη δυνατή ή καθόλου συσκευασία. Τα καλύμματα του τραχήλου της μήτρας από σιλικόνη και τα διαφράγματα από λατέξ είναι καλές πράσινες επιλογές αντισύλληψης καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά. Επίσης, ποτέ μην πετάτε τα προφυλακτικά στη λεκάνη καθώς καταλήγουν στο σύστημα ύδρευσης, βλάπτοντας την άγρια ​​ζωή κι ενδεχομένως μπλοκάροντας τα συστήματα αποχέτευσης. Όπως και μην προσπαθήσετε να τα ανακυκλώσετε καθώς θα μολύνουν άλλα ανακυκλώσιμα υλικά.

Άλλες φιλικές προς το περιβάλλον συμβουλές

Το ενδομήτριο σπείραμα από χαλκό είναι η καλύτερη επιλογή αντισύλληψης για το περιβάλλον. Το IUD είναι ένα μικρό σπιράλ σε σχήμα «Τ» τυλιγμένο είτε με χαλκό, είτε με συνθετική ορμόνη προγεστερόνης, ενώ η αποτελεσματικότητά του φτάνει το 99%, χωρίς να αφήνει σχεδόν καθόλου απόβλητα. Η βαζεκτομή και η απολίνωση των σαλπίγγων είναι επιλογές μόνιμης αντισύλληψης φιλικές προς το περιβάλλον. Οι μέθοδοι που βασίζονται στη γονιμότητα περιλαμβάνουν την παρακολούθηση του εμμηνορροϊκού κύκλου και την αποφυγή του σεξ ή τη χρήση αντισύλληψης κατά τις ημέρες που είναι πιο πιθανό να συμβεί εγκυμοσύνη. Η μέτρηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος (συνήθως το πρωί πριν από οποιαδήποτε δραστηριότητα) είναι μία μέθοδος παρακολούθησης της κατάστασης γονιμότητας. Όσον αφορά στα ΣΜΝ, να κάνετε τακτικά εξετάσεις ώστε να γνωρίζετε την κατάσταση της σεξουαλικής σας υγείας και να επικοινωνείτε ανοιχτά με τους συντρόφους σας.

Κίνημα οικολογικού σεξ

Ερωτικά βοηθήματα που επαναφορτίζονται με ηλιακή ενέργεια, λιπαντικά με βάση το νερό, «πράσινα» προφυλακτικά και σέξι outfits από εταιρείες που στηρίζουν τη βιώσιμη μόδα, είναι μερικές μόνο από τις «αρχές» του οικολογικού σεξοκινήματος.

Η κλινική σεξολόγος Μάρθα Λι, από τη Σιγκαπούρη, προτρέπει τους πελάτες της να μυηθούν στο πράσινο σεξ. Μιλώντας στο ABC, εξήγησε ότι το «κίνημα οικολογικού σεξ» αφορά όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για το περιβάλλον, το οποίο καθορίζει όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο κάνουν σεξ, αλλά και με ποιον το κάνουν. Σύμφωνα με τη Λι, πολλά ερωτικά βοηθήματα είναι κατασκευασμένα από ιατρική σιλικόνη, καθιστώντας τα «πράσινα» και εύκολα στον καθαρισμό, ενώ υπάρχουν και εναλλακτικές από γυαλί, ξύλο, κεραμικά ή ανοξείδωτο ατσάλι. Όσοι πάλι επιθυμούν κάτι πιο… αυτόματο, υπάρχουν και βοηθήματα που επαναφορτίζονται με ηλιακή ενέργεια.

Από την πλευρά της, η Αντενίκε Ακινσεμόλου, μιλώντας στο BBC, κατέστησε σαφές πως πράσινο σεξ σημαίνει «λιπαντικά, παιχνίδια, σεντόνια και προφυλακτικά με λιγότερες επιπτώσεις για τον πλανήτη». «Για άλλους, συνεπάγεται μείωση της ζημιάς κατά τη δημιουργία πορνό για τους εργαζόμενους και το περιβάλλον. Και τα δύο είναι έγκυρα και σημαντικά», πρόσθεσε. Την ίδια ώρα, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό εκτιμά ότι, κάθε χρόνο, κατασκευάζονται περίπου 10 δισ. ανδρικά προφυλακτικά από λάτεξ.

Τα περισσότερα από αυτά καταλήγουν σε χωματερές, όπου η διαδικασία αποσύνθεσής τους είναι εξαιρετικά αργή. Και αυτό γιατί τα περισσότερα είναι κατασκευασμένα από συνθετικό λατέξ, περιέχοντας πρόσθετα χημικά μη βιοδιασπώμενα.

Πηγή: pride.gr

[mc4wp_form id="278"]